Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investiční rok 2023 očima expertů. Kdo se trefil do černého a kdo naopak prodělal?

Michal Hron
Michal Hron
22. 12. 2023
 11 468
investice

Dluhopisy, kryptoměny, akcie...? Letošní novoroční anketu, do čeho investovat v roce 2023, jsme uvodili slovy, že se ptáme „expertů na slovo vzatých“. A abychom vám to dokázali, řekli jsme si letos poprvé také o jejich sebereflexi. Jak se jim dařilo odhadnout trhy? Pojďme se na to společně podívat.

Začátkem každého roku se na Finmag.cz zabýváme tím, do čeho ideálně daný rok investovat. Bylo tomu tak loni, letos a bude tomu tak i po Novém roce. Letos poprvé jsme si ale řekli, že tyhle predikce také zhodnotíme. A tak jsme poprosili oslovené experty o sebereflexi.

Reakce všech – a vlastně i přesnost jejich odhadů na začátku roku – nás mile překvapily. Nejenže do toho s námi beze špetky zaváhání šli, ale při bližším pohledu se ukázalo, že vývoj trhů se jim podařilo odhadnout velice dobře. Mimo jiné tím dokázali i nám, že oslovujeme skutečně ty správné lidi.

Více slov snad netřeba. Už jen dodejme, že pro usnadnění vaší orientace a snadné porovnání jsme za každé dnešní zhodnocení přidali i odkaz na konkrétní odpověď ze začátku roku. To abyste sami snadno posoudili, jak moc oslovení experti dokázali predikovat vývoj trhů v letošním roce.

A jak to bude s investicemi letos? Na to se podíváme hned v prvním lednovém týdnu. Odpovědi do tradiční ankety „Do čeho investovat v roce 2024“ už pro vás aktivně sbíráme.

Michal Semotan

Michal Semotan

portfolio manažer J&T Investiční společnosti

Souhlasíte s názorem?

-
+12
+

V zásadě jsme měli pravdu, že rok 2023 je vhodným pro investice. Jestliže na akciích udělal dobře ten, kdo koupil na začátku roku, u dluhopisů, a především státních amerických, se vyplatilo počkat do října. V tom bych řekl, že jsme u dluhopisů časování netrefili přesně, byl bych na trhu dříve, naopak akcie jsme odhadli výrazně lépe. Úrokové sazby dosáhly vrcholu v USA i v Evropě – myslím si tedy – proto je opravdu na investování ten nejvyšší čas.

Technologické akcie táhly akciové indexy nahoru, speciálně Meta je jedním z vítězů letošního roku. Naopak komoditní oživení příliš nepřišlo – až na sektor těžby uranu. Poptávka v Číně byla nižší, než jsme po ukončení anticovidových opatření očekávali. Ve finančním sektoru jsme zažili v březnu pád některých bank včetně švýcarské Credit Suisse, některým z našich vybraných titulů se dařilo (Erste, Allianz), jiné byly spíše pod tlakem (Barclays, SG). Také sektor cestovního ruchu a dopravy se vyvíjel rozdílně, dařilo se například výrobci leteckých motorů Rolls-Royce a irské nízkonákladovce Ryanair, naopak třeba akcie cestovní kanceláře TUI i přes navýšení kapitálu a silnou dovolenkovou sezónu letos vytrvale klesaly.

Domácí stálice ČEZ zhodnotil za letošní rok také výrazně, a to přes zavedenou wind-fall tax, pokud si připočteme vyplacenou dividendu, musí být s letošním rokem držitelé akcií spokojeni.

Jak Michal Semotan odpovádal na začátku roku ZDE

Akcie ČEZ na Pražské burze

Zdroj: peníze.cz
Anna Píchová

Anna Píchová

vedoucí analytického oddělení Cyrrus

Souhlasíte s názorem?

-
+10
+

Podívat se do zpětného zrcátka a zhodnotit realitu s očekáváním je velmi přínosná praxe a skvělé mentální cvičení. Myslím si, že rok 2023 byl skvělým rokem pro stock-picking a pro aktivní správu. Konsenzuální odhad, že americká ekonomika upadne do recese, se nepotvrdil, naopak američtí spotřebitelé dále ekonomiku drželi „nad vodou“.

Na začátku roku jsem zmiňovala dva sektory, které mohou být pro letošní rok zajímavé. Jeden z nich byly polovodiče, které si připsaly zhodnocení 55 % (dle indexu SOX), do tohoto sektoru patří i letošní nejvýkonnější akcie indexu S&P 500. Tím druhým sektorem je spotřební zboží, které si připsalo 37 % (dle indexu S&P Consumer Discretionary). V oblasti kosmetiky se pak dal uplatnit stock-picking, jelikož tam se nůžky otevřely – americký Estee Lauder odepsal 45 %, naopak evropský L'Oréal připsal 34 %.

Dle mých očekávání se skutečně nedařilo ropným firmám, které dle indexu S&P Energy za letošní rok ztrácí 8,5 %. Naopak ne úplně přesná byla předpověď u spekulativních firem, které dle indexu GS non-profitable tech zhodnotily o 32 %. Geograficky se dařilo trhu jak v USA (S&P 500 +20,9 %), tak v Evropě, kde však byly rozdíly; německý DAX +20,7 %, francouzský CAC +17 %, index EuroStoxx 600 pak „jen“ 11,6 %. Co se týče fixed income produktů, tak tam všichni realitu současných úrokových sazeb známe.

Shrnuto podtrženo to nebyly úplně nepřesné predikce. Důležité však je vždycky investovat podle sebe, svých cílů, své tolerance k riziku. A taky nikdy neinvestovat jen do toho, o čem si přečtete; bez vlastního zhodnocení a posouzení. Investujte opatrně.

Jak Anna Píchová odpovídala na začátku roku ZDE

Jaroslav Šura

Jaroslav Šura

investor

Souhlasíte s názorem?

-
+12
+

Cenové dno, které jsem začátkem roku na letošek predikoval, se na akciových trzích tvořilo hned někdy na přelomu roku a skutečně to druhé pololetí bylo výrazně lepší než to první. Investoři začínají tušit blížící se změnu v nastavení politiky Fed a na cenách akcií je to znát.

Co se týká technologických titulů, i zde platí, že co jsem napsal, to jsem učinil. Počátkem ledna jsem levně nakoupil velké technologické tituly a se ziskem o měsíc později část prodal. Někdy začátkem března při prvních zmínkách o AI jsem masivně přikoupil zejména akcie Microsoftu s úmyslem držet pár let. Bohužel, či spíše naštěstí, se titul zhodnotil o několik desítek procent během krátké doby, takže jsem tezi přehodnotil a s velkým ziskem MSFT a další velké US techy vyprodal.

Vývoj akcií Microsoft Corporation

Zdroj: peníze.cz

Správnou volbou se ukazují i malé společnosti typu SOFI či Palantir, ale také Tesla. Z lednových minim se jejich akcie více než znásobily, kdo tedy četl moji predikci a nakoupil, tak rozhodně neprohloupil.

Cash z big tech jsem z velké části investoval do českých státních variabilních dluhopisů, nemalý podíl v portfoliu činí i mnou posledně zmiňované korporátní obligace.

Celkově vzato jsem až překvapen, jak dobře mi predikce vyšla. Skoro bych řekl, že na jedničku. Pohodu narušila snad jen Pilulka, ale to je zase na jiné téma.

Jak Jaroslav Šura odpovídal na začátku roku ZDE

Martin Mašát

Martin Mašát

ekonom finanční skupiny Partners

Souhlasíte s názorem?

-
-1
+

Potvrdila se má analýza aktuální situace na počátku roku 2023, kdy jsem prognózoval, že finanční trhy začínají rok pod tlakem událostí roku 2022 a jak ceny dluhopisů, tak akcií byly výrazně pod svým potenciálem. Výsledkem určitého uklidnění je pak dvouciferná výkonnost akciových fondů a dluhopisové fondy nemají k deseti procentům daleko. Rok tedy pro investory vyšel nad očekávání a ani vysoké úroky běžných účtů neměly šanci zmíněnou výkonnost dohnat. A jako bonus můžu dodat, že dokonce i dluhopisové fondy, přes extrémní inflační období, pravděpodobně pobijí inflaci a reálně zhodnotí investice klientů.

Co se týče regionálního nastavení, tak se opět potvrdilo, že mnoho investorů zanedbává geopolitické riziko a bez rozumu investují jen podle PE či dalších metrik. Nerozvinuté trhy sice podle nich vypadali levně, ale nakonec se projevila mnou zmíněná rizika a nerozvinuté trhy silně ztrácely za hlavními indexy. Překvapením pro mne je relativně solidní výkonnost evropských akcií, které šlapaly na paty americkým indexům, i když se růst Evropy zhoršuje a o Německu se už nemluví jen v supelativech. Kde jsou ty časy, kdy Německo bylo lokomotivou Evropy...

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kvalitní dluhopisy se – přesně jak jsem předpokládal – dostaly po mnoha letech do centra dění. Jejich výnosy kolem pěti až šesti procent na několik let přilákaly mnoho investorů a vedle kuponového výnosu vzrostla jejich cena. Investice do kvalitních dluhopisů byla letos nejen bezpečná, ale přinesla investorům nadprůměrné zhodnocení blížící se deseti procentům, což potvrzuje má slova o honění výnosů akcií či překonání inflace.

Komodity přesně, jak bylo řečeno, v důsledku zpomalení globální ekonomiky a předchozích přestřelených cenových úrovní korigovaly své ceny. Výjimkou je zlato, které hlavně díky geopolitickým rizikům vzrostlo na ceně. Nicméně, stále je poblíž hodnot z roku 2011.

Jak Martin Mašát odpovídal na začátku roku ZDE

Jan Traxler

Jan Traxler

privátní investiční poradce a zakladatel fondu Otakar, podfond FINEZ SICAV

Souhlasíte s názorem?

-
+5
+

Ruku na srdce, letos se nakonec dařilo skoro všemu, takže se tady všichni pěkně poplácáme po ramenou. Vždyť se snad ani nešlo trefit vedle.

Já jsem před rokem doporučoval nadále držet protiinflační dluhopisy, což byla dobrá investice. Letos na podzim už jsem klientům říkal, že je na čase je prodat, protože očekávám příští rok nižší inflaci.

Zmiňoval jsem před rokem taky ornou půdu, některé nemovitostní fondy nebo fondy zaměřené na výstavbu a provoz fotovoltaických a větrných elektráren. Tady si na čísla za rok 2023 ještě musíme pár měsíců počkat, ale měly by to být úspěšné investice.

A taky jsem doporučoval držet hotovost na spořicím účtu nebo v depozitních fondech a během roku nakupovat, až se naskytnou zajímavé příležitosti. A těch bylo letos skutečně požehnaně na všech frontách. Vyplatilo se nakupovat akcie i dluhopisy. Vyletěla také cena zlata či bitcoinu.

Vývoj kurzu hlavní kryptoměny bitcoin

Zdroj: peníze.cz

My jsme s privátními klienty a v rámci našeho multi-fondu Otakar hodně posilovali také private equity složku. Tady spatřuji největší příležitosti pro příští rok spolu s realitním trhem, kde čekám v roce 2024 výrazné oživení.

Jak Jan Traxler odpovídal na začátku roku ZDE

Vladimír Pikora

Vladimír Pikora

hlavní ekonom CFG

Souhlasíte s názorem?

-
-9
+

Před rokem jsem psal, že finanční trhy budou v roce 2023 vycházet hlavně z toho, co se děje v USA, zejména s ohledem na růst úrokových sazeb až lehce nad pět procent. To se přesně naplnilo a od toho se odvíjely další věci na finančních trzích i v globální ekonomice.

Napsal jsem také, že „zatímco v USA je recese nejistá, v ČR bude určitě“. Tak se také stalo. USA se nakonec recesi vyhnuly, zatímco ČR do ní upadla. Naplnila se přitom i má predikce, že naše recese nebude hluboká; v jednotlivých kvartálech jsme viděli meziroční pokles o 0,4 % až 0,7 %.

Naplnil se i odhad inflace, která podle mé predikce měla během roku klesnout pod deset procent. V říjnu činila inflace 8,5 %, v listopadu pak 7,3 %. A odhadoval jsem, že ČNB po celý rok nezmění své úrokové sazby, což se minimálně za prvních 11 měsíců roku také stalo.

Kdo si zaslouží jedničku?

Dostavilo se i mnou predikované lehké oslabení koruny: před rokem byl kurz 24,25 Kč za euro, v říjnu jsme byli na 24,65 Kč/eur a nyní jsme na kuzu 24,32. To je podle mě úspěšná prognóza u něčeho tak špatně predikovatelného, jako je měnový kurz.

O investicích jsem řekl, že „z pohledu jednotlivých druhů aktiv považuji za nejzajímavější zlato“. A když se na vývoj jeho ceny dívám dnes, vidím něco úžasného: před rokem byla cena trojské unce těsně pod 1 800 dolary (asi 40 300 Kč), aby koncem listopadu vyskočila na 2 070 dolarů (asi 46 400 Kč). To je zhodnocení o 15 %.

Přitom toto nelze srovnávat s akciemi. Ty jsou z definice rizikové. To o zlatu nelze říct. Jinými slovy, vzhledem k nižšímu riziku považuji zlato za lepší investici než akcie, které sice přinesly u indexu S&P 500 výnos o necelé dva procentní body vyšší, ale jsou podstatně rizikovější. Obecně totiž platí, že čím vyšší riziko, tím vyšší výnos. Ale já vyšší riziko nechci.

Dále jsem tvrdil, že akcie budou dále klesat. A že „jakmile přestane Fed zvedat své úrokové sazby, mohou se akcie nadechnout k růstu“. I to se z velké části naplnilo. Nebyl zde sice pokles, ale byla zde v prvních měsících stagnace. Jakmile přestal Fed zvyšovat sazby, přišel růst, a to celkem významný.

Celkově tak považuji svou predikci za velmi úspěšnou.

Jak odpovídal Vladimír Pikora na začátku roku ZDE

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank

Souhlasíte s názorem?

-
-2
+

Sám sobě bych si za loňskou predikci dal dvojku, nejhůře 2-, pokud bych se měl známkovat jako ve škole. Obecně jsem správně doporučil se vrátit na akciové trhy už právě letos, a nečekat na plné odeznění inflace. Letos se dařilo akciím celosvětově: jak akciím americkým, které jsem explicitně doporučil, tak evropským a ostatně i českým. Kdo letos do akcií nešel, převážně prohloupil.

Správně jsem odhadl také to, že útlum americké ekonomiky letos nebude nijak fatální. Což začátkem letoška nebylo vůbec tak zřejmé. Inflace v USA zpomaluje a od příštího roku tam podle nynějšího tržního konsensu budou klesat také základní úrokové sazby. I to jsem před rokem trefil.

Omylu jsem se tak dopustil hlavně v tom, že jsem jako hit letoška označil čínské akcie. Tím se fakt nestaly. Podcenil jsem to, co jsem ovšem v prognóze z loňska sám uvedl, tedy politické riziko a nevyzpytatelnost pekingské autokracie. Napjatá geopolitická situace odrazuje západní investory, což čínským akciím nesvědčí.

Je však třeba říci, že jsem těm, kdo se bojí čínského politického rizika, jedním dechem doporučil sázku na ostatní rozvíjející se trhy. A mnohé z nich si letos vedly velmi dobře. Třeba indické, indonéské nebo vietnamské. Takže až tak úplně mimo jsem zase nebyl.

Ale každý ze ctěných čtenářů, ať mě případně oznámkuje po svém, určitě nemusím být ten nejobjektivnější hodnotitel, když posuzuji sebe sama.

Jak Lukáš Kovanda odpovídal na začátku roku ZDE

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

anketaco se děje s miliardamidluhopisyinvesticekryptoměnyMiliardy v pohybuočima expertůpredikcezhodnocení
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo