Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Daňové přiznání snadno a rychle. Poradíme nejrychlejší cestu

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
17. 4. 2024
daň z příjmu

Letošní termín pro podání daňového přiznání daně z příjmů fyzických osob klepe na dveře. Aspoň, že internet je otevřený 24 hodin denně, tak ani posledníčci nemusí koumat, jak má otevřeno pošta. Probereme možnosti vyplnění přiznání i jeho online podání a doporučíme nejjednodušší variantu.

Daňové přiznání snadno a rychle. Poradíme nejrychlejší cestu
Papírové daňové přiznání? Kdeže, všichni se povinně přiznáváme elektronicky (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock/Madrock24

Na ilustrační fotce máme papírové přiznání. Anachronismus! Když se podnikatelům začaly hromadně rozdávat datové schránky, přišla s tím i nová povinnost. Kdo má datovku, musí daňové přiznání podat digitálně. Jako cenu útěchy jsme dostali víc času. Nemusíme daňové přiznání odevzdávat do tří měsíců od konce roku, máme měsíc navíc.

Ovšem i prodloužení se chýlí ke konci, takže kdo ještě přiznání k dani z příjmů za rok 2023 nepodal, má nejvyšší čas. Kdo nepodá včas, toho můžou čekat hned dvoje sankce. Jednak je to pokuta za pozdě podané přiznání, jednak taky pravděpodobně nezaplatíte včas daň a pak vás čekají úroky za pozdě placenou daň. Máme pro vás kalkulačky:

A máme taky dobrou radu:

Ale nejlepší je mít papíry v pořádku (i když už je vlastně všechno bezpapírové). Poradíme nejjednodušší cestu.

(Tedy pokud si nechcete trochu připlatit, hodit papíry šikovnému daňovému poradci a nechat vše jen na něm. Tím byste mimochodem získali ještě nějaký další čas, protože u přiznání podaného poradcem stačí, když je na finanční správě na začátku letních prázdnin.)

V zásadě jsou tři možnosti, pokud jde o to, kde a jak přiznání k dani z příjmů vyplnit, a čtyři pokud jde o jeho odevzdání.

Kde vyplnit daňové přiznání

Pokud jde o vyplnění fomuláře, můžete využít portálu Moje daně, což je web finanční správy. Buď začnete používat Daňovou informační schránku, nebo použijete Elektronická podání pro finanční správu. Fakticky jsou to totožné formuláře, jen v Daňové informační schránce můžete využít blahodárného předvyplňování údajů. 

Třetí možnost je využít některou z aplikací třetích stran, jsou k mání zadarmo i za úplatu, bývají spolehlivé a mívají jednu ne docela zanedbatelnou výhodu. Pokud chcete, můžete si většinou podstatné údaje z daňového přiznání převést do povinných hlášení pro správu sociálního zabezpečení a pro zdravotní pojišťovnu – a máte to při jednom.

Připomínáme, že Přehledy příjmů těmto institucím musíte dodat do měsíce od podání daňového přiznání. Návod, jak je podat, najdete tady: Přehledy OSVČ za rok 2023. Jak na podání krok za krokem.

Pokud si vyberete některou z těchto komerčních nabídek, nezapomeňte si po vyplnění formuláře zkontrolovat, že ho máte ve správném formátu. Často si můžete vyexportovat přiznání ve formátu pdf, ale to je dobré tak k tomu, abyste si ho schovali do archivu. Finanční správa přijímá formuláře pouze v předepsaném formátu xml. Pokud si nerozumíte s počítači, klikněte si na stažený soubor pravým myšítkem a dívejte se po vlastnostech souboru.

Promo

Informace

Přiznáváte se? Využijte chytré formuláře, které vás při vyplňování samy povedou. Nebo si rovnou domluvte spolehlivého poradce:

Jak podat daňové přiznání

To, že bezpapírové přiznávání přišlo zároveň s povinnou datovou schránkou, sice souvisí, ale neznamená to, že musíte přiznání posílat zrovna datovkou. Možností je víc a některé jsou jednodušší. Využít k nim můžete jakoukoli z elektronických identit občana, datovou schránku nebo elektronický podpis.

Pokud jde o odeslání daňového přiznání, můžete zvolit:

  • Daňovou informační schránku na webu Moje daně
  • Elektronická podání pro Finanční správu na webu Moje daně
  • Odeslání daňového přiznání datovou schránkou
  • Odeslání daňového přiznání e-mailem se zaručeným elektronickým podpisem

Daňová informační schránka

Napíšete do adresního řádku ve vyhledavači mojedane.cz a zmáčknete enter. Nebojte se toho, že se adresa změní, jste na opravdovém webu ministerstva financí, respektive finanční správy. Vyberte si první možnost, je nadepsaný Online finanční úřad. Tento chaos v písmenkách je nepěkná věc – Moje daně, Online finanční úřad, Daňová informační schránka, nepříliš úhledná adresa – ale vy to děláte dobře.

Jste v aplikaci Daňová informační schránka +. Je to šikovná věc, zejména když platíte víc různých daní. Její výhodou je, že na jednom místě můžete vyplňovat daňová přiznání, můžete odsud vypočtenou daň i zaplatit a máte vždy přehled o tom, co už jste odevzdali, co jste zaplatili, co jste dlužni. Rozpracované formuláře si tu můžete uložit a pak se s nimi vždy shledáte ve stavu, v jakém jste je opustili.

Navíc tu máte možnost využít toho, že se vám ve formulářích pro daňovou správu budou předvyplňovat údaje. Jednak identifikační údaje, které „zná“ vaše elektronická identita nebo datová schránka, případně i údaje podle formulářů dřív odevzdaných. Samozřejmě si při tom můžete navolit, které údaje budou letos totožné a které budete vyplňovat nově.

V Daňové informační schránce jsou uložené a dobře dostupné všechny dřív podané, ale i teprve rozpracované formuláře.

K přihlášení do Daňové informační schránky můžete použít mobilní klíč k eGovernmentu, eObčanku, NIA, I. certifikační autoritu, bankovní identitu a použít můžete i přihlašovací údaje k datové schránce. Pozor, pokud máte datových schránek víc. Pokud jste si jednu pořídili jako občan, soukromá osoba, není to ta, kterou byste se měli přihlašovat. Měli byste zvolit tu, kterou máte jako podnikatel.

Pokud jste daňové přiznání zpracovali v softwaru třetí strany, můžete ho – pokud je v předepsaném formátu xml – přes Daňovou informační schránku podat.

Elektronická podání pro Finanční správu

Pokud si zvolíte možnost Elektronická podání pro Finanční správu, dostanete se fakticky ke stejným formulářům. Jen se nemusíte (hned) přihlašovat. Nevýhoda je, že v takovém případě o vás systém nic neví, takže za vás do formuláře nevyplní ani jméno a adresu. Navíc pak musíte vymýšlet, jak daňové přiznání podat.

Nebo nemusíte. Nejjednodušší je využít rovnou aplikaci Elektronická podání. Po vyplnění formuláře kliknete na Odeslat podání, web vás přesměruje na Identitu občana, kde si vyberete, jakým z uznávaných způsobů se podepsat, jestli některou z identit občana, nebo pomocí přihlašovacích údajů do datové schránky. A máte hotovo.

Jak z Daňové informační schránky, tak z aplikace Elektronická podání pro Finanční správu si můžete přiznání v předepsaném formátu stáhnout a poslat jinak, pokud k tomu vidíte důvod.

Odeslání datovou schránkou

Vyplněný formulář v předepsaném formátu xml přiložíte k datové zprávě. Adresu finančního úřadu vám datová schránka napoví: když začnete psát do políčka adresát Finanční správa a název města, kde sídlí, nabídne vám ten správný.

Odeslání e-mailem s elektronickým podpisem

Vyplněné přiznání můžete na místně příslušný finanční úřad poslat jako přílohu e-mailu s elektronickým podpisem.

Chcete si spočítat, jaké sankce vám hrozí? V našich kalkulačkách stačí zadat pro vás platná data a na jedno kliknutí se to dozvíte. A využít je můžete pro počítání sankcí za průšvih s jakoukoli daní, nejen s daní z příjmů.

Kalkulačka: sankce za pozdní podání přiznání k dani

Výpočet úroků – pozdní platba DPH

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

daň z příjmudaň z příjmů fyzických osobdanědaňové přiznánídatová schránkafinanční správafinanční úřad
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo