Články na téma: pivovarnictví
Další články na téma pivovarnictví najdete na Peníze.cz.
Bankrotů podnikatelů přibývá. Přijďte, hrajeme o přežití, volá i pražský Hangár Pub
Už druhý měsíc roste počet bankrotů podnikatelů. Vyplývá to z dat společnosti CRIF, podle které v únoru zbankrotovalo nejvíce fyzických osob od loňského června. Jedním z podniků, které bojují s problémy, je například i pražský Hangár Pub publicisty a pivovarníka Davida Binara.
Covid jako motivace a výzva. Majitelka minipivovaru o tom, jak ustát krizi
„Zakoupila jsem pojízdný výčep a vydala se vesnicemi...“ Spolumajitelka Rodinného pivovaru Švihov v komentáři pro tištěný magazín Finmag rekapituluje, co ji naučila covidová pandemie.
![Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů](https://js.pencdn.cz/acimage/w320-h208-c1/444107.jpg)
Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů
Otevřít nový minipivovar v dobách covidové uzávěry zní jako bláznovství. Libor Kult, spolumajitel pivovaru Bad Flash, ale není žádný blázen. I přes nepříznivou dobu se mu povedlo s jeho pivovarem uspět. Ostatně, zúročil při tom léta v gastronomii, zkušenosti ze zahraničí i svůj přístup k podnikání. Například vyšší DPH na pivo hodnotí střízlivě: hospody podle něj ani tak nevymřou.
![Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?](https://js.pencdn.cz/acimage/w320-h208-c1/443636.jpg)
Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?
Česko začne konsolidovat veřejné finance. Pocítí to i mnozí z těch, kteří chodí do hospody na točené pivo. Má ale cenu zachraňovat výčepy pomocí daňových výhod pro pěnivý mok?
![Bioplynku krmí hnojem, krávy mlátem. „Cirkulární“ sedlák z Táborska vaří i pivo](https://js.pencdn.cz/acimage/w320-h208-c1/441486.jpg)
Bioplynku krmí hnojem, krávy mlátem. „Cirkulární“ sedlák z Táborska vaří i pivo
Sedlák. Jistě. Jenže: Martin Novák z Obory u Tábora má 500 hektarů půdy a 250 kusů dobytka, třetině domácností v obci dodává teplo, k tomu v bývalém špejcharu provozuje muzeum a galerii a ještě vaří pivo. A většinu toho dělá proto, aby něco neleželo ladem.
![Privatizace Budvaru jako záplata rozpočtu. Má se pivovar tentokrát bát?](https://js.pencdn.cz/acimage/w320-h208-c1/434822.jpg)
Privatizace Budvaru jako záplata rozpočtu. Má se pivovar tentokrát bát?
Po necelém roce je tu opět debata o budoucnosti Budějovického Budvaru. Zatímco loni šlo o poměrně nešťastné vyjádření pirátského lídra Ivana Bartoše, dnes je konstelace rozdílná. Pro pivovar daleko kritičtější.
![Privatizace Budvaru znovu na scéně. Má stát vařit pivo?](https://js.pencdn.cz/acimage/w320-h208-c1/428683.jpg)
Privatizace Budvaru znovu na scéně. Má stát vařit pivo?
Státní podniky jsou tu proto, aby si země udržovala pod kontrolou základní strategické schopnosti. Což vaření piva rozhodně není. Ovšem i tak Budějovický Budvar dokazuje, že rozhodování o budoucnosti národních podniků není nijak jednoduché a nemělo by se řídit politickými motivy.
![Těžká hodina českého piva. Uzávěra končí, ale hospodští vyhráno nemají](https://js.pencdn.cz/acimage/w320-h208-c1/426821.jpg)
Těžká hodina českého piva. Uzávěra končí, ale hospodští vyhráno nemají
Mistři v pohřbívání řemeslného piva v českých zemích byli komunisté. Covid takovou sílu snad mít nebude, ale pár bolavých ran průmyslu dal. A ačkoli s dneškem padá několikaměsíční uzávěra hospod, vyhráno zdaleka není. Hledá se recept, jak dostat pijáky zpátky k čepovanému.
![Jan Šuráň: Minipivovary jsou dobrý byznys](https://js.pencdn.cz/acimage/w320-h208-c1/268431.jpg)
Jan Šuráň: Minipivovary jsou dobrý byznys
„Když na to máte peníze, tak je to rozhodně lepší, než mít všechno v bance nebo investovat do fondů. V Česku má navíc pořád zvuk, když o sobě člověk může říct, že je majitel pivovaru,“ říká ve druhé části rozhovoru pro Peníze.cz Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.