Předplatit časopis Finmag

Otevřený dopis generálnímu řediteli České televize

Protext
Protext
15. 5. 2024
Tiskové zprávy
Otevřený dopis generálnímu řediteli České televize
Zdroj: Protext

Praha 15. května 2024 (PROTEXT) - Rajchl, Paroubek a Blaško posílají otevřený dopis generálnímu řediteli České televize, ta dle nich neoprávněně omezuje přístup kandidujících subjektů do Evropského parlamentu.

Předsedové a kandidáti tří politických stran usilujících o křesla v Evropském parlamentu dnes odeslali otevřený dopis generálnímu řediteli České televize Janu Součkovi a všem radním ČT. Poukazují na dřívější zadání výzkumu, než bylo uvedeno v "Pravidlech předvolebního vysílání ČT", na omezení přístupu kandidujících subjektů do politických diskusí a dalších zpravodajských, či publicistických pořadů ČT, zpochybňují relevanci zadaného výzkumu a obávají se omezení volné politické soutěže.

"Od České televize jsme čekali ledacos, nicméně takto cílené potlačení veřejného mediálního prostoru pro oficiální kandidáty neparlamentních stran bylo i pro nás velkým překvapením. Jsme přesvědčení, že médium veřejné služby má poskytnout stejný mediální prostor všem kandidujícím stranám a brát v potaz v rámci polarity zdrojů v žurnalistice také výsledky jiných výzkumných agentur, než těch spřízněných. Dle našeho soudu je další silný zásah do demokratického systému v České republice, který si nemůžeme nechat líbit nejen my, ale nechceme dopustit, aby se stal standardem zejména kvůli našim voličům," říká Jindřich Rajchl, předseda strany PRO a lídr kandidátky.

"Volební kampaň do Evropského parlamentu je plná manipulací. Jednou 'zapomene' renomovaná agentura pro výzkum veřejného mínění dát lídry několika opozičních stran do výčtu lídrů kandidátek. Jistě z důvodu, aby se co nejméně lidí v ČR dozvědělo, že takové strany existují. Poté přijde manipulativní průzkum Kantaru, který rozřadil kandidující strany na ty, které mají být těmi, jež si loutkovodiči přejí, aby byly v EP," doplňuje Jiří Paroubek, předseda ČSSD.

"Odstranění tzv. nadržování stranám a hnutím jež mají podle jakýchsi průzkumů 10 % a více by umožnilo rovnoprávnou soutěž," reaguje generálmajor Hynek Blaško, lídr kandidátky Aliance za nezávislost ČR.

 

Celý text otevřeného dopisu Přílohou této TZ.

 

Pro případné dotazy nás kontaktujte na press@stranapro.cz 

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo