Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Z bláta královnou mediálního byznysu. Víte, co je zač Oprah?

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
27. 4. 2024
kvíz

Stala se z ní instituce. Pojem. Je mediální hvězda. Ale to by jí stačilo leda k tomu, aby byla slavná a možná trochu bohatá. Jenže ona byla taky tvrdá podnikatelka, svoje pořady si chtěla dělat po svém, ne být jen mluvící hlava. Tak si je produkuje. A vůbec je mediální podnikatelkou par excellence. Proto si zaslouží místo v našem top 10 podnikatelů moderní doby.

Z bláta královnou mediálního byznysu. Víte, co je zač Oprah?
Podnikatelka, filantropka. Influencerka dřív, než to slovo bylo na světě. (ilustrační obrázek) / Zdroj: Pleska / Midjourney

Žebříčky nejúspěšnějších byznysmenů vykazují dlouhodobě určitou nerovnováhu. Nebývají v nich dámy. Ne že by nebyly bývaly, ale vždycky jich bylo spíš pořídku. A taky neměly ve zvyku se moc předvádět.

Když se ale dneska podíváte na žebříčky úspěšných startupistů, zjistíte, že už je to jinačí. Že je normální, že ženy podnikají a že to není jedna drobná živnost nebo jeden menší podnik, ale firma, která točí miliony i miliardy.

Speciální dík za to samozřejmě patří průkopnicím a vzorům, ženám, které prošlapávaly cestu.

Oprah Winfreyová je přesně ten typ. Americký příběh, jak má být. Z bahna Mississippi, z nejchudších poměrů, z rozvrácené rodiny. Pár let s maminkou, pár let s otcem, kdovíjestli pravým, pár let u babičky. A už na střední škole, když měla říct, co bude za pár let, říkala: Slavná.

Její kariéra je spojená s mediálním byznysem a popkulturou. Začínala v rádiu, ale brzy se posunula do televize. Z nejhorší ranní šou dokázala udělat nejsledovanější ve městě. Tedy – uvažte, že Chicago je sice město, ale co do počtu diváků je srovnatelné s Českem minimálně.

A pak si založila vlastní šou. Ne, že moderovala nějakou šou. Vymyslela si ji a produkovala. Protože být jenom slavná, jí touhle dobou už nestačilo.

Byla první černošskou… ženou s vlastní šou, s produkční společností, která produkovala film, co vyhrál Oscara (i když nakonec jenom za muziku), byla první černošskou miliardářkou… Teď to samozřejmě vypadá, že přece není na místě zdůrazňovat něčí barvu kůže. Možná ne. Ale být asi černoch v Americe – nebo ještě spíš černoška – dost pravděpodobně by to pro vás bylo sakra důležité. Protože vám někdo prokopal cestu.

V žebříčcích nejúspěšnějších podnikatelů dneska pořád často ženskou nenajdete. A když tak jednu. Oprah. V žebříčcích nejúspěšnějších podnikatelů pod třicet let? Spoustu. A na tom má vlastně ta první samozřejmě nějakou tu zásluhu.

Tož – znáte ji?

1/9
Co pomohlo Oprah ke vzdělání?
Studující dívkaZdroj: Pleska / Midjourney

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

kvízMédiapodnikáníshowbyznysuměnízábavní průmysl

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo