Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kvalitní poslech je zážitek, vyplatí se do něj investovat, říká majitel Heeskof audio

Ivo Prax
Ivo Prax
10. 12. 2021
 6 187

Kdo chce kvalitně poslouchat hudbu, musí do své aparatury investovat. Hi-fi soustava ovšem není to jediné, co rozhoduje. „Říká se, že místnost, ve které posloucháte, je půlka vaší hi-fi soustavy,“ říká v dalším díle Finmag podcastu Jakub Pavel, majitel Heeskof audio, českého výrobce reproduktorů.

Kvalitní poslech je zážitek, vyplatí se do něj investovat, říká majitel Heeskof audio
Jakub Pavel, majitel Heeskof audio ve Finmag podcastu / Zdroj: Tomáš Cetkovský
Kia EV6Kia EV6Kia EV6Kia EV6Kia EV6Kia EV6
Další fotky
v galerii (8)

Pavel je původně bankéř a k současnému podnikání se dostal díky svému koníčku: kvalitnímu poslechu hudby. „Říkal jsem si, že když má dealer třiceti- až a padesátiprocentní marži na audio sestavách, tak když si to prodám sám, bude to lepší. To jsem ale ještě netušil, jak trnitá cesta to je,“ popisuje své začátky Pavel.

Problém byl už jen najít truhláře, který by dokázal dostatečně kvalitně vyrobit ozvučnice. To ale nebylo zdaleka všechno. Nutné je vybrat i vhodné komponenty, všechno otestovat, prověřit si trh. „Strávíte tam spoustu času v garáži, baví mě to,“ říká přesto Pavel.

„Dnes většina lidí poslouchá přes počítač, telefon nebo přenosný repráček. Pro kvalitní poslech ale potřebujete alespoň stereo zesilovač. A úplně zásadní je, kde posloucháte. V místnosti, která není vůbec členitá, bude i drahá soustava znít nic moc,“ upozorňuje Pavel.

Hodně lidí se podle něj diví, že i když si koupili drahou sestavu, u nich doma nezní jako v obchodě. „To, kde posloucháte, dělá pro kvalitní poslech hrozně moc,“ říká. „Nemusí to stát moc, ale nějaká investice to skutečně je,“ dodává základní předpoklady pro kvalitní poslech.

Cenově se taková sestava může pohybovat od velmi malých částek až po miliony...

Zenový zážitek

V rozhovoru pro Finmag podcast přišly na přetřes i v poslední době stále populárnější gramofonové desky. Co je na nich ale tak zvláštního, že lákají audiofily? „Ono se není co divit. Takový poslech oblíbené muziky z gramofonu může být až zenový zážitek. A o tom kvalitní poslech hudby je – o zážitku,“ popisuje Pavel současné trendy v poslechu hudby.

Partner podcastu - Kia EV6

Logo Kia
Kia

EV6 je zcela elektrický crossover značky Kia. Jde o prvním model, který tato automobilka zkonstruovala na nové globální modulární platformě pro elektromobily E-GMP (Electric-Global Modular Platform). Díky tomu má rovnou podlahu, která umožňuje různá uspořádání interiéru. Přestože má EV6 kompaktní vnější rozměry, nabízí díky rozvoru náprav 2,9 m vnitřní prostor, který se vyrovná mnoha středně velkým až velkým SUV.

Více informací o tomto elektromobilu si můžete přečíst zde.

A kolik taková kvalitní aparatura může stát? „Cenově se taková sestava může pohybovat od velmi malých částek až po miliony. Pokud má někdo sestavu za několik milionů, je to zpravidla už přesně připravené na jeho dům, kde poslouchá, a potom je kvalita poslechu fenomenální.“

Pokud už se zájemce rozhodne do hudební aparatury opravdu investovat, měl by dobře zvážit, na koho se obrátí. „Velká firma nabídne větší sortiment. Malá firma vám zase často vyjde vstříc – je flexibilnější a umí dělat věci na zakázku. Je to o tom, co člověk potřebuje,“ srovnává Pavel výhody a nevýhody velkých audiosalonů a malých firem v oboru.

Na závěr Pavel prozradil velmi zajímavý a nepříliš známý jev – že v autě máme většinou lepší audio soustavu než doma. „Proč? Protože výrobce ví, jak přesně ten prostor, auto vypadá,  ví, kde sedíte, a ví, kde máte uši. Proto může audiosestavu přesně vyladit,” objasňuje Pavel.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Proč se měří kvalita zvuku venku
  • Co je to výhybka v reproduktoru a proč je důležitá
  • Kolik až člověk může za kvalitní reproduktory utratit
  • Jak si vyladit místnost pro poslech
  • Jak má vypadat kvalitní hi-fi sestava
  • Jaké jsou trendy

Projížďka s Kia EV6

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
13
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ivo Prax

Ivo Prax

Aktivní networker a propojovatel byznys příležitostí. Vystudoval právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Moderuje podcasty a pořádá networkingové akce. Je aktivním šachistou.

Související témata

BrandInsightpodcastpodnikání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo