Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dejte penězům sbohem

16. 2. 2010
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Pripada mi to jako reseni extremu extremem. Navic je ten clovek silne zavisly na ochote treba te farmy pujcit mu pozemek.

Nahlásit
-
1
+

Diskuze

Asi máte pravdu - přiznávám se, že o teplotách v GB prakticky nic nevím. Btw. zajímalo by mě při jaké min. teplotě se dá kamínky vytopit karavan na přijatelnou teplotu..Každopádně bez peněz se podle mě žije pohodlněji úplně v jiných zemích než je GB.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Řekl bych, že -20 °C v Anglii jen tak nenajdete. (-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nápad zajímavý, je ale třeba vzít v potaz i stinné stránky. A to např. to, že když Mark Boyle dostane nějakou hodně ošklivou nemoc, může se léčit bylinkami (případně zajít za odborníkem v tomto oboru) a pokud to nepomůže, musí trpět, případně zemřít (pochybuji, že by byl schopen odpracovat např. léčbu leukémie). Jemu to možná nevadí, mně by to celkem vadilo..Zajímalo by mě jak malými kamínky vytopí neizolovaný karavan (nebo ho zaizoloval?) když je venku -20C. Také by mě zajímalo jak je na tom se zdravotním a sociálním pojištěním. U nás by - pokud se nepletu - musel platit obojí a to i kdyby neměl žádný finanční příjem. Mimochodem - i z naturálního příjmu se u nás platí daň (nespadá-li příjem mezi příjmy osvobozené od daně). Nebo se pletu? A pokud se nepletu, je tomu v GB jinak?

Nahlásit

-
1
+

Souhlas. O jednom takovém společenství už jsem před časem na finmagu psal: http://www.finmag.cz/clanek/12788/kolateralni-cteni/.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Řekl bych že hlavní poselství není o tom, jestli peníze ano či ne, ale o tom, že existuje řada organizovaných společenství lidí, kteří jsou ochotni sílet dovednosti, aby ušetřili, což je myslím prima věc. Komunity, třebas internetové, kde lidé nabízejí nepotřebné věci, to je skvělý nápad.

Nahlásit

-
0
+

Inu, přístup "zpátky na stromy" se všemi výhodami a nevýhodami... Vsadím se, že druhá třetí generace takto žijící by vynalezla peníze :-)

Nahlásit

-
1
+

No rozdiel medzi pracou niekde, kde dostane peniaze a potom prenajmutim si pozemku a jeho riesenim je nizsia efektivita. To iste ostatne potraviny, ktore si odpracuje. A bez penazi by neexistovala taka efektivna delba prace, vdaka ktorej ma notebook, mobil(za ktory si pausal plati neviem cim) a pod. Ludstvo kedysi zilo bez penazi a oproti tomu si on moze dovolit vyssi standard len kvoli tomu, ze zvysok sveta peniaze pouziva.

Nahlásit

-
0
+

Pripada mi to jako reseni extremu extremem. Navic je ten clovek silne zavisly na ochote treba te farmy pujcit mu pozemek.

Nahlásit

-
1
+

Podobně svůj odpor ke společnosti řešil již v 19. století Henry David Thoreau. A tak vlastně vzniklo slavné díloWalden, or Life in the Woods.

Nahlásit

-
0
+

Takhle přece v Anglii žije běžný venkovský homeless! Z těch jablek časem začne podomácku dělat cider nebo v kýblech vlastní pivo z granulí, aby lépe snášel samotu. Je to na pohodu, ale že se tomu dá říkat freeconomy, to jsem nevěděl :-)

Nahlásit

-
1
+