Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Velký přehled podnikatelských účtů 2024. Výhody a nevýhody, k čemu jsou a kdo je nabízí?

Monika Veselíková
Monika Veselíková
14. 2. 2024
Vše o...

Kdo pro vás má nejlepší podnikatelský účet? Jaké jsou jejich výhody a jaké poplatky si za ně banky účtují? A k čemu vlastně takový produkt je? Projděte si náš přehled.

Výhody a nevýhody podnikatelských účtů

Předně – neexistuje zákon či předpis, který by osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) zřízení podnikatelského účtu ukládal. Přesto většina tuzemských bank účty pro živnostníky nabízí. Jeden z hlavních důvodů, proč si podnikatelský účet založit, je totiž jasné oddělení osobních a podnikatelských transakcí; získáte díky tomu lepší přehled a v neposlední řadě i vyšší soukromí.

V praxi platí, že každý nový živnostník se musí u finančního úřadu registrovat k daňové povinnosti. Od ledna letošního roku to mají OSVČ sice jednodušší, jelikož změny v rámci konsolidačního balíčku tuto povinnost přenesly na stát, součástí jednotného registračního formuláře na začátku podnikání ovšem zůstává kolonka pro nahlášení čísla účtu, na který mají plynout příjmy z podnikání. Když následně dojde na daňovou kontrolu, může si finanční úřad od banky přehled pohybů na tomto účtu vyžádat. Proto v momentě, kdy využíváte na vše jen jeden běžný účet, vidí finančák i vaše soukromé platby.

Vedle ochrany soukromí lze s odděleným podnikatelským účtem získat také snadnější orientaci v pohybech na účtu – není nutné zpětně dohledávat, kdy jste platili za nákup materiálu a co jsou platby za večeři. Což oceníte (nebo váš účetní) například při podání daňového přiznání. I zde si lze ovšem práci zjednodušit, a to v režimu takzvané paušální daně. Jen je potřeba si to dobře propočítat, s čímž také pomůžeme:

Dalším argumentem pro založení obdobného konta může být podnikatelský kontokorent – možnost jít na účtu do minusu. Limity pro přečerpání jsou přitom výrazně vyšší než u běžných účtů pro fyzické osoby. Kontokorent navíc bývá předschválený, k penězům se tak lze dostat poměrně rychle. To je samozřejmě vykoupené vyšší úrokovou sazbou než u klasické půjčky, což je dáno i tím, že tento produkt není určen na dlouhdobé investice, ale na krátkodobé vykrytí neočekávaných výdajů.

Konečně třetí důvod, proč po takovém účtu sáhnout – poplatky spojené s podnikatelským účtem. Na jednu stranu se může zdát v kontrastu s běžným účtem zdarma nesmyslné za podnikatelský účet cokoli platit, na tu druhou jsou poplatky daňově uznatelný náklad, tedy snižují základ daně. Jak ale ukáže naše srovnání níže – u většiny bank se těmto nákladům (alespoň za základní transakce) vyhnete úplně. Řeč je přitom o účtech pro živnostníky, přesněji podnikající fyzické osoby. Vedle nich banky nabízejí také podnikatelské účty pro právnické osoby, kde už je potřeba s poplatky – například za vedení účtu – počítat.

Víte ,že...?

Informace

 

Kdy vám naopak oddělená konta výhodu nepřinesou, je exekuční řízení. Přesto, že se v článcích o podnikatelských účtech občas píše něco jiného, platí, že osoby samostatně výdělečně činné za své závazky ručí celým majetkem. Jinak řečeno: exekutor smí zabavovat i na osobním účtu.

Přehled podnikatelských účtů pro OSVČ

Účty pro živnostníky krom Max banky najdete v nabídce všech tuzemských bank. V případě Air Bank, České spořitelny, ČSOB, mBank, Monety Money Bank a Raiffeisenbank si je můžete založit online. Kdo bude chtít účet od Creditas, Fio banky, Komerční banky, Trinity bank či UniCredit Bank, bude muset na pobočku.

Hledáte podnikatelský úvěr? Poradíme!

Potřebujete nastartovat své podnikání? Pomůžeme vám.

Pokud jde o poplatky za základní služby jako vedení účtu, neomezený počet elektronických plateb, výběry z bankomatu či vedení platební karty, osm z dvanácti sledovaných bank je nabízí zdarma bez dalších podmínek. Naopak nejvíc zaplatí klienti Oberbank – banka zpoplatňuje vedení účtu, elektronické platby i výběry. U mBank narazíte pouze na poplatek za výběr z bankomatu nižší než 1 500 korun. Moneta Money bank má vedení účtu zdarma, bez poplatku je také sto elektronických plateb, poté si ale banka účtuje poplatky v řádu jednotek korun podle druhu transakce.

O něco složitější je struktura poplatků u Komerční banky. Vedení Profi účtu pro začínající podnikatele je zde zpoplatněno částkou 99 korun za měsíc. Pro toho, kdo s podnikáním začal před méně než dvěma lety, má ale banka bonus – poplatek vám každý měsíc vrátí zpět, jestliže na účtu proběhne alespoň jedna aktivní transakce. Tento bonus lze čerpat po dobu dvou let. Další dva roky vám banka za stejných podmínek vyplatí bonus ve výši 70 korun – za vedení účtu tak zaplatíte pouze 29 korun.

 

Vedení účtu

Elektronické platby*

Výběry z bankomatu**

Vklady skrze vkladomat**

Vedení debetní karty

Air Bank: Podnikatelský účet

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

2 zdarma

Creditas: Firemní účet

zdarma

zdarma

zdarma

neprovozuje

zdarma

Česká spořitelna: Podnikatelský účet Živnostník

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

ČSOB: Podnikatelský účet Online

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

Fio banka: Fio podnikatelský účet

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

Komerční banka: Profi účet pro začínající podnikatele

0/99 Kč

50 zdarma poté 6 Kč

zdarma

zdarma

zdarma

mBank: mKonto Business

zdarma

zdarma

zdarma/29 Kč za výběr pod 1500 Kč

zdarma

zdarma

MONETA Money Bank: Konto PRO podnikání

zdarma

100 zdarma poté dle ceníku

zdarma

zdarma

zdarma

Raiffeisenbank: CHYTRÝ účet pro podnikatele

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

Oberbank: Firemní běžný účet

150 Kč měsíčně

4 až 8 Kč

25 Kč

neprovozuje

50 Kč měsíčně

Trinity bank: Běžný účet pro podnikatele

zdarma

zdarma

neprovozuje

neprovozuje

nevydává

UniCredit Bank: Business Start

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

*odchozí a příchozí platby, trvalé příkazy, inkasa, SEPA platby ** v bankomatech banky/sdílené síti

Podnikatelské účty 2024: slevy a bonusy

V rámci boje o nové klienty některé banky nabízejí k podnikatelským účtům další služby či slevy. U Air Bank jde například o možnost vystavovat faktury přímo z aplikace banky, včetně upozornění na blížící se splatnost. ČSOB má pro podnikatele, kteří v posledním roce neakceptovali platbu kartou a jejich obrat v bezhotovostních transakcích dělá maximálně 50 tisíc korun měsíčně, platební terminál na půl roku zdarma. Fio banka zase umí bezplatné vedení účtu až ve 14 měnách.

Několik slev pro začínající podnikatele nabízí také Komerční banka. Konkrétně slevu 1 450 korun na pořízení online účetnictví iÚčto – podmínkou je zaplatit si program na jeden rok, což dělá kolem 3 500 korun. Vedle toho má banka slevu na vyšší verze online fakturačního nástroje Fakturoid (konkrétní výše závisí na vybrané verzi) nebo slevu 2 000 korun při pořízení ročního předplatného na platební systém Paymium.

Živnostníkům, kteří si do konce letošního února otevřou podnikatelský účet u UniCredit bank, se zase budou finanční prostředky úročit základní úrokovou sazbou – aktuálně je to 2,875 procenta. Kdo navíc splní podmínku aktivního využívání účtu s minimálním kreditním obratem 20 tisíc korun měsíčně, dosáhne i na bonusovou sazbu. Ta dělá rovněž 2,875 procenta. Celkem lze tedy získat úrok až 5,75 %.

Jak na podnikání

Informace

Finmag.cz přináší sérii textů Jak na podnikání. Rozebírá témata, která trápí současné podnikatele, od vývoje produktu, přes marketing až po byrokratické berličky typu ESG, NIS2 či tolik potřebné CSR. Neopomineme ani daně, otázky na poli personalistiky, nastavení obchodu či možnosti expanze do zahraničí.

Že nepodnikáte? Pak pro vás máme sérii Jak začít podnikat.

Srovnávač podnikatelských účtů

Pokud si snad chcete účty porovnat automaticky a najít ten pravý pro vás, využít můžete náš Srovnávač účtů 2024. Ten nejvýhodnější účet pro podnikatele za vás najde do jedné minuty.

Našli jste v článku chybu? Dejte nám vědět, abychom ji mohli opravit. Děkujeme!

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Monika Veselíková

Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném... Více

Související témata

bankyJak na podnikáníochrana soukromíOSVČpoplatkysoukromíVše o...
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo