Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kačer Donald a sedm trpaslíků. Jak znáte krále popbyznysu Walta Disneyho?

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
13. 4. 2024
kvíz

Sobotní kvíz jak hurikán k vám teď míří. Walta Disneyho jsme do svého žebříčku top 10 podnikatelů moderní historie vybrali proto, že si všichni vybavujeme, jak uměl šou, a zapomínáme přitom, že musel umět i byznys. A obojí špičkově. Prozradíme vám pár zajímavostí o jeho životě a pak budete zkoušení. A určitě to dopadne aspoň na tři, no ne?

Kačer Donald a sedm trpaslíků. Jak znáte krále popbyznysu Walta Disneyho?
Zdroj: Pleska / Midjourney

Ono to člověku možná nedojde. Že všecky ty Sněhurky a další princezny a myši a kachny a další havěť na plátně, na papíře, v zábavních parcích nejsou jen dětská radost a umělecký sukces. Že to taky už od třicátých let slušně vydělává. A k tomu by nestačilo, aby byl Walt Disney skvělý kreslíř, animátor nebo scenárista. Musel mít taky buňky na podnikání.

Proto je taky hrdinou třetího dílu našeho kvízového seriálu s top 10 podnikateli moderní doby. Předcházeli mu tito pánové:

Walter Elias Disney se narodil v roce 1901 v Chicagu, záhy se ale rodina přestěhovala na venkov. Tam mladého Walta začalo víc zajímat kreslení. A to tehdy, když mu soused, jinak lékař na penzi, nabídl peníze za vyportrétování svého koně. Tak aspoň praví legendy.

V kreslení a malování se pak Disney pilně cvičil, absolvoval kurzy korespondenční i večerní, maloval do školních novin. A do armádních novin, když zfalšoval rok narození a odjel s armádou bojovat do světové války.

Po škole chvíli pracoval jako reklamní kreslíř, brzy ale – hned v devatenácti – zakládá s kolegou vlastní podnik. Jeho motto ostatně znělo: The way to get started is to quit talking and begin doing. Nejlepší způsob, jak něco rozjet, je přestat povídat a začít makat.

První firma ale úspěšná nebyla, Disney se zas nechal zaměstnat a v dalším zaměstnání se prvně potkal s animací. Pustil se do jejího studia a brzy začal šéfa přesvědčovat, že je potřeba modernizovat. Protože se mu to nepovedlo, zakládá vlastní firmu. Pracuje pro něj řada později slavných animátorských průkopníků – za všechny Friz Freleng, autor králíka Bugse, kocoura Sylvestera s Tweetiem nebo Růžového pantera… Přesto ale studio Laugh-o-gram (Smíchogram) končí po dvou letech v roce 1923 bankrotem. Disney prodává kameru, peníze mu stačí akorát na jednosměrný lístek z Kansas City do Hollywoodu.

Ale copak se bude vracet?

Ačkoli jeho původní plán byl stát se režisérem hraných filmů, brzy v Los Angeles zakládá se svým bratrem firmu, ze které se časem stane Walt Disney Company. A pomalu se začne chystat úspěch. Přinese ho v roce 1928 krátký černobílý film Steamboat Willie. V něm se taky prvně objeví Myšák Mickey. A taky je to jeden z prvních zvukových animovaných filmů.

Zkoušet novinky Disney nepřestal, v roce 1933 už dělá některé své krátké filmy plně barevné. Jeho Tři prasátka prý dokonce válcují hlavní filmy, se kterými jsou uváděna. Disneyho úspěch s barevným filmem zřejmě významně přispěl k tomu, že na barvu brzy přešel celý Hollywood.

V roce 1934 přijde s šíleným nápadem: ozvučený animovaný film v plné barvě. A hlavně: s minutáží plnohodnotného hraného filmu. Předpovídali mu bankrot, třikrát přestřelil rozpočet, který dosáhl na tu dobu astronomických 1,5 milionu dolarů. Vodil ilustrátorům živé herce, aby se mohli poučit o přirozené lidské póze a pohybu, vymysleli způsob, jak animaci dodat hloubku. A když byl film dokončen, stal se do roka nejúspěšnějším zvukovým snímkem, který do té doby vznikl.

K některým odvážným inovativním krokům ho ale dotlačila až nouze. Po neúspěchu velikášské Fantazie a kvůli rostoucí konkurenci je studio v potížích. Disneyho bratr Roy Walta přesvědčí, že by se taky jednou mohli věnovat zvířátkům jinak: a tak tu máme oskarové dokumentární filmy, jejichž producentem se Disney stal.

Animákům se pak věnoval čím dál míň, nechával je na sehraném týmu. Sám dohlížel hlavně na produkci filmů hraných a přemýšlel, kam expandovat.

Myšlenka na zábavní park ho pronásledovala dlouho. Založil si kvůli ní novou společnost, protože akcionářům Walt Disney Studios se myšlenka nezamlouvala. Sestavil si tým expertů a poslal je do všech zábavních parků v USA, aby vyzkoumali, co funguje a kde jsou zrádná místa.

Disneyland měl v roce 1955 měsíc po otevření 20 tisíc návštěvníků denně.

A zase platilo, že nouze učila Dalibora housti. Protože výstavba Disneylandu spolykala spoustu peněz, hledal Disney nové zdroje příjmů. A našel je v televizi: pro tu vymyslel pořad Klub Myšáka Mickeyho. Fenomenální úspěch.

Ačkoli Walt Disney vybudoval úctyhodné impérium, i on sám by byl asi překvapený, kdyby viděl, v jaký kolos od jeho smrti v roce 1966 firma vyrostla a co všecko spolykala.

1/9Kolik dostal Walt Disney Oscarů?

2/9Jednou z nejslavnějších postav Walta Disneyho je Myšák Mickey. Jeho dabing obstarávala až do roku 1946 taky dost slavná osobnost.

3/9Kromě Mickeyho Walt Disney stvořil řadu dalších populárních postaviček. Která k nim nepatří?

4/9Co nejspíš nikdy Disney nedělal?

5/9Barevná technologie, kterou použil Disney pro Tři prasátka v roce 1933 se jmenovala…

6/9Jak se jmenoval první Disneyho celovečerák?

7/9Kdy byl otevřený první Disneyland?

8/9Můžete dneska udělat legálně film, jehož hlavním hrdinou bude Mickey?

9/9Mají ještě Disneyho potomci nějaký podíl na firmě?

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

disneyfilmfilmový průmyslinovacekvízmodernizacepodnikáníshowbyznysuměníWalt Disneyzábavní průmysl
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo