Předplatit časopis Finmag

Elektrická loď Anna Carolina: na Vltavě se představuje ekologická budoucnost osobní dopravy na vodních tocích

14. 5. 2024
Tiskové zprávy
Elektrická loď Anna Carolina: na Vltavě se představuje ekologická budoucnost osobní dopravy na vodních tocích
Zdroj: Protext

Představte si tiché dobrodružství na vodě, kde elektrická loď Anna Carolina otevírá nové možnosti ekologického cestování s nejkrásnějšími výhledy na Prahu. Tato inovativní loď je  dalším pokračováním dlouholetého úsilí Prague Boats o moderní, ekologicky čistou a zároveň pohodlnou lodní dopravu na Vltavě, která hlavní město Prahu důstojně reprezentuje ve světě. 

Prague Boats je rodinná firma založená hned ve dnech, kdy byl Václav Havel poprvé zvolen prezidentem tehdejšího Československa a nově získaná svoboda vznik společnosti umožnila. Dnes představuje špičku v evropské lodní dopravě a udává směr v zavádění nejmodernějších technologií. Elektromobilitou se zabývá už od roku 2008, kdy byla na vodu spuštěna její první loď poháněná elektřinou ze solárních panelů Elektronemo, další menší lodě na elektrický pohon přišly vzápětí.

Od roku 2019 pak Vltavu v Praze brázdí Bella Bohemia, vůbec první velká elektrická loď, která dokázala splnit přísné požadavky pro plavbu na evropských vodních cestách. Byla postavena podle originální koncepce Prague Boats v německé loděnici Bolle. Plavidla zkonstruovaná podle jejího vzoru dnes vozí cestující například u Niagarských vodopádů či na Bodamském jezeře. V dalších letech postupně do flotily Prague Boats přibyly další dvě velké lodě na elektrický pohon, které pokaždé přinesly nový technologický pokrok, a které do Praze přijíždějí obdivovat odborníci, nadšenci i běžní turisté z celého světa. Současným vrcholem technologické dokonalosti je právě Anna Carolina, pojmenovaná po dceři zakladatele společnosti, elektroloď, která připlula do Prahy na sklonku loňského roku.

„Elektrifikace našich lodí je důležitým krokem směrem k udržitelné dopravě na Vltavě. Jsme hrdí, že našim zákazníkům můžeme nabídnout moderní a ekologicky šetrný způsob dopravy, který zároveň respektuje krásu našeho měst," říká zakladatel Prague Boats Richard Vojta.

Inovativní design a ekologický pohon

Loď Anna Carolina je navržena jako katamaran s délkou 33 metrů a šířkou téměř 10 metrů. Její paluby pojmou až 250 cestujících a může být využita pro různé účely, včetně firemních akcí či svateb. Díky výkonné klimatizaci je komfortním prostředím pro plavbu v letních měsících, vyhřívání zase zajistí pohodlí v chladnějších dnech. Jedním z působivých prvků lodi jsou prosklené stěny, které hostům umožňují nerušený výhled na krásy historického centra Prahy. Tento nadčasový design spojuje interiér s exteriérem a poskytuje nezapomenutelný zážitek z plavby po Vltavě. Cestující vysoce oceňují tichý chod lodi bez vibrací, který je důsledkem právě využití výhradně elektrického pohonu. Baterie lodi má kapacitu 400 kilowatthodin a umožňuje plavbu až dvacet hodin. Dvě třetiny spotřeby elektrické energie potřebné pro provoz elektrických lodí pokrývá dnes firma Prague Boats z vlastních solárních panelů umístěných v přístavišti.

Ekologické inovace Prague Boats: Odpovědnost v praxi

Společnost Prague Boats dlouhodobě aktivně usiluje o ochranu životního prostředí. Její flotila aktuálně čítá více než dvě desítky plavidel, které poskytují svým pasažérům vyhlídkové a gastronomické plavby v centru Prahy a jsou k dispozici pro pronájem. Cílem Prague Boats do budoucna je, aby celou její flotilu tvořily pouze lodě na elektrický pohon, lokálně zcela bezemisní, přestože dosažení tohoto cíle vyžaduje ohromné investice. Snahu o čisté životní prostředí v hlavním městě však Prague Boats neomezuje pouze na samotné osobní lodě - kromě zmíněných solárních panelů v přístavišti, které pomáhají snižovat ekologickou stopu a slouží k dobíjení elektrolodí i firemních elektromobilů, provozuje například i vlastní plavidlo, které odváží odpadní vody z lodí do kanalizace, čímž pomáhá udržovat v čistotě samotnou řeku.

Dopřejte si tento výjimečný zážitek plavby na elektrické lodi Anna Carolina a podpořte ekologickou elektromobilitu na vodě!

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Sdílejte

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo