Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Startupová scéna očima expertů. Co v roce 2023 nejvíc ovlivnilo mladé firmy?

Radim Zelený
Radim Zelený
29. 12. 2023
očima expertů

Končící rok 2023 nebyl pro startupy jednoduchý. Globální ekonomická krize utáhla kohouty penězovodů a přesvědčit investory je teď těžší než kdy dřív. Tím spíš pro české startupy, jejichž podpora ze strany státu stále pokulhává. Jak vidí posledních dvanáct měsíců přímo představitelé startupové scény?

Startupová scéna očima expertů. Co v roce 2023 nejvíc ovlivnilo mladé firmy?
Jaký byl rok 2023 na startupové scéně? Zeptali jsme se jejích představitelů. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Doba rozmachu je zřejmě nenávratně pryč. Globální ekonomická krize přinesla konec levných peněz a investoři už si teď mnohem více hlídají, do jakého startupového projektu vkládají své prostředky. V každé krizi se ale skýtá příležitost. Jak upozorňují experti, nastalá situace donutila i většinu startupů k lepšímu fungování a nastavení vnitřních procesů.

Nastalá krize se logicky dotkla i startupů v Česku, které navíc stále trápí nedostatečná komunikace se státem. Startupy zkrátka nejsou dostatečně slyšet, jak už loni upozornila ve Finmag podcastu Maria Staszkiewicz, výkonná ředitelka Evropské asociace pro digitální finance, podle níž v Česku chybí nějaký zastřešující hráč se silným hlasem, který by komunikaci se státem dokázal zprostředkovat.

Podoba konkrétní státní podpory startupům je podle Staszkiewicz složité téma. „Známé americké firmy, které jsou vzorem pro ty české, financování od státu v nějaké podobě obdržely. Nelze tedy říct, že peníze od státu jsou špatné,” tvrdí. Zároveň ale dodává, že je potřeba nastavit pravidla tak, aby nenastala situace jako v Polsku. „Tam peníze ležely skoro doslova na ulici. Stačilo se přihlásit do nějakého programu, založit firmu, tvářit se, že jste startupem a po několika letech přestat fungovat,“ popisuje, jak vypadala státní pomoc na sever od českých hranic.

Česko v posledních letech představilo už několik strategií a vizí o moderní zemi – například program na podporu inovací The Country for the Future –,  jejich realizace ale stále drhne.

Některé konkrétní výsledky už jsou přesto vidět. Agentura CzechInvest už vypsala dvě výzvy v rámci programu Technologická inkubace pro inovativní projekty z oblasti kreativních průmyslů, umělé inteligence, mobility či ekologie a cirkulární ekonomiky, tu třetí právě chystá. Do druhé výzvy se přihlásilo 196 startupů, mezi 55 z nich pak bude rozděleno přes 135 milionů korun.

Jak tedy vidí vývoj startupové scény přímo její představitelé? Položili jsme jim jednoduchou otázku:

Jaká událost nejvíce ovlivnila startupový svět v roce 2023?

Vojta Roček

Vojta Roček

partner, Presto Ventures

Souhlasíte s názorem?

-
+5
+

V každé krizi je příležitost. Ta, kterou nám v roce 2023 přinesl globální konec levných peněz, nás měla vést k zamyšlení, co v novém světě chceme jako Česko dělat. Jestli chceme zůstat nálepkováni jako montovna závislá především na automobilovém průmyslu, nebo se chceme připojit k Estonsku, Švédsku či Německu a opřít se naplno do startupů a inovací. Jestli chceme nabídnout jednoduchý imigrační systém pro válkou zasažené izraelské podnikatele, nebo zjednodušením legislativy pomoci těm domácím opustit korporátní okovy a začít u nás budovat firmy s vysokou přidanou hodnotou.

Místo toho jsme legislativním procesem nedokázali protlačit ani smysluplné ESOP řešení (Employee Stock Option Plan či Employee Stock Ownership Plan, česky zaměstnanecké opční akciové plány nebo zaměstnanecké akcie, představující motivační a odměňovací nástroj pro zaměstnance především na starupové scéně, pozn. red.). Česko je přitom země plná chytrých lidí, kteří by na každou z formativních výzev tohoto roku dokázali reagovat s bravurou a vynalézavostí sobě vlastní. Stačilo by jim poskytnout rovné hřiště a správné incentivy.

Místo toho jsme byli celý rok opakovaně svědky toho, jak o změnu, podnikání a inovace nemá v zemi zdánlivého blahobytu nikdo zájem. Jak je pro zvolené zástupce jednodušší sypat na problémy peníze a tvářit se, že pomáhají, namísto skutečné pomoci, která by nás posunula dál.

Jakub Křikava

Jakub Křikava

associate, Credo Ventures

Souhlasíte s názorem?

-
-1
+

Světu startupů v současnosti naprosto dominuje generativní umělá inteligence (generative AI) stojící na foundation modelech. Obrovská investiční kola, která navzdory současnému startupovému útlumu přinesly firmy jako Mistral, Adept nebo Anthropic, jsou toho jasným důkazem stejně jako fakt, že přes 60 % nejnovějších startupů z trendy ukazujícího akcelerátoru Y Combinator je vystavěno právě kolem generative AI. Je proto prakticky nemožné vybrat za nejvýznamnější událost roku 2023 takovou, která by s AI nebyla spojená.

Zároveň je ale náročné vypíchnout jeden konkrétní moment, jelikož k novým průlomům v AI dochází doslova každý den. Pokud ale máme být konkrétní, jako reprezentanta AI pokroku volíme březnový release GPT-4, stále pravděpodobně nejpokročilejšího velkého jazykového modelu od Open AI, který dále posunul hranice možného, dal vzniknout mnoha novým skvělým firmám a přiblížil nás zase o kousek blíže k obecné umělé inteligenci.

Damir Špoljarič

Damir Špoljarič

investor (Gi21), co-founder & CEO VSHosting Group

Souhlasíte s názorem?

-
+1
+

Rok 2023 se na startupech z mého pohledu podepsal zejména restriktivní monetární politikou centrálních bank, která na trh přinesla (a stále přináší) vyšší míru nejistoty. I přesto, že venture kapitál je u většiny větších investorů spíše okrajovým doplňkem portfolia, stále jde o jednu z nejrizikovějších investic, a ty tedy byly v útlumu.

Z druhého pohledu, tedy z pohledu startupů, to znamenalo značné vystřízlivění z dojmu, že vybrat další peníze od investorů bude snadným úkolem. Řada startupů to odnesla negativně, ale většinu situace spíš donutila k tomu, aby začaly fungovat pořádněji a dvakrát vážily každý náklad firmy, když další přísun peněz může být v nedohlednu.

Konec levných peněz vnímám jako značné ozdravení celého startupového světa, které bylo nutné.

Tomáš Ditrych

Tomáš Ditrych

partner, Mavericks Legal

Souhlasíte s názorem?

-
-2
+

Rok 2023 byl pro startupový svět plný výzev. Zřejmě nejvíce se jej dotkla globální ekonomická krize, která vyvolala opatrnost v investičním prostředí. Nepříznivá ekonomická situace donutila investory pečlivěji vybírat projekty a přistupovat k nim s větší obezřetností a donutila i startupy posílit svou odolnost a přizpůsobit se novým podmínkám.

Technologické společnosti a investoři začali klást větší důraz na udržitelnost a efektivní využívání zdrojů. Zároveň se zvýšila konkurence mezi startupy, protože jen ti nejkvalitnější a nejvíce inovativní měli větší šanci získat investici. Výsledkem tak bylo, že některé neudržitelné projekty ustoupily těm, které byly lépe připraveny na komplexní výzvy.

Vzhledem k velmi silné investiční aktivitě v posledním kvartálu roku 2023 se domníváme, že na český trh se vrací optimismus. Pokud tento optimismus přetrvá, čeká nás investičně velmi zajímavý rok 2024 s velkým počtem investic a zajímavými objemy.

Jan Romportl

Jan Romportl

AI expert, CEO Elin.ai

Souhlasíte s názorem?

-
0
+

Bylo to komerční zpřístupnění velkého jazykového modelu GPT4 přes API, respektive obrovská demokratizace velmi silných AI nástrojů a platforem obecně. Ještě před rokem totiž bylo budování AI startupů jen pro relativně úzkou skupinu lidí, kteří museli být silní v oblasti Machine Learningu a Data Science. To se letos změnilo, a AI softwarový produkt dnes může postavit kdokoli, kdo má alespoň trochu schopný vývojový tým. To je obrovská příležitost pro inovativní potenciál napříč celou společností. Teď už jen si to nepokazit...

Což mě přivádí ke druhé významné události, což byl vyhazov a opětovný návrat Sama Altmana do Open AI. Tím symbolicky kulminoval bobtnající souboj a polarizace mezi zastánci rychlého vs. opatrného vývoje AI. Bohužel v této bitvě došlo k porážce „opatrného“ tábora, což není úplně dobře pro lidstvo. Nejlepší cesta vývoje AI by totiž byla „rychlá & opatrná“, nikoli zbrklá. Nyní to vypadá spíše na tu zbrklou – a to může být poměrně silná výzva pro startupy: pokusit se tu zbrklost vyvážit rozumným a na bezpečnost nezapomínajícím přístupem, který samy sobě naordinují.

Jakub Dvořák

Jakub Dvořák

co-founder, Adam

Souhlasíte s názorem?

-
0
+

Vysoké úrokové sazby s sebou přinesly výrazné ochlazení a propad stavebního trhu o desítky procent. I přesto jako platforma spojující zákazníky s malíři pokojů a zedníky letos rosteme víc než trojnásobně. Díky unikátnímu nastavení procesů a technologii významně zvyšujeme efektivitu fungování trhu. Řemeslníci spolupracující s Adamem tak zvládnou měsíčně až třikrát více zakázek. Mohou si tedy dovolit účtovat nižší ceny zákazníkům a přesto na konci měsíce vydělat výrazně více, než byli zvyklí. Navzdory situaci na trhu je propozice, ze které profituje řemeslník i zákazník natolik dobrá, že nám umožňuje takto rychlý růst.

Startupoví investoři zároveň kladou větší důraz na efektivní růst a výhled profitability. To jsme dříve vnímali výrazně méně. Věříme, že je to velká příležitost pro startupy ze střední a východní Evropy poprat se o nové příležitosti. Zakladatelé z našeho regionu jsou totiž při budování svých startupů typicky mnohem efektivnější než v západní Evropě nebo Americe. Od velkých západních fondů dostáváme zpětnou vazbu, že na tak efektivní růst, jako vidí u nás, nejsou ze svých zemí vůbec zvyklí. To je něco, za co se v ČR můžeme jednoznačně pochválit.

Alex Ilyash

Alex Ilyash

founder & CEO, Choice

Souhlasíte s názorem?

-
-2
+

Jak investoři, tak i startupy začali věnovat větší pozornost profitabilitě podnikání. Už není tak podstatné tlačit růst za každou cenu, ale spíše se zaměřit na praktické stránky. Pohled na startup nyní není pouze technologický, ale také jako na funkční byznys, který umí vydělávat peníze. Tím se zlepšilo i konkurenční prostředí, kde vyhrává ten, kdo nabízí lepší produkt a celkově umí podnikat lépe. Už nejde o to zaplavit trh řešením zdarma nebo pod tržní cenou.

V gastronomickém odvětví začali majitelé restaurací věnovat větší pozornost novým technologiím. Více se zajímají o automatizaci, která jim může pomoci ušetřit nebo vydělat. Čím jsou časy složitější, tím více pro ně technologie, které mohou pomoci, začínají být aktuální. Už se neřeší „nice-to-have“ věci, ale například to, jak technologie mohou ušetřit náklady na personál nebo jak zviditelnit restauraci on-line a získat více objednávek.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Radim Zelený

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách.

Související témata

anketaočima expertůSilicon Valleystartupystrategiestřední Evropazhodnocení
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo