Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Katka v Křemíkovém údolí I: Here I come!

Kateřina Mikulková
Kateřina Mikulková
4. 11. 2015

Vyhráli jsme! Náš start-up vyhrál soutěž Czech ICT Incubator! Jeden z nás jede na tři měsíce do Silicon Valley. Dostane stůl a židli v jednom z mnoha akcelerátorů a coworkingů v San Franciscu – a může v Mekce start-upů pokoušet své štěstí, hledat inspiraci, partnery, investory. Jenže kdo pojede? Máma od děcek?

Katka v Křemíkovém údolí I: Here I come!
Další fotky
v galerii (6)

Katka

Katka Mikulková

Jsem Katka Mikulková a tenhle deník píšu v San Francisku. Můj sotva roční start-up Travelove vyhrál soutěž Czech ICT Incubator a já po letech v teplých a bezpečných kancelářích balím tašku, nechávám v Praze manžela a dva malé kluky – a do konce roku se tu budu snažit dosáhnout na zázrak. Dokážu to?

San Francisco (a Silicon Vallley zejména) je místo nasáklé invencí i ambicemi, ráj i peklo stovek budoucích Stevů Jobsů. Jak se mezi nimi žije?

Katka v Křemíkovém údolí

V Travelove, našem start-upu, mám na starost vývoj produktu a vedu tým, který na něm už víc než rok maká. Travelove je moje dítě, miluju ho a chtěla bych ho Američanům ukázat sama. Jenže pak mám ještě další dvě děti, kluky, a jejich táta má taky svůj byznys. Nakonec je ale rozhodnutí jasné. Jako vítězové ICT inkubátoru můžeme mít tři měsíce kancelář v San Franciscu a využít konzultací s nejlepšími mentory a investory. Tahle příležitost se nebude opakovat. Buď se v Americe dokážeme blýsknout a zkusíme být světoví, nebo Travelove zůstane takovým milým a sympatickým projektíkem pro český trh. Jedu.

Chtěla bych si všechno dopředu naplánovat, domluvit si schůzky, zorganizovat tým, zmapovat americký cestovatelský trh, stanovit si cíle. Chceme příležitost maximálně využít, a tak žádáme organizátory o odklad odletu na leden. Pravidla jsou ale pevná: Musíte odjet hned teď. Takže sbohem přípravo, jdu balit.

Vyrážím bez plánu, bez jistoty střechy nad hlavou. A nakonec je to dobře. Na byznys v nové zemi, kterou jsem doposud znala jenom jako turista a studentka, se z Čech stejně připravit nedá. Je potřeba skočit do vody a učit se plavat. A tak se jedu učit, jak funguje americký cestovatelský trh, jak tu nadchnout pro svou myšlenku konzultanty, investory, praktikanty, zaměstnance, dodavatele, a především zákazníky, i jak umět správně číst věty typu Yes, this is very interesting. Tušíte?

Tak jsem tady.

Travelove

Travelove je cestovatelský webový projekt určený cestovatelům, kteří si chtějí užít autentickou dovolenou na míru – ale přitom se nechtějí vzdát komfortu, který by jim poskytla cestovka. Travelove propojuje cestovatele s lidmi, kteří jim dokážou připravit program v destinaci, kde jsou sami doma. Stačí si na webu vybrat z nabídky destinací a zážitků, Travelove všechno domluví, pomůže s letenkami a ubytováním a připraví tištěný průvodce včetně doporučeného itineráře, map, kontaktních informací i fotek a zajímavostí.


Travelove 2016

Znovu od začátku. V roce 2016 zkouší tým Travelove zacílit svůj byznys přesněji. Z původního konceptu zůstává pramálo. Projekt se nyní soustředí výhradně na zážitkové cesty pro rodiny s dětmi:

Travelove dělá cestování pro rodiny s dětmi jednoduchým a zábavným. Rodiny si vyberou zážitky, které je v jejich cílové destinaci zajímají. Travelove je na cestu vybaví tak, aby si je pak užily v klidu, s poznáním i zábavou. Dospělí dostanou svého průvodce, aby se neztratili a věděli co a jak. Děti zase toho svého, rovnou i se vším, co budou potřebovat při hledání pokladů, objevování tajemství a učení se o králích, umělcích i místních pohádkách. Pro rodiny přijíždějící do Prahy píše Katka blog Prague with family s materiály o Praze v angličtině pro děti zdarma. 

První dojmy v kostce

V Silicon Valley se maká. Všichni tu pracujou. Ve dne, v noci, o víkendu. Maily chodí ve dvě ráno, v neděli v noci. Bez dřiny není success.

Networking je všechno. Musíte se neustále potkávat, seznamovat, inspirovat, ochytřovat, ten zná toho, ten zase toho a tak pořád dál, do nekonečna. S českým dám ti, když dáš ty mně a mám to u tebe tady daleko nedojdu. A když mě někdo doporučí jinému dál, je slušnost vždycky ihned poděkovat. A když říkám ihned, myslím ihned.

Určitě se nemusíte bát, že nebude jak s networkingem začít. Stačí se zaregistrovat na Meetup.com, najdete tam desítky start-upových skupin a desítky eventů denně. Nebo sledujte eventy jednotlivých inkubátorů. Na většinu z nich můžete přijít zdarma, i když nejste členem daného inkubátoru, stačí potvrdit účast pomocí RSVP. A pokud stále máte kalendář málo plný, přidejte si mezi své aplikace Eventbrite – i tady můžete filtrovat akce podle zaměření a lokality. Jen na dnešní odpoledne je tu dvacet business eventů.

Mysleli jste si, že jste vymysleli něco geniálního? Že třeba takovýhle cestovatelský projekt tu ještě nebyl? Probuďte se! Cestovatelských start-upů tady jen loni vznikly mraky. A skoro stejné mraky jich zanikly. Mít geniální nápad nestačí. Jede se dál.

Jestli je Amerika země hamburgerů a kafe od Starbucks v kyblíku, pak Silicon Valley není Amerika. Tady frčí kavárny s biokafem, zdravá strava a jóga. Vlastně to vypadá, že obliba hipsterských kaváren začala tady. A nejen jejich. Před „poctivými pekárnami“, bio a trendy obchody a kavárničkami, kde se objednává i platí zásadně na tabletu, se tady často tvoří fronty. Farmářské trhy tu mají překrásné. Starbucks je sice na každém rohu, ale je to spíš místo kam zajdete, když není kde jinde si sednout nebo chcete ušetřit dolar nebo dva.

Na street food v centru města (ve Financial District, ne v turistickém Pier 39, kam místní nechodí!) k obědu si připravte aspoň deset dolarů. Pokud vás čeká business oběd, připravte si spíš třikrát tolik. Anebo se nechte zaměstnat v Googlu, tam mají všichni zaměstnanci jídlo po celý den zdarma! Spousta lidí obědvá v kancelářích, vyberou si něco z automatu, nebo si přinesou sendvič z domu. A samozřejmě: zdravý, ideálně bio.

Postřehy Katčina telefonu

Na úvodní fotce nahoře přednáší Guy Kawasaki na konferenci Founder World. Příležitostí k networkingu a lapání inspirace a postřehů o tom, jak se dělá byznys, je tu denně spousta. K tomu se ale dostaneme v dalších dílech deníku.

Kliknutím do San Franciska
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (14)

Vstoupit do diskuze
Kateřina Mikulková

Kateřina Mikulková

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo