Minimální kuchyně za 3610 korun: A navždy sbohem, konzervy!
Potřebujete jen pekáč a dva hrnce, pánev, dvě prkénka a dva nože, paličku, metličku, šťouchadlo, síto, struhadlo a pařáček – a podle statistik uvaříte 82 procent jídel.
Co potřebujete k tomu, abyste doma zvládli připravit většinu receptů z nejlepších kuchařek? Mýtoboreckou otázku si jako první položil amatérský kuchař Matt Maroon a zodpověděl ji tak napůl: potřebujete toho málo, nějaké hrnce a tak. S tím jsem se nespokojil.
Do tabulky jsem proto zaznamenal vybavení zmíněné u všech receptů z Pokladů české kuchyně Romana Vaňka a u šedesáti náhodně vybraných z Basic cooking a Basic vařejní po asijsku. Nejsou to ty nejvíc nóbl kuchařky, zato pokrývají vše důležité z české i světové kuchyně a upřednostňují poctivé tradiční postupy před vyklápěním konzerv. Celkem jsem takhle rozložil 195 pokrmů, mezi kterými nechybí svíčková, řízky, velikonoční beránek, paella, chilli con carne a flambované banány.
Zjistil jsem, že Maroon měl pravdu. I milovníci dobrého jídla si vystačí s málem. Nevěříte?
Studentská kuchyně: stačí na 68 receptů (35 %)
I s naprosto skromnými prostředky můžete připravit desítky klasik, jako třeba hovězí roštěnky na houbách a dezert žahour. Chce to ale dobré načasování a několikeré mytí nádobí. Obejdete se totiž bez trouby a pekáče, postačí vám jediná plotýnka a jediný hrnec, jediný nůž, prkénko a sítko. Navíc stačí dokoupit druhý rendlík a zvládnete uvařit o sedm jídel víc anebo nebo připravit tříchodové menu s polévkou.
Minimální dostačující kuchyně: zvládnete s ní 159 receptů (82 %)
Potřebujete troubu a jeden pekáč, dvě plotýnky a dva hrnce, pánev, dvě prkénka a dva nože, paličku, metličku, šťouchadlo, síto, struhadlo a pařáček. Také na tenhle arsenál stačí studentský rozpočet a studentský byt. I ten tedy můžete provonět jelením hřbetem s glazírovanými kaštany nebo nadívanou křepelkou s bramborovou kaší.
Užitečné drobnosti a spotřební materiál
Do podkladů jsem nezaznamenal četnost vařeček, naběraček a obraceček, ty totiž stojí pár korun a potřebujete je skoro u všech receptů. Stoprocentně se vám bude hodit taky nerezová mísa, škrabka na zeleninu, utěrky a otvíráky lahví a konzerv. Dlouhodobě se vyplatí mlýnek na pepř a brousek nebo brusný kámen, snad i váha nebo aspoň odměrka. Ze spotřebního materiálu nezapomeňte na pečicí papír, provázek a alobal.
Kdybyste pro kompletní vybavení (bez spotřebičů) vyrazili do jednoho nábytkářského a jednoho nádobářského gigantu, zaplatíte tři a půl tisíce:
Zapékací/servírovací mísa s úchytkami | 499 Kč |
Hrnec s poklicí, nerez ocel – 10 l | 499 Kč |
Hrnec s poklicí – 5 l | 299 Kč |
Pánev – 32 cm | 399 Kč |
Ohebné kuchyňské prkénko – 2× | 59 Kč |
Nůž – 17 cm | 249 Kč |
Nůž – 14 cm | 179 Kč |
Palička na maso | 129 Kč |
Metlička | 59 Kč |
Šťouchadlo | 79 Kč |
Síto | 79 Kč |
Struhadlo | 49 Kč |
Napařovací vložka | 199 Kč |
Nerezová mísa | 69 Kč |
Utěrka – 4 ks | 49 Kč |
„Kuchyňské náčiní“ (s obracečkou, vařečkou, naběračkou a děrovanou lžící) | 129 Kč |
Škrabka | 79 Kč |
Otvírák na konzervy | 29 Kč |
Vývrtka s otvírákem | 39 Kč |
Mlýnek na pepř | 99 Kč |
Brousek | 149 Kč |
Rukavice chňapka | 59 Kč |
Pečicí papír | 34 Kč |
Provázek na pečení | 59 Kč |
Alobal | 39 Kč |
Celkem | 3610 Kč |
Co k tomu, když nejste úplní minimalisté?
Do sta procent receptů zbývá mixér, mlýnek na maso, vál a váleček, hmoždíř a formy na bábovku, beránka a cukroví. Rodiče malých dětí a kulturisté se bez mixéru obvykle neobejdou, čistě matematicky se ale nemusí tisícikorunová investice vyplatit. Dovolí vám totiž udělat jen deset dalších jídel, přičemž některé omáčky můžete servírovat i „rustikálně“ nepomixované. Když raději dokoupíte vál a váleček, mlýnek na maso a hmoždíř, zvládnete hned o tucet receptů víc a pak o jeden další s každou novou formou na těsto.
Proč nekupovat odšťavňovač a proč si nepřát svíčkovou
Samozřejmě tím vším netvrdím, že byste měli mít takovouto minimalistickou kuchyni. Moje malé gastronomicko-ekonomické bádání má tři závěry. Za prvé: pokud nebudete utrácet za jednoúčelové stroje, jako je topinkovač nebo odšťavňovač, můžete kuchyni vybavit za tři až čtyři tisíce, s hlídáním slev i levněji – a uvaříte v ní skoro všechno. Za druhé: na studentský byt nebo na chalupu stačí rendlík a pár věcí k němu dohromady za patnáct stovek – a navždy sbohem, hnusné a drahé konzervy.
A nakonec za třetí: pokud do kuchyně chodíte jen mýt nádobí, rozmyslete si, zda si ještě někdy přát k nedělnímu obědu svíčkovou s karlovarskými knedlíky a vídeňskou roštěnou. Na jejich přípravu totiž padne rekordních devět kusů náčiní.
Související témata
Nejčtenější články
Aktuální číslo časopisu
Když je škola soukromou hrou… Čtěte v aktuálním Finmagu