Předplatit časopis Finmag

Připojení bez kompromisů. Suntel Group umožňuje okamžitou konektivitu na největších sportovních i kulturních akcích

Protext
Protext
16. 5. 2024
Tiskové zprávy
Připojení bez kompromisů. Suntel Group umožňuje okamžitou konektivitu na největších sportovních i kulturních akcích
Zdroj: Protext

Praha 16. května 2024 (PROTEXT) - Nároky na rychlost internetu rok od roku rostou. Všichni jsme si zvykli čerpat a sdílet informace v podstatě ihned a on-line. Jinak tomu není ani na sportovních či kulturních akcích, kde tisíce diváků na jednom místě chtějí své zážitky sdílet se svými blízkými, nebo se jimi pochlubit na sociálních sítích. Aby to ale bylo možné, je potřeba posílení sítě. A právě na tuto službu se mimo jiné zaměřuje telekomunikační společnost Suntel Group, člen investiční skupiny DRFG. Za sebou má už například úspěšné pokrytí Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě, Mnichovský Oktoberfest nebo Dny NATO v Ostravě. Jednou z posledních sportovních událostí, na které se postaraly o připojení, je letošní Mistrovství světa v ledním hokeji.

„Zajistit kvalitní pokrytí nejen během velkých sportovních akcí je nedílnou součástí naší každodenní práce. Zatímco hlasové služby jsou již vyřešené z předchozí výstavby, velká poptávka je dnes zejména po datových službách,“ vysvětluje Michal Mrázek, ředitel Suntel Czech.

Převážně jde přitom o posilování 5G a LTE sítě. Přesto, že samotná instalace 5G technologie zabere trojčlennému týmu přibližně sedm dní, zajistit celou akci je náročnější. Vše se musí nejprve naprojektovat, sladit termíny s ostatními dodavateli a zařídit přístupy na lokalitu v předem stanovené hodiny. Navíc u velkých fotbalových arén je potřeba zajistit signál také ve fanzónách v okolí stadionu i ve městě.

„Například před mistrovstvím světa se v O2 aréně hrálo play-off extraligy, takže času, kdy jsme mohli nad ledem instalovat antény, moc nebylo. Podobnou situaci jsme řešili i ve Fortuna aréně v Edenu, kde hrála Slavia evropskou a českou ligu. Modernizace v Edenu byla o to náročnější, že kromě samotné technologie 5G se zde posilovaly i ocelové konstrukce a realizovaly se nové kabelové rozvody. Celkově jsme tam natáhli skoro kilometr optických a napájecích kabelů,“ říká k instalaci Michal Mrázek.

Před spuštěním nové technologie vždy probíhají potřebná měření sítě a servisní testy. Vše totiž musí správně fungovat, aby byl návštěvníkům zajištěn maximální komfort. Po skončení velkých akcí v halách či arénách zpravidla zůstává technologie na místě a další modernizace je potřeba až za pár let. Odlišný je postup u jednorázových akcí, jako jsou například letní hudební festivaly. Tam se instaluje takzvaná mobilní základnová stanice, která se po skončení akce demontuje. Výhodou těchto mobilních stanic je přitom jejich rychlé dopravení na místo a spuštění v řádu několika hodin. Proto se nasazují i v případech přírodních katastrof a dalších neočekávaných událostí, kdy je běžná mobilní infrastruktura dočasně nedostupná.

„Vedle velkých sportovních akcí u nás pracujeme například i na pokrytí Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu, Mistrovství světa ve fotbale žen ve Švýcarsku nebo modernizujeme telekomunikační 5G a LTE sítě na Olympijském stadionu v Berlíně a v Red Bull Aréně v Lipsku. Z kulturních akcí řešíme pokrytí například Majálesů, festivalu Colours of Ostrava nebo Dnů NATO. Jen pro srovnání, zatímco na Dny NATO v Ostravě je potřeba jedna mobilní stanice, na pokrytí Oktoberfestu jsme jich potřebovali dvacet,“ dodává Michal Mrázek.

 

O investiční skupině DRFG

Investiční skupina DRFG byla založena v Brně v roce 2011. Jako strategický investor se dlouhodobě věnuje nemovitostem, telekomunikacím a finančním službám. Prostřednictvím svých investičních aktivit působí hned na několika evropských trzích. DRFG spravuje v Česku, Polsku a na Slovensku nemovitosti a developerské projekty v hodnotě přes 25 miliard korun. V telekomunikacích působí v pěti evropských zemích. Skupina má více než 1 000 zaměstnanců a spolupracovníků. DRFG je zakladatelem a správcem nemovitého majetku investičních fondů pod značkou CZECH FUND. Více na www.drfg.cz.

 

Zdroj: DRFG

 

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo