Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ne Apple, ne BMW, ani Louis Vuitton. Znáte opravdové superznačky?

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
20. 4. 2024
 9 205
kvíz

BMW byla nebo možná jsou nejlepší auta. Kam se Apple podívá, utrhne macatý kus trhu, drží a nepustí. A o síle značky LV vypovídá, jak ji kdekdo falšuje. Opravdová superznačka ale panuje takovým způsobem, že žádný jiný brand jako by vůbec nebyl. Nula, nic, nada. Pojďme to prozkoumat.

Ne Apple, ne BMW, ani Louis Vuitton. Znáte opravdové superznačky?
Lux, karma, rolba, jeep. Původně značky, ale tak silné, že daly jméno celé kategorii výrobků. Jak je znáte? (ilustrační obrázek) / Zdroj: Pleska / Midjourney

Malá trocha teorie nikoho nezabije. Snad. Vyzkoušíme.

Jaký je rozdíl mezi slovy Jidáš a jidáš? To první značí jednu konkrétní osobu. Biblického Jidáše, který zradil. A podle něj se každý zrádce může nazvat jidášem, tak velká a dokonalá byla ta jeho zrada, že se Jidášovo jméno přeneslo na množinu všech zrádců, dnešních, budoucích, minulých. Možná těch, co byli před Jidášem. Z vlastního jména se stalo jméno obecné a v dnešním pravopise to signalizuje rozdíl ve velikosti počátečního písmene.

Vypadá to, že jsme všichni živi a zdrávi, takže konečně můžeme jít k věci.

Když chce Američan říct „papírové kapesníky“, neřekne „papírové kapesníky“. Neumí česky. A papírové kapesníky jsou pro něj kleenex. Znáte, že? Ta značka existuje i u nás. Jenže u nás ta značka nikdy neměla takovou sílu, aby přemazala veškerou konkurenci a zbavila ji tváře.

Vybavíte si další příklady? No jasně, žiletky jsou všecky dvoubřité plíšky do holicích strojků starodávnějšího střihu. Pro spoustu lidí je každý prostředek na mytí nádobí jedině jar a každý hasicí přístroj minimax. Velmi často už to je jenom doklad dávné dominance – podíl Jaru na umytých talířích v Česku po roce 1990 jistě klesal rychle a drtivě. Ale jakou sílu musel kdysi mít!

Nebo jakou silou musel kdysi mýt? To asi spíš ne, my si rozhodně dobu socialistického mládí ani tehdejší výrobky neidealizujeme, i když kdekdo z nás tehdy býval mlád.

Další příklady vizte v kvízu. Kdo je ve značkách učený, bude mít jistě sto procent. Kdo ne, bude poučen. A ti nejchytřejší určitě v diskuzi dole poučí nás.

1/10
Běžně jdete něco xeroxovat, a přitom ten xerox vůbec není Xerox, ale třeba Minolta. I v Americe je každá kopírka xerox, ale když koukáte na seriál z kancelářského prostředí v originále, zamotá vám hlavu. Vyslovuje se jinak. A to přibližně jako…
KopírkaZdroj: Pleska/Midjourney
Daňové přiznání online

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
-1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

brandkvízmarketingretroznačka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo