Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Martina Fojtů

Martina Fojtů
Kontaktujte autora
Martina Fojtů vystudovala žurnalistiku, germanistiku a marketing. Začínala jako sportovní novinářka, léta psala o zákulisí vědy a výzkumu a dnes učí klienty marketingové agentury komunikovat lidsky.
I soudy se řídí nepsanými zákony, ukazuje vědec
 5 696

I soudy se řídí nepsanými zákony, ukazuje vědec

Kromě psaných pravidel se i soudnictví řídí řadou pravidel nepsaných. Nemusí to nutně být problém, odkazuje David Kosař, který zkoumá fungování soudů v různých evropských zemích, třeba na Anglii. Jinde to ale potenciálně přináší korupci a v důsledku podemílá demokracii.

23. 1. 2021
Pracuji! Přemýšlím!
 27 035

Pracuji! Přemýšlím!

„V Česku neumíme ocenit hodnotu práce a tím méně té, která nemá materiální výstupy,“ říká intendantka HaDivadla Anna Stránská.

4. 7. 2020
Floydova smrt ukazuje, jak v americké policii doznívá otrokářství
 10 612

Floydova smrt ukazuje, jak v americké policii doznívá otrokářství

„Multikulturní experiment Americe nevychází,“ říká amerikanista Jan Beneš. Dnes učí na Ostravské univerzitě, studoval ale černošskou literaturu a život menšiny obecně na Texas A&M University a zhruba čtyři roky v Americe žil. Rasismus a znevýhodňování černochů jsou podle něj součástí systému a protesty na tom jen tak něco nezmění.

11. 6. 2020
Senioři nemůžou za vaše posraný životy, říká socioložka
 12 419

Senioři nemůžou za vaše posraný životy, říká socioložka

„Pouštíte v tramvaji sednout padesátníka?“ ptá se sugestivně socioložka Lucie Vidovićová, která se profesně zabývá stárnutím. Nejspíš vám nepřijde, že by potřeboval zvláštní ohledy. A přitom mívají třicetiletí problém šéfovat lidem o dvacet let starším, protože jim to přijde neuctivé. Výsledek? Nezaměstnaný padesátník. Má úcta.

7. 3. 2020
Svatomartinské: produkt na jedničku. Hlavně za marketing
 10 938

Svatomartinské: produkt na jedničku. Hlavně za marketing

Tak co husa? Byli jste letos? Nebo pekli doma? A víte, že ještě před pár lety by vás to dost možná nenapadlo? I tohle je totiž vedlejší produkt kampaně za Svatomartinské víno, tradice, kterou etabloval Vinařský fond v roce 2004. Dnes se pod touto značkou vyprodukuje přes dva miliony lahví ročně. Obnovená tradice ovšem není pro každého vinaře.

30. 11. 2019

Další skvělí autoři

Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul... Více

Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat.... Více

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul... Více

Jakub Jetmar

Jakub Jetmar

Zajímá se o média, o kterých píše hlavně pro Médiář. Obtýden rozesílá Nedělní přílohu internetu.

Vyrovnávání s historií je nedokončitelné
 7 350

Vyrovnávání s historií je nedokončitelné

V Česku jsme loni mocně slavili sté výročí vzniku Československa, Rakušané se za dobou před sto lety moc neohlížejí. Britský uměnovědec Matthew Rampley žije a pracuje v Česku a zkoumá, co v nástupnických zemích zbylo z Rakouska-Uherska.

9. 11. 2019
Šálivý svět vinařských medailí
 7 025

Šálivý svět vinařských medailí

Vinice v zimě nerodí, přesto vinaří sklízejí. V tomto období se totiž rozdá nejvíc různých cen a medailí, kterými pak řada z nich vyzdobí svoje lahve. Je takové ocenění důvod sáhnout pro víno do regálu? Ano i ne, ne každá medaile má stejnou váhu. Už proto, že udělovat je může prakticky kdokoli.

27. 3. 2019
Králové regálů se slovníky
 5 164

Králové regálů se slovníky

Ve větších knihkupectvích jich mají metry. A i v těch menších najdete aspoň poličku vyhrazenou slovníkům malé brněnské firmy Lingea. A pak je tu to, co není na první pohled tak vidět: slovníky elektronické, překladač prohlížeče Seznam, korektor pravopisu a gramatiky pro Word… A také to, jak firma, která v Česku zaměstnává pouhých 30 lidí, úspěšně proniká do dalších zemí. Zatím je zářezů šest.

12. 9. 2018
Střílíš góly. Ale co pak?
 24 742

Střílíš góly. Ale co pak?

Býval hvězdou brněnského hokeje. Pomohl Kometě dostat se znovu nahoru. Fanoušci ho milovali. Jenže když David Appel s profi sportem skončil, nikdo z těch, s kým slavil po hospodách góly, mu dát práci neuměl.

17. 2. 2018
2/2