Předplatit časopis Finmag

Digitalizace podniků: Česko je evropskou špičkou v elektronickém sdílení informací

16. 5. 2024
Tiskové zprávy
Digitalizace podniků: Česko je evropskou špičkou v elektronickém sdílení informací
Zdroj: Protext

Praha 15. 5. 2024 – České firmy patří v rámci EU ke špičce ve výměně dat v elektronické podobě, naopak podíl využívání ERP systémů se meziročně snížil. Nejen to vyplývá z druhého ročníku reportu Digitalizace podniků 2023 od společnosti Asseco Solutions, který si bere za cíl mapovat a komentovat vývoj v oblasti informačních podnikových systémů a úroveň digitalizace procesů ve firmách v Česku.

Výměnu dat ve formě webového rozhraní, aplikací, elektronické výměny informací (EDI), smart senzorů nebo v rámci integrovaného informačního systému řízení dodavatelsko-odběratelských řetězců sdílí 38 % všech podniků, které mají více než deset zaměstnanců. Oproti roku 2015 se jedná o dvojnásobný růst. Průměr zemí EU je přitom 25 % a Česko z evropské sedmadvacítky těsně přeskočilo jen Slovinsko. Nejvíce elektronické sdílení informací využívá automobilový průmysl, až dvě třetiny firem v tomto sektoru.

Komplikovanější situace panuje u využívání ERP systémů. Meziročně došlo k překvapivému propadu ve srovnání s rokem 2022. Používání nějaké formy podnikového informačního systému uvádělo před dvěma lety 38 % firem, loni to bylo 29 %, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Vliv na to může mít kromě skutečného opuštění ERP u některých podniků také odlišný vzorek vybraných společností a různorodost v chápání pojmů.

Devět z deseti velkých firem používá ERP systém

V případě velkých podniků ale ERP využívá devadesát procent firem. Nejvíce jsou tyto systémy používány opět v automobilovém průmyslu, telekomunikacích a sektoru IT. V evropském kontextu nicméně Česko patří k podprůměru Evropské unie, využívání ERP systémů hlásí v průměru 43 % podniků. Špičkou je Dánsko, kde ERP systémy používají dvě třetiny firem.

Za klíčový parametr při výběru informačního systému na stupnici důležitosti 1 až 5 označila většina respondentů jeho bezpečnost s průměrným skóre 4,54. Následovaly uživatelská přívětivost, péče o zákazníka, kompatibilita s dalšími řešeními a flexibilita systému.

Kontroverzním a diskutovaným byznysovým tématem jsou dotace. Firmy jsou v otázce ohledně podpory nákupu podnikového softwaru rozděleny. Využívá je nebo by je využila nadpoloviční většina z nich, přičemž 37 % o této možnosti ví a využívá ji či plánuje využít, dalších 15 % z celku neví, ale také by ji využilo. Negativně se k využívání dotací postavilo 48 % oslovených zástupců podnikového sektoru.

Obliba cloudu roste

Naprostým mainstreamem se pro firmy stává používání informačních systémů v cloudu. Využívá jej necelá polovina firem a další téměř třetina se ho chystá využívat. Podíl firem, které cloudové řešení nemají a ani ho naplánují, se smrskl na 29 % z dotazovaných subjektů.

Zástupci firem na cloudovém řešení oceňují hlavně jeho flexibilitu, zásadní úsporu nákladů a také výrazně vyšší úroveň zabezpečení dat. Podle názoru více než poloviny firem je hlavním důvodem pro pronájem softwaru nižší počáteční investice, dalším oceňovaným plusem je technická podpora s pravidelnými aktualizacemi.

Digitalizace pomůže překonat neduhy české ekonomiky

„Rok 2023 nebyl rokem jednoduchým. Po dvou covidových letech šlo už o druhý válečný rok, který s sebou, stejně jako ten první, přinesl silnou inflaci, zvýšené ceny energií a z toho vyplývající významnou nejistotu na trhu,“ říká CEO a předseda představenstva společnosti Asseco Solutions Jiří Hub.

„Česká ekonomika se pohybovala na hraně recese, takže se nervozita přelila i na trh podnikových informačních systémů, zejména to platí pro segment SME, tedy menších a středních firem,“ upřesnil. Digitalizace podnikového sektoru ale může dle Huba současné bolesti české ekonomiky, jako je růst nákladů na energie a nedostatek kvalifikované pracovní síly, významným způsobem snížit.

Inovace jako příležitost k růstu

Business Development Director v Asseco Solutions Martin Kršňák vidí příležitost pro firmy v zavádění inovací. „Automatizace, robotizace, digitalizace, AI, machine learning, RPA, data mining, ChatGPT… Všechna tato buzzwords spoluvytvářejí nové tržní příležitosti díky schopnosti rychlé adaptace a snížení nákladů. Klíčovým faktorem úspěchu těchto projektů je schopnost integrovat je rychle do rutinních a ideálně automatizovaných procesů každé společnosti,“ říká Kršňák.

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo