Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Volební speciál 2021: Jak chce KSČM a Jiří Dolejš změnit Česko

Michal Hron
Michal Hron
31. 8. 2021
 9 792

Dali jsme hlavy dohromady a vybrali dvacet klíčových ekonomických otázek pro současné i budoucí Česko. Jak se k nim postaví kandidující strany a koalice? Volební speciál 2021 na Finmag.cz otevírá jako první Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) a její ekonomický expert a poslanec Jiří Dolejš.

Volební speciál 2021: Jak chce KSČM a Jiří Dolejš změnit Česko
Poslanec a ekonomický expert strany Jiří Dolejš z KSČM / Zdroj: Profimedia.cz

Dolejš je v našich předvolebních dotaznících i v KSČM stálicí, dlouhá léta byl i ve vedení strany. Posledně nasbíral kladné hlasy hlavně za přístup k sankcím vůči Rusku či přijetí eura. Letos jsme ale zahraničně-politické otázky vynechali a vedle tradičních ekonomických pohledů (například na minimální mzdu) jsme přidali hlavně ty, které si kladou za cíl odhalit postoje stran, koalic a hnutí k nevyhnutelným změnám spojeným s technologickým pokrokem společnosti.

Volby do Poslanecké sněmovny se letos konají 8. a 9. října. Do té doby naservírujeme názory všech významných hráčů na současné politické scéně. A jelikož KSČM zareagovala na výzvu jako první, letošní Volební speciál 2021 na Finmag.cz také odstartuje.

1. Zvednete daň na tabák a alkohol?

-
+41
+

ANO. Aktuálně to ale není reálné, spíše jen mírně a ve střednědobém horizontu, a jen v reakci na harmonizaci minimálního zdanění a vývoj trhu.

 


2. Má se minimální mzda vázat na mzdu průměrnou?

-
+45
+

ANO. Valorizačním automatem se vyhneme politickým licitacím. Cílově je možné orientovat systém na 60 % mediánové mzdy (ambice EU).


3. Měly by se zvýšit odvody OSVČ?

-
+34
+

ANO. Především jde o přiměřené narovnání penzijního pojištění. Citlivě, po konzultaci s malými podnikateli.


4. Mělo by Česko přijmout euro?

-
+8
+

NE. KSČM otázku termínu přístoupení k euru nepovažuje v nejbližších letech za aktuální. Až bude, požadujeme referendum a vysvětlovací kampaň. Klíčové firmy stejně v euru už obchodují.


5. Měly by obce dostávat víc peněz z daní?

-
+54
+

ANO. Problém je ve struktuře, jsou obce v různé situaci. Proto to nevyřeší další úprava rozpočtového určení daní, ale spíše transfery a bonusy na rozvoj některých regionů a cílové programy.


6. Jste pro zkrácení pracovní doby na čtyři dny v týdnu?

-
+22
+

NE. Zatím je na řadě spíše delší povinná dovolená, popípadě mírné zkracování pracovního dne. Čtyřdenní týden je dlouhodobá záležitost, realizovatelná jen postupně a ve vybraných oborech. A až na to budeme mít s růstem produktivity práce.


7. Jste pro zdanění práce robotů?

-
+44
+

ANO, ale bezprostředně je to nerealizovatelné, nyní by brzdilo nástup takzvaného Průmyslu 4.0 v ČR. Ovšem s postupem robotizace bude toto zdanění potřebné a klíčová bude definice robota jako zvláštní výrobní síly.


8. Navýšíte rozpočet na obranu na dvě procenta HDP, jak jsme se jako členský stát NATO zavázali?

-
-4
+

NE. Závazek NATO je realita, ovšem tento investiční výdaj nepovažujeme za prioritní (při exitu z krize nespěchá).


9. Měl by stát dotovat elektromobily?

-
+24
+

NE. Jde o dílčí soukromý byznys. Ale protože elektromobilita je lépe využitelná v městském provozu, lze ji podpořit ve veřejné městské hromadné dopravě.


10. Mělo by se Česko víc otevřít zahraničním pracovníkům?

-
-2
+

ANO. Pohyb pracovní sil je základní svoboda, ale současně je potřeba zajistit správný režim pracovních povolení a činnost agentur, a především to, aby se neničila cena práce v Česku přílišnou exploatací takzvaných gastarbeiterů.


11. Jste pro zdanění investičních bytů?

-
+47
+

ANO. Je však potřeba najít shodu v nastavení hranice, kdy jde o byt pro vlastní potřebu, a kdy už jde o skupování nemovitostí napomáhající vzniku realitních bublin.


12. Jste pro zavedení sektorových daní (např. bankovní daně a daně pro velké digitální korporace)?

-
+46
+

ANO. Zdanění korporací by mělo rozlišovat velké a menší podniky. Buď druhou sazbou a nebo výběrem podle oboru (finance, IT).


13. Jste pro to, aby se státní podpora stavebního spoření podmínila tím, že stavebko bude použito výhradně na bydlení?

-
+23
+

ANO. Bydlení je prioritní – použít tyto peníze s veřejnou podporou na vzdělávání či na stáří by nebylo systémové. Už dnes přitom platí, že kdo si bere úvěr ze stavebního spoření, jsou tyto prostředky vázané jen na bydlení a věci s ním spojené.

 


14. Měla by být výše důchodů víc vázána na předchozí příjmy?

-
-17
+

NE. Ekvivalence ve veřejném penzijním systému může výrazněji růst s bohatstvím společnosti, nyní je aktuálnější důležitý důraz na solidaritu. Ekvivalentní je samozřejmě kapitálové spoření.


15. Měly by se dostavět jaderné bloky elektráren Dukovany a Temelín?

-
+86
+

ANO. Jádro je nezbytné pro stabilitu energetického mixu, tlaky na omezení uhlí nevyřeší v takovém objemu ani obnovitelné zdroje energie (OZE), ani plyn.


16. Měl by stát občany finančně motivovat k očkování proti onemocnění covid-19?

-
-14
+

ANO. Dobrovolné očkování je třeba podpořit osvětou ale i motivačně, spíš finačně než pracovním volnem. Bonusy by mohli ale poskytnout i někteří zaměstnavatelé.


17. Jste pro legalizaci švarcsystému?

-
+4
+

NE. Je ale třeba rozlišovat, jít po případech, kdy jde o snahu o daňový únik a prokazatelně lze danou pozici zajistit zaměstnanci. Nezákonné vztahy pak lépe postihovat.


18. Mělo by se uzákonit právo platit v hotovosti?

-
+21
+

NE. Rovnoprávnost forem úhrad je určitě téma, ale povinnost přijímat hotovost už stanovuje zákon o oběhu bankovek.


19. Jste pro vyšší zdanění bohatých?

-
+31
+

ANO. Daňová progrese u příjmových i majetkových daní a speciální zdanění velikých korporací, popřípadě horkých transakcí (Tobin tax), je tradiční prvek našeho programu. U příjmů fyzických osob jsou věcí diskuse především příjmové hranice, kdy aktuálně navrhujeme k diskusi další dvě sazby nad dvoj- a čtyřnásobek průměrné mzdy.


20. Měl by stát regulovat kryptoměny?

-
+36
+

ANO. Provádí to nejen Čína, uvažuje o tom i EU. AML standardy (směrnice proti takzvaném praní špinavých peněz), pravidla obchodování a licence jsou minimum. Navíc lze nabízet běžným občanům jako protiváhu digitální měnu státu i v decentralizované podobě.


Volební speciál 2021 na Finmag.cz

Volby 2021
Shutterstock

Volby do Poslanecké sněmovny 2021 nenechaly chladnými ani nás na Finmag.cz. Každý týden proto přinášíme sondy do klíčových ekonomických názorů kandidujících stran, hnutí a koalic, které se v rámci parlamentních voleb konaných ve dnech 8. a 9. října 2021 ucházejí o vaše hlasy.

Ptali jsme se na dvacet otázek souvisejících především s technologickým rozvojem společnosti a potřebou tento fakt reflektovat. Cílem je představít hlavní smýšlení kandidujících spolků. V závěru seriálu pro vás vytvoříme speciální kalkulačku, která může pomoci v rozhodování, komu to tam hodit.

Letos odpovídali:

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
49
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

domácí politikaKSČMPoslanecká sněmovnavolbyVolební speciál 2021
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo