Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Půjčky v době krize: Jak si „rok poté“ vedeme a na co si dát pozor

Spolupráce
Spolupráce
1. 2. 2021

Poslední rok nebyl jednoduchý a mnoho lidí se během něj dostalo do úzkých. Ostatně, není divu.

Půjčky v době krize: Jak si „rok poté“ vedeme a na co si dát pozor
Zdroj: Shutterstock

Ztráta práce, nedostatečné kompenzace od státu, vyčerpaný finanční polštář a nečekané výdaje. Koktejlem, který by dobrovolně nechtěl ochutnat snad nikdo. Jak si s takovou situací poradili Češi a banky na tuzemském trhu?

S osobní finanční krizí se někteří lidé začali potýkat už na jaře minulého roku. Z průzkumu organizace Člověk v tísni vyplývá, že si loni spousta žadatelů o půjčky myslela, že za dva měsíce bude po problému s koronavirem. Lidé se úvěrům nebránili. Předpokládali, že je půjčka a následné splátky nijak neohrozí, protože se co nevidět vrátí do práce, respektive všechno se vrátí do normálu.

Jak to dopadlo? Situace o rok později má k normálnímu stavu daleko a počet finančně ohrožených osob a celých rodin dál stoupá.

Banky potíže tušily, proto si zájemce o půjčku důkladněji prověřují

Banky ale tušily, že dopad pandemie koronaviru bude delší a složitější, proto si žadatele o půjčky začaly v loňském roce důkladněji prověřovat – mnohé začalo zajímat i to, v jakém oboru žadatel pracuje. Vzrostl počet žádostí o půjčku, které banky zamítly.

To bohužel sekundárně rozhýbalo šedý trh s pochybnými mikropůjčkami. Ty cílily například na krizí ohrožené matky samoživitelky. Standardem se staly SMS zprávy, které nabízely „opravdu výhodné půjčky“. Naštěstí na to zareagovala organizace Člověk v tísni – rozšířila své služby a provoz krizové help linky (774 392 950), na které odborníci každý všední den zdarma pomáhají lidem v ohrožení řešit pád do dluhové pasti.

Nikdy nepočítejte s tím, že krize skončí za pár týdnů. Vždycky je lepší být připravený na nejhorší. Vždycky je lepší být překvapen mile. A to neplatí jen pro dobu krize, ale pro sjednání půjčky obecně.

Zvýšil se podíl včas nesplacených úvěrů

Na jaře 2020 vláda schválila moratorium na splátky úvěrů a hypoték. Až na půl roku se tak zastavilo splácení. To bezesporu značně ulevilo zadluženým jednotlivcům, domácnostem i firmám, nicméně banky se tím dostaly do meziroční ztráty. A o to víc si pak „hlídaly“, komu novou půjčku schválí.

Pokud v této době uvažujete o půjčce, opravdu pečlivě zvažte, jestli ji potřebujete a zda ji zvládnete splácet.

Na začátku roku 2021 se pak dá podle poznatků České bankovní asociace pozorovat nárůst počtu spotřebitelských úvěrů po splatnosti, jejichž procento vystoupalo z říjnových 4,17 na lednových 5,23. Asociace ve svém komentáři zmiňuje, že jde o lepší výsledek, než se očekávalo. Zároveň ale upozorňuje na hrozící možný nárůst nezaměstnanosti, což by míru včas nesplacených spotřebních úvěrů ještě zvýšilo.

Zájem o hypotéky i jejich celkový objem byl rekordní

Zatímco trh se spotřebitelskými úvěry zažil v porovnání s předešlými lety „chudší“ rok, úvěrům na bydlení se dařilo. Navzdory nejistotě, která spoustu Čechů provázela, zaznamenaly banky nárůst žádostí o hypotéky a tím i vyšší objem schválených úvěrů.

Minulý rok byl z pohledu odborníků rekordní, celkový objem hypoték totiž činil 254,023 miliard Kč. Žadatelé se snažili včas využít nízkých úroků a do nemovitostí chtěli investovat i přesto, že jejich ceny rostly a podle bank byly předražené (obvykle o zhruba 17 %, v některých lokalitách ale i o 25 %!). Do celkové statistiky počtu hypoték vstoupilo ale často „jen“ refinancování – tedy financování už sjednaných úvěrů na bydlení za výhodnějších podmínek.

Půjčujte si zodpovědně, zní ze všech stran

Doufejme, že se situace kolem koronaviru brzy zlepší. Ekonomické následky nejspíš ale v plné síle teprve přijdou.

Proto dobře zvažte, jestli je opravdu nutné žádat o půjčku – zvlášť na zbytné věci, jejichž (ne)pořízení nijak dramaticky neovlivní chod vaší domácnosti.

A když už ale budete uvažovat o půjčce, žádejte o ni u seriózní banky, která velmi pečlivě vyhodnotí, jestli zvládnete splácet. A zamyslete se nad následujícími otázkami:

  • Opravdu to, kvůli čemu si půjčujete, potřebujete? Pokud je to pračka nebo lednička uprostřed léta, není o tom pochyb. Bez fritézy nebo nové skříně na míru se ale určitě (ještě nějaký čas) obejdete.
  • Jste si jistí tím, že budete mít stále dostatečné příjmy na to, aby se vám do výdajů „vešly“ splátky? Vždy raději počítejte s horší variantou.
  • Udělali jste si průzkum, kdo vám může půjčit a za jakých podmínek? Opravdu využíváte nejvýhodnější nabídku? Doporučujeme vše pečlivě propočítat prostřednictvím kalkulačky půjček.
  • Víte, podle čeho vyhodnotit výhodnou půjčku? Nejde jen o úrokovou sazbu. Přesnější obrázek o tom, kolik za půjčku budete platit, vám dá RPSN.
  • Rozumíte všem podmínkám? Na všechno se ptejte a nepodepisujte nic, čemu nerozumíte. Obezřetní buďte také u textu psaného velmi malým písmem.

Půjčkou na něco, co můžete v současnosti oželet, se zbytečně vystavujete riziku finanční tísně a možnému pádu do dluhové spirály. Promyslete dobře, jestli ji skutečně i v momentálně velmi nejisté době potřebujete.


Zdroje:

https://www.novinky.cz/finance/clanek/pozor-na-pujcky-v-krizi-se-splaci-mnohem-hur-40318395

https://cbaonline.cz/komentar-cba-k-vyvoji-nevykonnych-uveru-za-leden-2021

https://www.idnes.cz/finance/hypoteky-a-pujcky/hypoindex-prosinec-2020-urokove-sazby-ceny-nemovitosti-investice.A210119_092835_pujcky_sov

https://www.banky.cz/clanky/rekordni-hypoteky-pomohl-jim-koronavirus-i-zdrazovani-nemovitosti/

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Spolupráce

Spolupráce

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo