Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jednoduše a bez poplatků. Jak (a proč) v obchodě přijímat platby bitcoinem?

Tomáš Krause
Tomáš Krause
3. 10. 2023
 5 996
krypto

Myslíte si, že bitcoin je složitá hračka pro geeky? Vyvedeme vás z omylu a ukážeme, jak – a taky proč – můžete přijímat od svých zákazníků platby v bitcoinu. Návod se hodí pro jakéhokoliv drobného podnikatele, který provozuje obchůdek, stánek, cukrárnu či hospůdku.

Proč přijímat bitcoin?

  1. Prakticky nulové poplatky. Obvyklý fixní poplatek za transakci je v řádu jednotek haléřů a platí jej zákazník. Nikdo vám nesebere procenta z transakce jako u platební karty.
  2. Je to jednoduché. Nepotřebujete smlouvu ani žádný speciální terminál. Stačí vám chytrý telefon nebo tablet, který už pravděpodobně stejně máte.
  3. Bitcoiny vám nikdo nesebere. Platba je konečná a nemůže se stát, že vám banka transakci zruší.
  4. Je to dobrá reklama. Oslovíte nové zákazníky, protože bitcoinová komunita se o vás dozví přes sociální sítě a bitcoinové mapy provozoven. Neznám nikoho, kdo by na sociální sítě sdílel, že právě zaplatil kartou a bylo to super. Ale každý bitcoiner rád nasdílí, že u vás lze platit bitcoinem a tím k vám pošle další nadšené bitcoinery.

Pořád si říkáte, že to není nic pro vás? Tak se podívejte na mapu, kde všude se bitcoinem už platit dá. Není tam už třeba i vaše konkurence? A víte o tom, že bitcoin postupně implementuje i populární platební aplikace Qerko, takže bitcoinem se už dá platit v každé zapojené hospodě? 

Co (ne)budete potřebovat

Speciální terminál nepotřebujete
Na rozdíl od přijímání platebních karet nepotřebujete pro příjem bitcoinu žádný speciální terminál nebo dokonce speciální pokladnu. Stačí chytrý mobil nebo tablet. Pokud v provozovně pracujete sami, klidně to může být váš hlavní telefon. Jestli zaměstnáváte další lidi, doporučuji vyhradit si pro bitcoinové platby samostatný přístroj. Stačí vám na to jakýkoliv chytrý telefon či tablet s Androidem nebo iOS.

Bitcoinová peněženka
Když máte připraven telefon nebo tablet, nainstalujte si do něj peněženku pro příjem bitcoinu. Na úplně první osahání a vyzkoušení doporučuji českou Bitlifi (můžete si přečíst její podrobnou recenzi), případně globální Wallet od Satoshi. Bitlifi preferuji proto, že je to peněženka od tvůrců české směnárny Anycoin a v případě potíží se máte na koho obrátit v naší mateřštině. Obě peněženky stáhnete z Google Play nebo App Storu.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

Doporučuji navštívit weby peněženek a na nich si najít odkaz na obchod s aplikacemi. Vyhnete se tak riziku, že si nainstalujete něco jiného, než jste chtěli. Zejména obchod pro zařízení s Androidem je plný falešných aplikací, které mají jediný cíl – připravit vás o peníze. Pozor na to.

Obě zmíněné peněženky jsou takzvaně kustodiální, to znamená, že bitcoiny v peněžence fakticky drží její provozovatel, nikoliv majitel peněženky. Je to daň za to, že použití peněženek je tak jednoduché, že jej zvládne i malé dítě. Takto pojaté peněženky jsou skvělé na seznámení s bitcoinem a uchovávání malých částek. Jakmile máte v peněžence větší sumu, je potřeba přesunout bitcoiny na bezpečnější místo (o tom si povíme dále).

Jak přijmout platbu v bitcoinech

Máte telefon s peněženkou? Tak to je vše, co potřebujete, abyste mohli začít přijímat platby v bitcoinu.

Bitcoin
Shutterstock

Časový test či osvobození od daně? Jak na zdanění kryptoměn očima expertů

Debaty o zdanění kryptoměn patří ke každoročnímu evergreenu. Stále vyšší počet držitelů digitálních aktiv je však víc než kdy dřív posouvá do věcné a především i politické roviny. Je tedy na čase pravidla, jak se v Česku daní kryptoměny, změnit? A jak? Zeptali jsme se za vás expertů.

Na úvod je dobré si ještě srovnat názvosloví – ve skutečnosti vám budou zákazníci platit malé zlomky bitcoinu, protože celý jeden bitcoin má hodnotu stovek tisíc korun. Proto je lepší počítat v satoshi, které si můžete jednoduše představit jako „haléře bitcoinu“. Každý bitcoin lze rozdělit na sto milionů satoshi.

Řekněme, že zákazník má zaplatit za dvě kávy a dortík 263 Kč. Jednoduše vytáhnete mobil, spustíte peněženku a uděláte následující jednoduché kroky (popis pro peněženku Bitlifi):

  1. kliknete na Přijmout 
  2. vyplníte požadovanou sumu 263 Kč a stisknete tlačítko Vytvořit QR kód (všimněte si, že cenu zadáváte v korunách, na satoshi ji peněženka přepočte automaticky)
  3. QR kód ukážete zákazníkovi, ten ho vyfotí svojí peněženkou a odešle platbu
  4. během zlomku vteřiny vám peněženka ohlásí, že platba dorazila

Celá platba tak bude trvat okolo deseti sekund, takže podobně, jako když vám zákazník platí kartou.

A co poplatky?
Za platbu kartou si banka obvykle účtuje jedno až dvě procenta z částky, a ještě vám možná fakturuje pronájem terminálu. Za příjem bitcoinu neplatíte nic. Miniaturní poplatek v haléřích zaplatí zákazník. Takže když chcete dostat za kávy a dort 263 korun, dostanete 263 korun a ne 257,70 Kč jako při úhradě kartou.   

Bitcoiny máte v peněžence, co dál?

Satoshi, které vám zákazníci zaplatili za dortíky, máte v peněžence, ale jak jsme si řekli o pár odstavců výš, nemáte nad nimi stoprocentní kontrolu, takže je rozumné je po určité době (nebo spíš při určité částce) uložit do trezoru. A to doslova.

Uložte bitcoiny do Trezoru
Minimálně ze začátku vám pravděpodobně bude platit bitcoinem pár lidí, takže tržba v bitcoinu asi nebude představovat významné procento. Všechny bitcoiny si tak můžete v klidu nechávat. To se vyplatí zejména v době, kdy je bitcoin hluboko pod svojí maximální cenou a je šance, že cena spíš poroste.

Nejbezpečnější uložiště je takzvaná hardwarová peněženka, což je malé jednoúčelové zařízení podobné USB klíčence, kde jsou bitcoiny v naprostém bezpečí. Špičkou v oboru je česká firma Trezor, takže doporučuji koupit její zařízení. Plně dostačující je základní model Trezor One za přibližně 1 600 Kč. Koupit ho můžete na webu výrobce, ale třeba i na Alze.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Přesun bitcoinů z mobilní peněženky do Trezoru je stejně snadný jako platba mezi mobily. V aplikaci Trezor Suite ve vašem počítači, kterou potřebujete k ovládání Trezoru, kliknete na tlačítko Přijmout, aplikace vám ukáže QR kód, ten ofotíte vaší peněženkou Bitlifi a potvrdíte, že na tuto adresu chcete své utržené satoshi odeslat. Tato platba se narozdíl od plateb mezi vámi a zákazníky zapisuje do bitcoinové účetní knihy (blockchain), a proto za ni zaplatíte vyšší poplatek než jen při platbě mezi mobily.

Dává tedy smysl si do Trezoru posílat opravdu až větší částky, protože poplatek za transakci na blockchainu je „za kus“. Je úplně jedno, jestli posíláte bitcony za sto korun nebo za sto milionů, poplatek bude vždy stejný. Jeho výše se odvíjí od poptávky po transakcích v bitcoinové síti. Hodně zhruba se dá říct, že za normálních okolností bude transakce stát okolo jednoho dolaru (23 korun), respektive ekvivalent satoshi.

Pokud vás rozdíl mezi platbami on-chain a „mezi mobily“ zajímá víc, odkážu na podrobnější článek K čemu je dobrý a jak funguje Lightning Network.

Kromě odeslání utržených bitcoinů do Trezoru máte ale i další možnosti, co s nimi udělat:

Bitcoinem můžete zaplatit
Když máte štěstí na osvícené dodavatele, můžete jim zaplatit za zboží nebo služby bitcoinem, který jste obdrželi od zákazníků, úplně stejně, jako jim platíte korunami z tržeb. Jednoduše ve vaší peněžence s bitcoiny použijete tlačítko Odeslat – váš dodavatel dortů nebo kávy vám vytvoří fakturu (stejně jako ji tvoříte vy svým zákazníkům), vyfotíte jeho QR kód a jste srovnáni.

Platili jste někdy bitcoinem?

A když máte osvícené zaměstnance, tak se vsadím, že rádi přijmou část výplaty v bitcoinu.

Bitcoin můžete směnit na koruny
Když nemáte ve svém okolí nikoho, komu by šlo bitcoinem platit a máte tolik satoshi, že si je nechcete nebo nemůžete všechny nechat, není nic snadnějšího, než je přeměnit na koruny.

Pokud si za svoji peněženku vyberete Bitlifi, tak se přímo nabízí využít pro prodej směnárnu Anycoin, která patří do stejné firemní stáje jako peněženka. Ve směnárně si vygenerujete opět QR kód, ofotíte ho v Bitlifi a bitcoiny se z peněženky přesunou do směnárny. V ní už jen dáte pokyn na směnu na koruny a necháte si je poslat na účet. Směnárna je česká, takže je samozřejmě komplet v češtině a pokud umíte ovládat internetové bankovnictví, tak zvládnete i prodej bitcoinů.

A co volatilita bitcoinu?
Ano, nemá cenu zapírat, že kurz bitcoinu vůči koruně kolísá, někdy opravdu výrazně. Když se ale na vývoj ceny vůči koruně podíváte s dostatečným odstupem, tak uvidíte, že cena bitcoinu jde dlouhodobě nahoru a všechny dramatické propady jsou dřív či později vymazány. Je to přesný opak toho, co vidíme u státních měn, jejichž hodnota neustále klesá a asi není třeba připomínat, jakou inflaci v Česku v posledních letech zažíváme.

Nezapomeňte se pochlubit, že přijímáte bitcoin

Stejně jako si na dveře lepíte samolepky karetních společností Visa a Mastercard, nalepte si i samolepku „Bitcoin accepted“ a dejte zákazníkům na vědomí, že jste IN. Samolepky vyrábí mnoho lidí i firem. Stačí položit Googlu dotaz „bitcoin accepted samolepka“ a vybrat si dodavatele, který vám vyhovuje.

A co účetnictví?

Pokud nechcete tržby v bitcoinech zatajit, určitě je musíte zanést do účetnictví. Váš účetní by si s tím měl umět poradit.

A pokud ne, tak v bitcoinové komunitě jsou i účetní, kteří mu rádi poradí. Můžete zkusit třeba firmu SimpleTax.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
21
+

Sdílejte

Diskutujte (18)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

bezhotovostní platbyBitcoinbyznyskryptokryptoměnypodnikáníPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo