Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Česko chudne stále víc, inflace zamíří k 20 procentům. Přijde už konec?

Pavel Peterka
Pavel Peterka
13. 7. 2022
 9 111

Meziroční inflace v červnu opět vzrostla a už během léta lze očekávat atakování dvacetiprocentní hranice. Dočkáme se už konce jejího růstu? Tlaky na růst cen neustávají, ale pomoci by mohla klesající cena ropy Brent, píše Pavel Peterka, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

Česko chudne stále víc, inflace zamíří k 20 procentům. Přijde už konec?
Inflace trápí Česko už řadu měsíců (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny v České republice v červnu meziročně vzrostly o 17,2 %. Zásadní vliv měl tradičně vývoj cen v oblasti nákladů na bydlení, kam spadají zdražující energie a v oddíle potravin.

Meziměsíční růst cen naopak zpomaluje, kdy ceny v červnu byly vyšší proti květnu o 1,6 %. Zpomalení meziměsíčního růstu cen může značit, že největší vlna zdražování je již za námi.

Hodnota meziměsíčního růstu cen 1,6 % je stále nicméně citelná a vysoká. Pokračující zdražování jistě pocítí české domácnosti i firmy. Vrchol meziroční inflace může být stále ale ještě relativně daleko.

Inflace 20 %? Nic nereálného

Další zvýšení meziročního růstu cen zřejmě nikoho nepřekvapilo, protože takový vývoj byl v zásadě očekáván. I přesto, že je hodnota červnové inflace vyšší, než očekávala poslední prognóza ČNB, jde její vývoj očekávaným směrem.

Zajímavé ale bude pozorovat další směřování cen v České republice, kdy zástupci ČNB a NERV ještě nedávno očekávali vrchol inflace v červenci či srpnu. Meziroční míra inflace v těchto měsících bude útočit na hranici dvaceti procent.

Vývoj meziroční inflace v České republice

Otázkou je, zda se vrcholu inflace v letních měsících vůbec dočkáme, protože jsou stále patrnější sílící tlaky na růst cen potravin a ceny energií, které jsou hlavním tahounem současné inflace. A tyto tlaky výhledově výrazně klesat nebudou.

V rámci statistického měření pomůže tzv. srovnávací základna, kdy se meziroční inflace měří ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Vysoké ceny z podzimu a zimy roku 2021 budou proto tlačit hodnoty výsledné inflace směrem dolu, což může vést k tomu, že hodnota meziroční inflace bude klesat. Spotřebitelé i přesto citelně ucítí zdražování.

Vysoké úroky hypoték

Nejohroženější jsou domácnosti, kterým končí fixace cen energií a fixace hypoték. Nově sjednané tarify na energie budou výrazně dražší než ty uzavřené v posledních letech. To stejné platí i v případě refinancování hypotečních úvěrů, kde splátky mohou skokově růst.

Pociťujete růst cen?

Proti globálnímu růstu cen by naopak mohla hovořit cena ropy. Ropa brent v posledních dnech klesla pod sto dolarů za barel z důvodu obav ze zpomalení světového hospodářství, a tím i ochlazení poptávky po ropě. Dalším strašákem pro trhy je hrozba dalších vln pandemie, a především pak související a přísné uzavírky ekonomiky v Číně, která patří mezi největší odběratele ropy.

Cena ropy by tak teoreticky mohla dále klesat, což by vedlo k ochlazení alespoň části současných inflačních tlaků. Vývoj ceny této komodity však nelze s jistotou předpovídat. Trh proto budeme dále sledovat.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Inflace na Finmagu:

 

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Peterka

Pavel Peterka

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen, kandidát na titul Ph.D. v oblasti aplikované ekonomie se zaměřením na digitální firmy a digitální ekonomiku na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, kde také aktivně... Více

Související témata

inflacekomentářspotřebitelské cenystatistika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo