Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Články na téma: pivovarnictví

Další články na téma pivovarnictví najdete na Peníze.cz.

Bankrotů podnikatelů přibývá. Přijďte, hrajeme o přežití, volá i pražský Hangár Pubaktuality
 12 206

Bankrotů podnikatelů přibývá. Přijďte, hrajeme o přežití, volá i pražský Hangár Pub

Už druhý měsíc roste počet bankrotů podnikatelů. Vyplývá to z dat společnosti CRIF, podle které v únoru zbankrotovalo nejvíce fyzických osob od loňského června. Jedním z podniků, které bojují s problémy, je například i pražský Hangár Pub publicisty a pivovarníka Davida Binara.

Michal Hron8. 3. 2024
Covid jako motivace a výzva. Majitelka minipivovaru o tom, jak ustát krizikomentář

Covid jako motivace a výzva. Majitelka minipivovaru o tom, jak ustát krizi

„Zakoupila jsem pojízdný výčep a vydala se vesnicemi...“ Spolumajitelka Rodinného pivovaru Švihov v komentáři pro tištěný magazín Finmag rekapituluje, co ji naučila covidová pandemie.

Anna van der Weerden6. 11. 2023
Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů

Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů

Otevřít nový minipivovar v dobách covidové uzávěry zní jako bláznovství. Libor Kult, spolumajitel pivovaru Bad Flash, ale není žádný blázen. I přes nepříznivou dobu se mu povedlo s jeho pivovarem uspět. Ostatně, zúročil při tom léta v gastronomii, zkušenosti ze zahraničí i svůj přístup k podnikání. Například vyšší DPH na pivo hodnotí střízlivě: hospody podle něj ani tak nevymřou.

Marek Hudema7. 8. 2023
Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?
 22 853

Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?

Česko začne konsolidovat veřejné finance. Pocítí to i mnozí z těch, kteří chodí do hospody na točené pivo. Má ale cenu zachraňovat výčepy pomocí daňových výhod pro pěnivý mok?

Pavel Jégl11. 7. 2023
Bioplynku krmí hnojem, krávy mlátem. „Cirkulární“ sedlák z Táborska vaří i pivo
 34 018

Bioplynku krmí hnojem, krávy mlátem. „Cirkulární“ sedlák z Táborska vaří i pivo

Sedlák. Jistě. Jenže: Martin Novák z Obory u Tábora má 500 hektarů půdy a 250 kusů dobytka, třetině domácností v obci dodává teplo, k tomu v bývalém špejcharu provozuje muzeum a galerii a ještě vaří pivo. A většinu toho dělá proto, aby něco neleželo ladem.

Jana Divinová12. 4. 2023
Privatizace Budvaru jako záplata rozpočtu. Má se pivovar tentokrát bát?
 11 228

Privatizace Budvaru jako záplata rozpočtu. Má se pivovar tentokrát bát?

Po necelém roce je tu opět debata o budoucnosti Budějovického Budvaru. Zatímco loni šlo o poměrně nešťastné vyjádření pirátského lídra Ivana Bartoše, dnes je konstelace rozdílná. Pro pivovar daleko kritičtější.

Ondřej Stratilík16. 6. 2022
Privatizace Budvaru znovu na scéně. Má stát vařit pivo?
 9 271

Privatizace Budvaru znovu na scéně. Má stát vařit pivo?

Státní podniky jsou tu proto, aby si země udržovala pod kontrolou základní strategické schopnosti. Což vaření piva rozhodně není. Ovšem i tak Budějovický Budvar dokazuje, že rozhodování o budoucnosti národních podniků není nijak jednoduché a nemělo by se řídit politickými motivy.

Ondřej Stratilík2. 9. 2021
Těžká hodina českého piva. Uzávěra končí, ale hospodští vyhráno nemají
 6 802

Těžká hodina českého piva. Uzávěra končí, ale hospodští vyhráno nemají

Mistři v pohřbívání řemeslného piva v českých zemích byli komunisté. Covid takovou sílu snad mít nebude, ale pár bolavých ran průmyslu dal. A ačkoli s dneškem padá několikaměsíční uzávěra hospod, vyhráno zdaleka není. Hledá se recept, jak dostat pijáky zpátky k čepovanému.

Ondřej Stratilík31. 5. 2021
Jan Šuráň: Minipivovary jsou dobrý byznys

Jan Šuráň: Minipivovary jsou dobrý byznys

„Když na to máte peníze, tak je to rozhodně lepší, než mít všechno v bance nebo investovat do fondů. V Česku má navíc pořád zvuk, když o sobě člověk může říct, že je majitel pivovaru,“ říká ve druhé části rozhovoru pro Peníze.cz Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Ondřej Tůma1. 6. 2013