Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Důchod jako v pohádce? Konečně je tu šance, jak toho dosáhnout

Pavel Kohout
Pavel Kohout
14. 12. 2023
 10 780

DIP. Tři písmena, která mění mnohé. Dlouhodobý investiční produkt může pomoci k pohádkovému důchodu všem. Bez osobního přičinění to ovšem ani tak nepůjde.

Důchod jako v pohádce? Konečně je tu šance, jak toho dosáhnout
Dlouhodobý investiční produkt je správná cesta k vysněnému důchodu (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Penzijní reforma byla dlouhou dobu bolavým místem české ekonomiky. A vlastně stále je.

Ty úspěšnější z reformních kroků se týkaly zejména prodlužování důchodového věku (což je nepopulární, ale nutné). Dále jsme tu měli neúspěšný pokus o zavedení druhého pilíře. Ten byl však koncipován tak neobratně, že pravděpodobně není žádná škoda jeho zrušení hned příští vládou pod vedením Bohuslava Sobotky v roce 2015.

Kromě toho již od roku 1994 funguje třetí pilíř v podobě penzijních fondů se státní podporou – velký koncepční omyl, který nikdy neměl být schválen, neboť nutí správce fondů investovat prostředky klientů do málo rizikových aktiv nevhodných pro dlouhodobé penzijní nástroje.

Nyní se však otevírá možnost využít nového nástroje pro finanční zajištění na penzi. Nástroj je to poměrně jednoduchý a levný: nevyžaduje budování nových regulovaných firem (jako onehdy zrušený druhý pilíř), nezavádí ani další poplatky z hlediska klientů.

Tento nástroj se nazývá Dlouhodobý investiční produkt (DIP).

Co to je DIP? A co vlastně není?

DIP vlastně není sám o sobě novým produktem. Jde pouze o schéma daňového zvýhodnění dlouhodobých investic. Jinými slovy, DIP je cestou, kterou stát podporuje vytváření osobních rezerv pro období starobního důchodu.

Když DIP, tak uleželý

Stát u DIP stanovuje podmínku pro získání daňové podpory. Tato podmínka je však poměrně benevolentní: prostředky z DIP lze vybírat až po minimálně deseti letech investování a po dosažení věku 60 let. Metoda výběru těchto prostředků není limitována. Klient je může například vybrat najednou, nebo si je nechat vyplácet pravidelně. V případě, že se rozhodne prostředky vybrat dříve, než splní podmínky, může tak učinit (ať už celou částku, nebo jen její část), bude však muset vrátit dříve získané daňové úlevy.

Prostředkem jsou investice například do investičních fondů. Kromě toho lze investovat i do akcií nebo dluhopisů obchodovaných na burze. DIP mohou poskytovat pouze regulované subjekty, tedy například banky, investiční společnosti či obchodníci s cennými papíry, kteří navíc budou u ČNB registrováni k nabídce DIP.

DIP nabízí možnost ušetřit na dani z příjmů a využívat pro investice také příspěvky od zaměstnavatelů, a to vše s cílem dlouhodobého investování do regulovaných produktů s výhledem na vysoký výnos.

Roční maximální odpočet z daňového základu, který je možné využít v rámci DIP, je 48 000 Kč, což odpovídá pravidelné měsíční investici ve výši 4 000 Kč. Do tohoto limitu je možné započítat i stávající podporované finanční produkty, jakými jsou doplňkové penzijní spoření a životní pojištění. Při daňové sazbě 15 % tak roční úspora na daních dosahuje 7 200 Kč.

Kromě toho lze využít i příspěvky od zaměstnavatele, které jsou pro něho daňově odpočitatelným nákladem do výše 50 000 Kč ročně a nejsou zatíženy sociálním ani zdravotním pojištěním.

DIP na důchod

Ve srovnání s tradičními penzijními fondy a se zrušeným druhým pilířem tedy DIP nabízí prakticky jen samé výhody. V první řadě, chybí přímý státní příspěvek. To sice může vypadat jako nevýhoda, avšak státní příspěvek se v minulosti ukázal být spíše břemenem, které křiví finanční trh (což platí mimochodem i pro státní podporu stavebního spoření).

Důstojný důchod
Shutterstock

Důstojný důchod očima expertů. Stačí živnostníkům našetřit dva miliony?

Při debatách o zajištění důstojného důchodu podnikatelů se delší dobu zmiňuje potřeba našetřit si na penzi alespoň dva miliony korun. Platí ale tenhle cíl i dnes? Není potřeba už vyšší naspořená suma? A může v tomto směru pomoci vládní plán zvýšení záloh na sociální pojištění? Zeptali jsme se odborníků.

Kromě toho je absence přímého příspěvku dobrá zpráva pro státní pokladnu. Na druhé straně zde vzniká otázka, zdali poměrně velkorysá daňová odpočitatelnost nemůže vyústit do propadů příjmů státního rozpočtu. Zde bude záležet na popularitě DIP.

Nicméně i kdyby se vyplnil maximalistický scénář, stále by krátkodobé propady příjmů stály za výsledek, jímž by bylo vytvoření masivního finančního polštáře pro budoucí generace důchodců. Nikdo ostatně netvrdil, že úspěšná penzijní reforma může být provedena zadarmo.

Další výhodou jsou poměrně volné podmínky pro zacházení s cílovou částkou. Kritici mohou namítat, že novopečený důchodce může využít částku nashromážděnou v rámci DIP pro nevhodné účely: cesta kolem světa, nákup luxusního automobilu... Ale není to snad věc každého občana, jak naloží se svými penězi?

Někdo si za nashromážděnou částku koupí třeba doživotní rentu. Jiný si třeba dopřeje zmíněnou cestu kolem světa – třeba je to v rámci jeho zdravotního stavu poslední zážitek v jeho životě.

Investice (jen) pro bohaté?

Jiná námitka může znít v tom smyslu, že DIP zvýhodňuje bohaté. Nicméně jsou to právě zaměstnanci s nadprůměrnými příjmy, kteří jsou v rámci průběžného systému brutálně „oholeni“ na dvou redukčních hranicích (viz box).

Bohatým vezmeme, chudým přidáme

Informace

V českém penzijním systému pro rok 2023 jsou nastaveny dvě redukční hranice. První redukční hranice je 17 743 Kč (44 % průměrné mzdy) a druhá redukční hranice je 161 296 Kč (400 % průměrné mzdy). Příjmy do první redukční hranice se započítávají do důchodu ze 100 %, příjmy mezi první a druhou redukční hranicí se započítávají z 26 % a příjmy nad druhou redukční hranici se do důchodu nezapočítávají vůbec. Tento systém omezuje vliv vysokých příjmů na výši důchodu a podporuje solidaritu ve společnosti. Zároveň ale může vést ke drastickému propadu životní úrovně u zaměstnanců s vyššími příjmy.

Hlavní výhodnou DIP je však motivace k pravidelnému investování do relativně rizikovějších (a tudíž výnosnějších) typů investic. Pravidelné investování je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak budovat a udržovat osobní bohatství. Tato strategie nabízí řadu výhod, které jsou přitažlivé pro začínající i zkušené investory.

Čím to? Za prvé, využití síly složeného úročení. Pravidelné investování umožňuje investorům využít výhod složeného úročení, což je proces, kdy se zhodnocuje nejen původní investovaná částka, ale i již nabyté výnosy. Čím déle je investice udržována, tím větší potenciální výnosy mohou být dosaženy.

Je podle vás DIP přínosem?

Za druhé, DIP vede ke snížení tržních rizik. Investováním pravidelných částek, zpravidla v měsíční periodicitě, mohou investoři snížit riziko spojené s tržní volatilitou. Tato metoda, známá jako průměrování nákladů na dolar (dollar-cost averaging - DCA), umožňuje nakupovat více akcií, když jsou ceny nízké, a méně, když jsou ceny vysoké, což vede k vyrovnání nákupní ceny v průběhu času.

Za třetí je zde zásadní faktor, jímž je disciplína v investování. Tato strategie pomáhá vyhnout se impulsivnímu rozhodování založenému na tržních výkyvech. (Podle řady výzkumů mají amatérští investoři sklony nakupovat akcie draze a prodávat je levně. DIP pomůže opustit tento nákladný stereotyp.)

Pravidelné investování v rámci DIP představuje strategii, která pomáhá v budování bohatství s nižším rizikem a zvyšuje finanční stabilitu. V tomto směru nelze najít na tomto finančním produktu zásadní slabinu.

Autor je bývalý člen Národní ekonomické rady vlády, nyní působí v čele investičních fondů Algorithmic SICAV.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

důchodyinvesticeinvestiční fondyinvestováníkomentářpenzepenzijní fondypodílové fondyPodnikavé Českozajištění na důchod
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo