Články na téma: životní styl - strana 2
Další články na téma životní styl najdete na Peníze.cz.

Už nechci platit spropitné
Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Do krytu! Pořiďte si na zahradu vlastní
Sedíte v práci a najednou se rozezvučí sirény. Chvíli jste v klidu, jenže pak vám dojde, že není první středa v měsíci. Něco se děje a je potřeba se schovat. A kam?

Vrcholový sport není pro lidi
Úzkostmi, depresemi nebo bulimií trpí i mužští sportovci, v některých disciplínách častěji než ženy. Proč nikdo nevaruje jejich rodiče?

Lovci talentu
Martin Jahoda a Honza Březina pomohli vybrat ideální sport pro tři sta tisíc dětí. I díky nim mají poprvé v dějinách školáci z měst lepší kondici než jejich vrstevníci na venkově.

Proč si to všechno nechají Pražáci líbit?
Kolapsy zpestřená stagnace Prahy je jedním z nejvíc fascinujících příběhů porevolučního Česka.

Michal Novák: Talent nikdy nezůstane dlouho skrytý
Bandzone překonal jeho představy. Adresář kapely The.Switch za třináct let zbytněl v největší databázi českých a slovenských kapel, která na rozdíl od celosvětové sítě MySpace přežila. Neobešlo se to beze ztrát. I o nich mluví majitel Bandzone.cz Michal Majkláč Novák.

Martin Kozák: Pálava ze sudu? Většinou podvod
„Nejspíš si kupujete víno z Maďarska nebo Moldávie, ze kterého se na českých hranicích zázrakem stala Pálava. Celá tuzemská produkce Pálavy totiž dělá zhruba dvě cisterny,“ vysvětluje v rozhovoru Martin Kozák. Jeho firma Kupmeto se dovozu vína věnuje bezmála dvacet let.

Kupujte naši bezlepkovou vodu!
Posedlost studováním obalů potravin a palcové titulky o nebezpečnosti lepku, geneticky modifikovaných potravin nebo hormonů nás vedou k pěkně absurdním důsledkům.

Takový balík nemůže ležet v šuplíku
Přes čtvrtstoletí budoval firmu. Jeho výrobky snídá padesát zemí světa. Teď podnik předává synovi. „Proč bych ho prodával? Nerad bych dopadl jako ti chlapi, co prodali pneumatikárnu, každý dostali patnáct miliard a teď investují do firem, které nemají pod kontrolou.“ Pan Emco – Zdeněk Jahoda.

Pavel Turek: Tvář sportu určuje marketing už dávno
„Sport musí přinášet silné zážitky. Nikdo se nechce dívat na fotbalový zápas, který skončí 0:0, nebo na nudný závod formule 1. Tomu musí pořadatelé předcházet, jinak přijdou o diváky i o peníze,“ říká komerční ředitel leteckých závodů Red Bull Air Race Pavel Turek.

Lidi si chtějí sáhnout
„V žádném byznysu nemá smysl jít proti nákupním zvyklostem zákazníků,“ vysvětluje zakladatel největšího českého e-shopu s módou Ladislav Trpák, proč Zoot.cz sází na hybridní model – kobinaci e-shopu s kamennými výdejnami zboží.

Šelma v čele jordánské pivní revoluce
Převážně muslimské Jordánsko konzumaci alkoholu toleruje, nedá se ale říct, že by z ní bylo nadšené. Když chtěl Yazan Karadsheh otevřít první jordánský řemeslný pivovar, získat povolení a licence mu trvalo téměř tři roky a nakonec musel pomoct přítel „s kontakty ve vládě“.

Na medaile na lahvích vína nedejte, vyrábí už si je v každé dědině
Vtipy o tom, že je víno dobré, špatné a „pro Pražáky“, jí přijdou trapné. Mimochodem, podle mladé vinařky Dominiky Černohorské dnes lidi z Prahy vínu rozumějí často mnohem líp než lidi z Brna. Podle čeho se v lahvích vyznat? Na medaile na etiketě nehleďte, radí členka Unie enologů.

Příběh vinařky: Pražákům ne. Dám to tobě, ty se o to budeš starat
Rozhodla se založit vinařství. V době, kdy noviny psaly, že hektar půdy na jihu Moravy stojí stejně jako na jihu Francie, to vypadá jako bláznovství. Jenže od touhy nalívat lidem z vlastní lahve Dominiku Černohorskou neodradí ani spálená kůže a bolavá záda po parném dni na vinohradě.

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem
Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni
Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Petr Pála: U holek musíte být větší psycholog
„Emoční stránka hraje u holek daleko větší roli než v mužském tenise. S klukem si to můžete vyříkat ostřeji, víc napřímo,“ říká nehrající kapitán české fedcupové reprezentace Petr Pála.

Přestaňte omílat, že zdravý životní styl je pro všechny
Pomalu se učíme nečumět jiným lidem do postelí. Naučíme se nekoukat taky do talířů?

Očima expatů: Co nás drží v Česku
Chtěli byste vědět, jak se na Česko a jeho obyvatele dívají cizinci, kteří se tu rozhodli žít? Co se jim tady nejvíc líbí a co je naopak nejvíc štve? Ptáme se za vás.

Byznysplán: Michelinský bylinkář
Jednoho dne dal výpověď v inženýringové firmě a utekl ke kytkám. S neskromnou vizí – být nejlepší, Bentley mezi bylinkami. V divoce zarostlých sklenících v Horních Počernicích pěstuje Vít Janouš jedlou bižuterii – poslední ozdobu, kterou pokládají na talíř šéfkuchaři nejlepších restaurací.

Deset. Máš, má ovečko, dávno spát
Máš má ovečko dávno spát. Přísné zákazy noční zábavy v Česku i v Bratislavě dokládají neochotu hledat kompromis a řešení výhodná pro všechny.