Články na téma: pivovarnictví
Další články na téma pivovarnictví najdete na Peníze.cz.
Velký kvíz pro opravdové pivní znalce. Víte, kde se vaří pivo Rebel, Šohaj, Magor či Hejhula?
Česko je neodmyslitelně spjato s pivní kulturou. Jak někdo v zahraničí řekne, že je Čech, řeč se rychle stočí ke zlatavému moku. Málokdo ale dokáže v konverzaci obsáhnout celý ekosystém minipivovarů v Česku. Plzeň, tu zná každý, ale méně známé značky už jen lokální patrioti nebo opravdoví pivní mazáci. Patříte mezi ně? Otestujte se.
Bankrotů podnikatelů přibývá. Přijďte, hrajeme o přežití, volá i pražský Hangár Pub
Už druhý měsíc roste počet bankrotů podnikatelů. Vyplývá to z dat společnosti CRIF, podle které v únoru zbankrotovalo nejvíce fyzických osob od loňského června. Jedním z podniků, které bojují s problémy, je například i pražský Hangár Pub publicisty a pivovarníka Davida Binara.
Covid jako motivace a výzva. Majitelka minipivovaru o tom, jak ustát krizi
„Zakoupila jsem pojízdný výčep a vydala se vesnicemi...“ Spolumajitelka Rodinného pivovaru Švihov v komentáři pro tištěný magazín Finmag rekapituluje, co ji naučila covidová pandemie.

Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů
Otevřít nový minipivovar v dobách covidové uzávěry zní jako bláznovství. Libor Kult, spolumajitel pivovaru Bad Flash, ale není žádný blázen. I přes nepříznivou dobu se mu povedlo s jeho pivovarem uspět. Ostatně, zúročil při tom léta v gastronomii, zkušenosti ze zahraničí i svůj přístup k podnikání. Například vyšší DPH na pivo hodnotí střízlivě: hospody podle něj ani tak nevymřou.

Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?
Česko začne konsolidovat veřejné finance. Pocítí to i mnozí z těch, kteří chodí do hospody na točené pivo. Má ale cenu zachraňovat výčepy pomocí daňových výhod pro pěnivý mok?

Bioplynku krmí hnojem, krávy mlátem. „Cirkulární“ sedlák z Táborska vaří i pivo
Sedlák. Jistě. Jenže: Martin Novák z Obory u Tábora má 500 hektarů půdy a 250 kusů dobytka, třetině domácností v obci dodává teplo, k tomu v bývalém špejcharu provozuje muzeum a galerii a ještě vaří pivo. A většinu toho dělá proto, aby něco neleželo ladem.

Privatizace Budvaru jako záplata rozpočtu. Má se pivovar tentokrát bát?
Po necelém roce je tu opět debata o budoucnosti Budějovického Budvaru. Zatímco loni šlo o poměrně nešťastné vyjádření pirátského lídra Ivana Bartoše, dnes je konstelace rozdílná. Pro pivovar daleko kritičtější.

Privatizace Budvaru znovu na scéně. Má stát vařit pivo?
Státní podniky jsou tu proto, aby si země udržovala pod kontrolou základní strategické schopnosti. Což vaření piva rozhodně není. Ovšem i tak Budějovický Budvar dokazuje, že rozhodování o budoucnosti národních podniků není nijak jednoduché a nemělo by se řídit politickými motivy.

Těžká hodina českého piva. Uzávěra končí, ale hospodští vyhráno nemají
Mistři v pohřbívání řemeslného piva v českých zemích byli komunisté. Covid takovou sílu snad mít nebude, ale pár bolavých ran průmyslu dal. A ačkoli s dneškem padá několikaměsíční uzávěra hospod, vyhráno zdaleka není. Hledá se recept, jak dostat pijáky zpátky k čepovanému.

Jan Šuráň: Minipivovary jsou dobrý byznys
„Když na to máte peníze, tak je to rozhodně lepší, než mít všechno v bance nebo investovat do fondů. V Česku má navíc pořád zvuk, když o sobě člověk může říct, že je majitel pivovaru,“ říká ve druhé části rozhovoru pro Peníze.cz Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.