Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Elektronických daňových přiznání letos budou už tři čtvrtiny. Na podání zbývá jen pár dní

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
22. 4. 2024
aktuality

Finanční úřady letos obdržely od fyzických osob zatím přes dva miliony přiznání k dani z příjmů. Jde o zhruba 72 % odhadovaného počtu. Podíl elektronicky podaných přiznání by měl letos poprvé překonat hranici sedmdesáti procent. Na podání je čas do 2. května.

Vzhledem k tomu, že v průběhu dubna lze podat daňové přiznání již pouze v elektronické podobě, podíl online přiznání by letos mohl dosáhnout 73 %, pokud poplatníci podají obdobný počet přiznání jako loni. Před pěti lety přitom finanční úřady obdržely elektronicky jen každé třetí daňové přiznání.

„Významně rostoucí podíl elektronických přiznání nás těší hned ze dvou důvodů. Jednak je výsledkem zlepšujících se online služeb finanční správy, kterými současně podporujeme digitalizační úsilí státu. Elektronické podání také výrazně omezuje chybovost a šetří čas jak na straně poplatníka, tak u správce daně,“ říká generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Finanční správa upozorňuje, že při elektronickém podání daňového přiznání je potřeba dodržet předepsaný formát XML, nestačí tedy například naskenovaný formulář ve formátu PDF, což je jedna z nejčastějších chyb, které lidé při podání přiznání dělají.

Promo

Informace

Přiznáváte se? Využijte chytré formuláře, které vás při vyplňování samy povedou. Nebo si rovnou domluvte spolehlivého poradce:

Pokud – třeba i kvůli takové chybě – nestihnete jako OSVČ podat daňové přiznání včas, hrozí vám od finančního úřadu sankce. I v případě, že jste podání v termínu nestihli, vám ale může být pokuta odpuštěna či snížena. Jak toho docílit si můžete přečíst v našem přehledu.

Abyste se veškerým chybám vyhnuli, připravili jsme si pro vás i návod, jak podat daňové přiznání snadno a rychle. Dočtete se v něm o všech možnostech podání přiznání. A doporučíme vám i nejjednodušší variantu.

Upozorňujeme ale, že podáním daňového přiznání to pro OSVČ nekončí: čekají vás ještě přehledy o příjmech a výdajích pro správu sociálního zabezpečení a vaši zdravotní pojišťovnu. Krok za krokem si vše můžete projít v našem dalším návodu.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitydaň z příjmudaň z příjmů fyzických osobdanědaňové přiznánídatová schránkadatové schránkyfinanční správafinanční úřad
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo