Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trefa do černého! Inflace je přesně na cíli ČNB, konečně se zklidnily i „zlobivé“ položky

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
10. 4. 2024
aktuality

Spotřebitelské ceny v průběhu března meziměsíčně vzrostly o 0,1 %, za čímž stojí zejména vyšší ceny v dopravě, informoval ve středu Český statistický úřad. Meziroční růst cen se však už druhý měsíc drží přesně na cíli České národní banky (ČNB), tedy dvou procentech. „To potvrzuje, že inflační epizoda v naší zemi skončila,“ říká Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS.

Trefa do černého! Inflace je přesně na cíli ČNB, konečně se zklidnily i „zlobivé“ položky
ČNB už podruhé v řadě trefila svůj inflační cíl na úrovni dvou procent (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

Vývoj cen v oddíle doprava byl podle statistiků ovlivněn především zvýšením poplatku za dálniční známku o 53,3 % a růstem cen pohonných hmot a olejů o 1,6 %. „V oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny stravovacích služeb o 0,5 % a ubytovacích služeb o 1,9 %,“ uvádí úřad.

Ceny v březnu rostly ale i jinde. Například oddíl alkoholické nápoje a tabák byl ovlivněn vyššími cenami tabákových výrobků o 2,1 %. Naopak k meziměsíčnímu snížení celkové cenové hladiny v březnu přispěly především ceny potravin a nealkoholických nápojů.

„Zde klesly zejména ceny ovoce o 2,6 %, vajec o 6,0 %, vepřového masa o 1,7 %, sýrů a tvarohů o 1,1 % a jogurtů o 3,7 %. V oddíle rekreace a kultura byly nižší ceny dovolených s komplexními službami o 2,8 % v důsledku končící zimní sezóny,“ dodávají statistici.

Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce února a ceny služeb vzrostly o 0,4 %.

Opatrné vítězství

Reakce ekonomů na aktuální data jsou veskrze pozitivní, povětšinou v nich vidí potvrzení trendu ukončení dlouhé epizody vysoké inflace v Česku. „Inflace se nachází přesně na cíli ČNB, a to už druhý měsíc v řadě,“ vyzdvihuje například Vít Hradil, hlavní ekonom Cyrrus.

I nadále podle něj sice platí, že „na příznivém inflačním vývoji mají lví podíl potraviny, které patří mezi nepředvídatelné položky a jejich uklidnění může být pouze dočasné“, optimisticky nicméně nahlíží i na vývoj v dalších kategoriích. „Kromě bydlení, kam se postupně propisuje uklidnění cen energií, sem patří i bytové vybavení, odívání a obuv či rekreace a kultura. Všechny tyto položky ještě v předchozím měsíci ‚zlobily‘, když zde inflace přesahovala historicky běžné hodnoty,“ upozorňuje Hradil s tím, že nyní se ovšem i ony umravnily a přiblížily se žádoucímu normálu.

V čem u ekonomů naopak přetrvává skepse, jsou vyhlídky na razantnější snížení základních úrokových sazeb ČNB. A to i přesto, že současný vývoj inflace tomu přímo nahrává. „Pokud ČNB nechtěla zrychlit tempo snižování sazeb na svém posledním měnovém jednání, neučiní tak pravděpodobně ani na tom nadcházejícím začátkem května,“ říká hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Jako hlavní argument Seidler uvádí nadále silnější inflaci ve službách a stále podle něj existuje riziko, že „dosavadní deflační vývoj u potravin v příštích měsících zvolní“. „Obchodníci před Velikonocemi patrně slevové akce omezit nechtěli, v dubnu však může dosavadní trend poklesu potravin zvolnit,“ odhaduje Seidler.

„Lze předpokládat, že základní úroková sazba klesne do konce letošního roku na úroveň 3,75 procenta, a to ze současné hodnoty 5,75 procenta. Například hypotéky by tak do konce letoška měly zlevnit průměrně o necelý procentní bod,“ dodává hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Inflace 2024

Pro podnikatele je ovšem nejdůležitější pozitivní odhad celkové roční inflace za rok 2024. Ta by se podle ekonomů měla pohybovat právě poblíž inflačního cíle ČNB, tedy dvou procent. Pomoci tomu mohou hlavně letní měsíce, v nichž očekávají růst cen hlouběji pod dvěma procenty.

„Data potvrzují, že inflační epizoda, která nás trápila v minulých letech, odezněla. V České republice se obnovuje rovnováha a postupně se vracíme do ekonomicky standardních časů,“ shrnuje současný vývoj ekonom Křeček.

Připomeňme, že za celý rok 2023 se průměrná míra inflace pohybovala na úrovni 10,7 procenta, což bylo o 4,4 procentního bodu méně než v roce 2022.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
-2
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityekonomikainflaceKulturamakroekonomikapohonné hmotypotravinyrekreacespotřebitelské cenyubytování
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo