Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nenechte požrat své peníze. Jak se bránit vysoké inflaci očima expertů

Michal Hron
Michal Hron
19. 5. 2023
 14 263

Když do hry vstoupí inflace, jako spotřebitel máte možnost upravit svůj nákupní košík a některé položky omezit nebo zcela vyjmout. Jak se k tomu ale má postavit (dlouhodobý) investor? Nikdo přece nechce nechat svoje peníze zahálet, natož je dát všanc inflaci. Zeptali jsme za vás expertů z oboru.

Nenechte požrat své peníze. Jak se bránit vysoké inflaci očima expertů
Zdroj: Finmag.cz

Vysoká inflace znehodnocuje peníze. To je známý fakt. Tisícovka, kterou jste měli v peněžence před rokem, není to samé jako tisícovka dnes. Koupíte si za ní méně zboží. A tak je to s celými úsporami. Tedy, pokud jste je umně neinvestovali a nějaký čas se bez nich obejdete. Pak vás dost možná inflace trápit nemusí.

Ne každý je ale takový guru, aby věděl, kam své peníze uložit a jak je před inflací ideálně ochránit. Dvouciferný růst spotřebitelských cen přitom Česko svírá už víc než rok. A i když poslední data ukazují, že tempo tohoto růstu (i přes přešlapování centrální banky na místě) polevuje, stále není vyhráno.

Do čeho investovat
Shutterstock

Krize přeje připraveným. Pět tipů investora, jak letos vydělat

Rok 2022 byl opravdu hodně náročný, a tak se mnozí dívají do budoucnosti s obavami. Jedna dobrá zpráva tu ale je. Po mnoha letech se začínají objevovat opravdu zajímavé investiční příležitosti.

Rekordní částky, které si Češi naspořili během covidových lockdownů, tak dál rapidně ztrácejí na hodnotě. Víc než kdy jindy platí, že kdo o své finance aktivně nepečuje, tratí. Přinejmenším spořicí účet by měl být základním pilířem pro alespoň částečné snížení dopadů růstu spotřebitelských cen. I když inflaci zcela nepokryje, jde o dostupnou a čitelnou službu, které všichni rozumí.

Z loňské analýzy společnosti Generali Investment přitom vyplývá, že Češi drží 64 procent svých peněz v hotovosti či na bankovních účtech. Ročně kvůli tomu přijdou v úhrnu o 47 miliard korun, které jim požere právě inflace. Kdyby tyto peníze správně investovali, částka by byla nesporně nižší. 

Spořicí účet přitom zdaleka není jediný nástroj, jak dopady inflace snížit. Málokdo si ale na pokročilejší investice troufne. Dluhopisy, akcie, kryptoměny, nemovitosti. Všechny tyhle instrumenty mají své plusy, ale i nepopiratelná rizika. A také odlišné chování v různých etapách ekonomického cyklu. Zkušený investor dokáže tyhle nuance dobře a včas přečíst. Ale co ti méně zkušení?

Rekordní spotřebitelské ceny, vysoká inflace i úrokové sazby. Do čeho má v současné době smysl investovat?

Vývoj meziroční inflace v ČR

Štěpán Křeček

Štěpán Křeček

hlavní ekonom společnosti BH Securities

Souhlasíte s názorem?

-
+8
+

Vysoká inflace ničí kupní sílu úspor českých domácností. Nejhůře jsou na tom úspory ležící na běžných účtech v bankách nebo doma pod polštářem, kde dochází jen k minimálnímu, respektive žádnému zhodnocení. Pro dynamické investory s delším investičním horizontem se v současné době mohou jevit jako atraktivní vybrané akciové indexy, které už v rámci aktuálního ekonomického cyklu pravděpodobně dosáhly svých minim. Nyní je tedy čeká strastiplná cesta za dosažením nových historických maxim. Zvlášť u amerických akcií se neobávám, že tohoto cíle nebude časem dosaženo.

Konzervativní investoři s kratším investičním horizontem zas tolik možností nemají. Většinou se orientují na spořicí účty či termínované vklady. Musí však počítat s tím, že jejich úrokové výnosy budou sníženy o srážkovou daň ve výši 15 procent. Méně známou, ale zajímavější alternativou jsou pokladniční poukázky. Ty dnes poskytují výnosy převyšující šest procent, které se už nedaní. Jelikož se vlastně jedná o krátkodobé státní dluhopisy, jsou zcela bezpečné a investoři u nich mají větší likviditu než na termínovaných vkladech.

Vít Endler

Vít Endler

generální ředitel společnosti Fingood

Souhlasíte s názorem?

-
+5
+

V současné vysoké inflaci je potřeba se podívat i na druhou stranu, kterou je cena aktiv. Některá jsou nyní poměrně nízko z pohledu jejich hodnoty a potenciálu budoucího růstu, jak už dnes vidíme u některých typů nemovitostí, akcií, kryptoaktiv. Myslím, že rok 2023 je rokem, kdy se vyplatí investovat, ale jako investor musím přemýšlet v dlouhodobém horizontu. Myslím si, že za deset let budeme z pohledu investičních příležitostí vzpomínat na rok 2023 jako na velkou příležitost nástupu do trhu. Zároveň jsem přesvědčený, že investice do samostatnosti se vždy vyplatí. Tím mám na mysli energetickou samostatnost jednotlivců a domácností. Investice do vlastní výroby energie, tepla či do vlastního zdroje vody se může jevit jako zajímavá alternativa ke standardním investičním nástrojům. 

Jestliže nechci tak dlouho čekat na zhodnocení, pak P2P/P2B půjčky se svým zhodnocením velmi blíží procentu inflace, a je to tedy nástroj, který bych nyní měl zařadit do svého investičního portfolia. Upozorňuji ale, že je vždy nutné si udělat takzvaný DYOR (Do it Your Own Research, tedy vlastní průzkum investičních možností).

Štěpán Hájek

Štěpán Hájek

hlavní analytik společnosti XTB

Souhlasíte s názorem?

-
+12
+

Akciový index S&P 500, ve kterém jsou obsaženy americké společnosti z 11 různých sektorů, od svého založení průměrně generuje kolem 10 procent ročně. Extrémně dobré roky se svou výkonností přiblížily 20 procentům, ale jsou to výjimky. Taková jsou fakta. Pokud se tedy pokusíte porazit 17procentní inflaci, musíte jít příliš do rizika, což se nemusí vyplatit. Při investici dnes bych tedy přemýšlel nad tím, jak bude vypadat svět za pár let. Nyní je totiž příležitost kombinovat akcie a defenzivní aktiva za zajímavé ceny. Narážím na aktuální výnosy ze státních a korporátních dluhopisů z delších splatností (5+ let), kde se v některých případech pohybují výnosy kolem 10 procent. V delším horizontu lze inflaci takto porazit. Při investici do státních dluhopisů jde využít postupného poklesu tržních sazeb v delším horizontu a mít zajímavý kapitálový výnos, jelikož jsou nyní ceny velmi nízko. Akciím, kde bych zvolil zmíněný index, bych přiřadil větší váhu, jelikož pokles výnosů bude startovat růst na akciích. Tato kombinace by mohla v horizontu pěti let vygenerovat klidně až 15 procent ročně.

Marek Pokorný

Marek Pokorný

analytik finančních trhů a ekonomiky ve společnosti Portu

Souhlasíte s názorem?

-
+4
+

Zvyšování úrokových sazeb je protiinflační nástroj, ke kterému se uchylují centrální banky, když chtějí srazit inflaci. Na druhou stranu to ale firmám i spotřebitelům zdražuje půjčky. Jedno z mála odvětví, které z toho dokáže těžit, je bankovní sektor. Zisky finančních institucí při vyšších úrokových sazbách rostou především díky tomu, že si ukládají depozita u centrálních bank, která se jim úročí. 

Dobrou alternativou může být vyvážené portfolio složené z akcií a dluhopisů, protože až sazby začnou klesat, obojí pravděpodobně poroste. Období vysokých úrokových sazeb tu nebude navždy a investory může během jejich investičního života potkat i několikrát. V drtivé většině případů se nevyplácí vybírat aktiva podle aktuálního trendu, ale naopak využít současného propadu na trzích a pravidelně investovat do diverzifikovaného portfolia, kde jsou zastoupeny všechny druhy aktiv. Tato takzvaná pasivní strategie navíc dlouhodobě výkonnostně poráží aktivní správu, při které se investoři snaží průběžně obměňovat portfolio podle aktuálních trendů a připravují se tak o možné výnosy v jiných odvětvích.

Petr Šimíček

Petr Šimíček

spoluzakladatel fondu kvalifikovaných investorů Valori Fund

Souhlasíte s názorem?

-
+8
+

Pokud přijmeme předpoklad, že se pohybujeme na sestupné části hospodářského cyklu, jeví se mi jako vhodné investovat spíš do defenzivních, proticyklických titulů. Konkrétně do hodnotových akcií, které pravidelně vyplácejí dividendu, dál do akcií firem, které vyrábějí zboží denní spotřeby, a do jejich dluhopisů. Z alternativních investic bych se zaměřil na investice do zlata, zemědělské půdy a specifické části private equity, která investuje do firem v obtížích. Vycházím z toho, že inflace bude mít tendenci zpomalovat pomalu, že česká koruna je nyní relativně nadhodnocená vůči euru a dalším měnám a centrální banky všude po světě už nebudou chtít příliš zvyšovat úrokové sazby. Proto obecně řečeno není vhodná doba na startupy, růstové akcie a většinu typů nemovitostí.

Dvě drobné rady na závěr – za žádných okolností neinvestujte do českých takzvaných podlimitních dluhopisových emisí podivných investičních skupin a víc než co jiného sledujte akce centrálních bank a vlád. Dávno už bohužel nežijeme ve světě, kde míru zhodnocení investice určuje trh.

Vladimír Pikora

Vladimír Pikora

hlavní ekonom investiční skupiny Comfort Finance Group

Souhlasíte s názorem?

-
+15
+

Myslím si, že česká inflace už dosáhla svého vrcholu. V dalších měsících bude výrazně brzdit. To samé platí i o inflaci v zahraničí. Navíc se ukazuje, že vysoké úrokové sazby začaly ničit banky v USA i Evropě. Myslím si proto, že období růstu úrokových sazeb končí. Teď ještě možná jednou zvýší sazby, aby nevyděsily investory, že má bankovní sektor problémy, a to je konec. Přijde pár měsíců stagnace úrokových sazeb a pak pokles úrokových sazeb. Centrální banky mají nyní totiž problém. Buď budou bojovat za záchranu bank, nebo za snížení inflace. Očekávám, že banky budou větší prioritou.

Pokles úrokových sazeb přitom nahrává dluhopisům. Jejich cena poroste. To je dáno matematickým vztahem mezi výnosem a cenou dluhopisu. Nižší úrokové sazby i strach o banky by měly nahrát i zlatu. To považuji z dlouhodobého pohledu taky za zajímavou investici. Před dvaceti lety stála unce deset tisíc korun, dnes je vysoko nad 40 tisíci.

Petr Žabža

Petr Žabža

vedoucí oddělení investic Air Bank

Souhlasíte s názorem?

-
+17
+

První logickou možností jsou takzvané protiinflační dluhopisy. Jak už název napovídá, jejich výnos je navázaný na veřejně publikovanou míru inflace, a tak roste nebo naopak klesá s tím, jak se mění obecná cenová hladina. Z pohledu ochrany vašich peněz před znehodnocením inflací se tak jedná o jeden z nejefektivnějších nástrojů, byť maximálního efektu dosáhnete jejich nákupem ještě předtím, než se ceny zboží a služeb vydají směrem vzhůru. Nespornou výhodou je však fakt, že jde obvykle o státní dluhopisy, a tak si jako kupující nemusíte tolik lámat hlavu s kredibilitou dlužníka.

Jen těsně za protiinflačními dluhopisy jsou kvalitní dluhopisy s krátkou nebo střední dobou splatnosti. Ačkoliv nejde o depozitum, ale o instrument kapitálového trhu, jejich výnosy by měly být o něco vyšší, než můžete dosáhnout na kvalitně úročených spořicích účtech. Pozor však na jednu věc – dluhopisy nepodléhají garanci Fondu pojištění vkladů jako depozita, a proto je potřeba mnohem větší obezřetnosti při výběru toho, komu svoje peníze formou takového dluhopisu půjčíte. Jejich pozitivem je, že oproti dluhopisům s delší dobou splatnosti budou v případě rychlého růstu inflace (respestive tržních úrokových měr) jejich ceny stabilnější díky jejich relativně kratšímu času do splatnosti.

Kdo poradil nejlíp?

Logickou volbou jsou i akcie velkých, kvalitních a likvidních společností, ale ani tady si nelze odpustit jedno varování. Vždy je o nich potřeba přemýšlet jako o dlouhodobém instrumentu, protože jejich ceny mohou zejména v případě náhlého růstu inflace poměrně masivně kolísat. Je proto namístě velká míra rozvahy. Navíc je pravděpodobné, že prudký růst inflace povede ke snaze korigovat tento negativní vývoj cestou zvyšování úrokových sazeb, což může na akciový trh přinést dodatečný stres. Ostatně, nedávno jsme toho byli svědky v případě Silicon Valley Bank nebo Credit Suisse.

Pokud si na jednotlivé akcie netroufáte, může pro vás být vhodnější volbou nákup indexové akcie (takzvané ETF), která je navázaná na nějaký široký tržní index a její výkon odpovídá výnosu daného indexu. A pokud k investování chcete mít úplně „hands-off“ přístup, zvažte nějakou robo-advisory platformu, která vám na základě několika údajů postaví portfolio prakticky „na míru“.

Hitem posledních let byly v Česku investice do nemovitostí a v inflačním prostředí by se jim mělo dařit i nadále. Profitovat můžete jednak z růstu jejich ceny, ale nelze opomíjet ani efekt rostoucího příjmu z nájmu v situaci, kdy si pořizujete nějakou čistě investiční nemovitost. Pokud nedisponujete dost velkou částkou na nákup samotné nemovitosti, lze přemýšlet o nákupu podílových listů kvalitního nemovitostního fondu nebo už zmíněného ETF se zaměřením na developerské společnosti a firmy pohybující se v oblasti rezidenčního bydlení. 

Zapomínat nelze ani na exotičtější třídy aktiv jako zlato, komodity nebo kryptoměny. Záměrně jsem si je nechal na konec, protože jejich váha v portfoliu by měla být relativně střídmá. Jde o volatilní aktiva a jejich přínos k celkovému výnosu může poměrně divoce kolísat. Berte je proto jako „bonus“, protože základy vašeho proti-inflačního portfolia by měly být spíš v aktivech zmíněných výše.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
12
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

akcieanketadluhopisyinflaceinvesticeinvestiční univerzitainvestováníKdo hýbe miliardamikryptoměnyMiliardy v pohybunemovitostiočima expertůpodílové fondy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo