Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin bude za 100 tisíc dolarů, Binance je zpět v Rusku. Týden v kryptu #29

Tomáš Krause
Tomáš Krause
29. 4. 2023
 12 396

Bitcoin bude stát podle banky Standard Chartered 100 tisíc dolarů, v našem Senátu se konala krypto konference a Binance je zpět v Rusku. Chybička jedné analytické firmy srazila bitcoin o deset procent a švýcarské banky se krypta nebojí. Je tu další #TýdenVKryptu.

Bitcoin bude za 100 tisíc dolarů, Binance je zpět v Rusku. Týden v kryptu #29
Bitcoin by podle banky Standard Chartered mohl vyskočit až na 100 000 dolarů. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Překoná bitcoin hranici 100 tisíc dolarů?

Bitcoin by mohl do konce roku 2024 vyskočit až na 100 000 dolarů (2,2 milionu korun), uvedla v pondělí banka Standard Chartered. Krach banky Silicon Valley a dalších středně velkých peněžních ústavů upevnil pozici bitcoinu jako „decentralizovaného, důvěryhodného a vzácného digitálního aktiva“, uvedl v pondělí ve své poznámce analytik Geoff Kendrick z této banky.

„Vidíme potenciál pro to, aby bitcoin do konce roku 2024 dosáhl úrovně 100 tisíc dolarů, protože se domníváme, že často zmiňovaná ‚krypto zima‘ je konečně u konce,“ napsal Kendrick ve zprávě nazvané Bitcoin – cesta k úrovni 100 000 USD.

Kendrick se rovněž domnívá, že bitcoinová dominance, tedy jeho tržní podíl na celkové tržní kapitalizaci všech kryptoměn, by se mohla v příštích několika měsících posunout do rozmezí 50 až 60 % ze současných přibližně 48 %. Stručně řečeno, lidé budou víc věřit bitcoinu než alternativním kryptoměnám.

Celá tato predikce může dávat smysl, protože příští rok v dubnu nás čeká halving bitcoinu a po něm by teoreticky měla cena opravdu růst. A ačkoliv minulé pohyby neznamenají nic pro ty budoucí, není bez zajímavosti, že po minulém halvingu v roce 2020, při němž byla cena bitcoinu asi 8000 dolarů (176 tisíc korun), se dostala na konci roku ke 30 000 dolarům (660 tisíc korun).

Efektivní stát – partner kryptoprůmyslu

Na domácí scéně proběhla zajímavá akce pod hlavičkou České kryptoměnové asociace nazvaná Efektivní stát – partner kryptoprůmyslu. Konala se v Senátu a potkali se na ní politici, zástupci ČNB a lidé z krypto průmyslu.

Já osobně jsem si z konference odnesl pocit, že všichni zúčastnění chtějí, aby se v Česku krypto byznys rozvíjel a nikdo nemá zájem házet českým firmám klacky pod nohy. Jako jeden z největších nepřátel krypto byznysu byly opakovaně zmiňované české banky a je škoda, že tam nikdo z jejich řad nebyl.

Otázku, proč banky odmítají otevírat účty firmám podnikajícím v kryptu, tak nikdo nezodpověděl, ale všichni účastníci – včetně lidí z ČNB – se tvářili, že nechápou, proč to banky dělají. Pokud vás toto téma zajímá, pusťte si záznam na Youtube (v popisku videa jsou i přesné časy, kdy kdo mluví a o čem).

Binance je zpět v Rusku

Největší kryptoměnová burza na světě podle objemu obchodů v tichosti zrušila omezení pro ruské občany a rezidenty, která zavedla před víc než rokem. V březnu 2022 po útoku Ruska na Ukrajinu Binance oznámila, že nebude podporovat vklady z karet Visa a Mastercard vydaných v Rusku, stejně jako veškeré vklady provedené z Ruska.

Jednohubky z krypta

Týden v kryptu
Shutterstock

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Teď se zdá, že tohle omezení už neplatí. Uživatelé mohou vkládat ruské rubly, eura, britské libry a další měny z bankovních karet vydaných v Rusku. A začátkem dubna ruští uživatelé také informovali, že Binance zrušila limity pro účty se zůstatky většími než deset tisíc eur (235 tisíc korun) pro uživatele v Rusku. Ani k jedné z těchto změn burza oficiální prohlášení nevydala.

Server CoinDesk kontaktoval mluvčího Binance, ale ten zrušení omezení výslovně nepotvrdil ani nevyvrátil a jen uvedl: „Všechna současná omezení související se sankcemi vůči ruským státním příslušníkům jsou platformou a jejími právními subjekty v Evropské unii uplatňována v plném rozsahu.“

V říjnovém projevu na Web Summitu v portugalském Lisabonu generální ředitel Binance Changpeng Zhao řekl, že Binance sankce dodržuje, ale některé její právní subjekty mimo EU mohou Rusy stále obsluhovat. „Jsme proti válečným diktaturám. Nejsme proti obyvatelstvu,“ podotkl. 

Propad bitcoinu způsobil chybně rozeslaný alert

Cena bitcoinu se ve středu večer po deváté hodině našeho času zřítila během jedné a půl hodiny skoro o deset procent. Spekulovalo se, že je to kvůli prodeji bitcoinů z peněženky americké vlády, které drží bitcoiny zabavené z darknetu Silk Road.

Známý twitterový účet DB retweetoval informaci platformy Arkham, která sleduje pohyby bitcoinů a upozorňuje na ně: „Mt Gox a peněženky americké vlády provádějí transakce: Arkham Alert.“

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Jenže později se ukázalo, že toto upozornění bylo chybné, což i Arkham potvrdil a chybu opravil. Ve svém komentáři de facto doporučil, aby jeho alertům uživatelé bezhlavě nevěřili: „Chápeme, jaký dopad mohou mít naše alerty, a doporučujeme uživatelům, aby si vše dvakrát zkontrolovali a ověřili přímo v blockchainu.“

A co se vlastně stalo? Na inkriminované bitcoinové adrese, kde americká vláda uchovává prostředky zabavené ze Silk Road, se nachází bitcoiny v hodnotě asi 1,9 miliardy dolarů (42 miliard korun). K transakci na ní ve středu opravdu došlo, ale jednalo se o příchozí transakci v hodnotě přibližně 0,19 dolaru (něco přes čtyři koruny).

Cena bitcoinu se pak během pár hodin vrátila poblíž hodnotám, ze kterých spadla.

Švýcarská banka Syz spustí fond zaměřený na krypto 

A zatímco české banky odmítají otvírat krypto firmám účty, švýcarská skupina Syz Group ve spolupráci s hongkongskou společností CMCC Global spouští fond ve výši 50 milionů dolarů (1,1 miliardy korun) zaměřený na kryptoměny.

Fond nazvaný SyzCrest Digital bude spuštěn 1. července a má v plánu usilovat o získání 50 až 300 milionů dolarů (1,1 miliardy až 6,4 miliardy korun) na investice do hedgeových fondů zaměřených na kryptoměny.

Švýcarsko bylo vždy jurisdikcí přátelskou ke krypto průmyslu a očekává se, že probíhající regulační tlak na firmy v USA by mohl vyvolat masivní přesun krypto firem do regionů s přívětivějšími pravidly a regulacemi. Jedním z cílů může být právě i Švýcarsko.

Rychlovka na konec: V nejnovějších verzích operačního systému od Applu zmizel bitcoinový white paper. Apple dokument odstranil z MacOS Ventura 13.4 beta 3, který byl vývojářům uvolněn v úterý. Jak se tam dostal a kdo ho našel?

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
13
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

#TýdenVKryptubankyBitcoinblockchainkryptokryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo