Články na téma: potravinářství
Další články na téma potravinářství najdete na Peníze.cz.
Opustil svět IT, aby si splnil sen. Nejíst blbě je základ, říká majitel Živiny
Martin a Markéta Kuderovi se v době pandemie dočasně přestěhovali z Prahy na Moravu. Započala tím i jejich cesta ke společnému podnikání, které dnes zaměstnává nejen je, ale další desítky lidí. Stačila jim k tomu společná láska k dobrému a zdravém jídlu a vyladěný rodinný recept. Kudera si tím splnil svůj odvěký sen, kvůli kterému neváhal opustit ani obecně perspektivní svět IT.
Zažil hojnost i pády na dno. Teď chce podnikatelský vizionář zbavit svět únavy
Jsou příběhy, které se obtížně vyprávějí. Vzbuzují otázky a někdy i pochybnosti. Marek Veselý, člověk s impozantním životopisem, má přes velký podnikatelský karambol spoustu plánů a věří, že jeho energetická tyčinka bude lidem pomáhat. „Potřebuju motivaci, aby si moje dvě děti nemyslely, že je táta úplnej zoufalec,“ říká o znovunabytém podnikatelském odhodlání Veselý.
Míza plná života. Český „tolkienovský“ nápoj sklízí uznání i za oceánem
O lahodném březovém nápoji psaly i Financial Times, mezi labužníky platí za tekutou delikatesu. Klimešovi z Bezděčína a jejich Euforia mají už několik let pevné místo na české kulinární mapě. Ochutnejte text z tištěného Finmagu, jehož nové číslo už pro vás kvasí.
Dá sa, nedá sa, dá sa Pražákům? Tak to neexistuje, říká vinař z rodu Valihrachů
Obec Krumvíř na Břeclavsku je spojena se slavným vinařským rodem Valihrachů. Vedle zdejšího rodáka a trojnásobného vinaře roku Josefa tu ovšem rozvíjí svůj byznys i jiná větev Valihrachů – bratři Antonín a Vít Valihrachovi. Jdou ale vlastní cestou. „Nechtěli jsme, aby si lidi mysleli, že chceme těžit z jména našeho strýce, které je známější,“ vysvětluje v rozhovoru pro Finmag.cz jedna z tváří místního Vinařství Pod Kumstátem Antonín Valihrach.

Agrobaroni se napakovali a zlevňují. Teď je ale potřeba zvýšit konkurenci
Ceny v zemědělské výrobě rychle padají, ruku v ruce s tím by mělo jít i zlevňování na obchodech. Vláda by ale předchozí období divoce se zvyšujících cen potravin neměla hodit za hlavu. Zaměřit by se mohla na to, proč dotace určené primárně pro malé a střední podniky sežerou tlustí kocouři.

Začínali jsme se třemi džusy, dnes máme produktů stovku, říká majitel Nonage
Aktivní životní styl vyústil v podnikání s přírodními produkty. V dnešní době docela trefa do černého. Jak ale obstát v konkurenci a přestát těžkosti se zvyšováním nákladů, přibližuje Miroslav Šach ze společnosti Nonage.

Očima expertů: Neprodávejte jídlo moc levně!
Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek by chtěl stanovením minimálních marží zabránit obchodním řetězcům, aby prodávaly potraviny pod cenou. Pomůže to v praxi českým zemědělcům a potravinářům, nebo by se měl stát v téhle problematice angažovat jinak, pokud vůbec?

Analýza: Komodity? Vytěžte z akcií těžařů
Akcie těžebních společností nabízí zajímavý způsob, jak se dlouhodobě podílet na růstu cen komodit. Mnohé „komoditní akcie“ se dnes obchodují za příznivé ceny. Dlouhodobý dynamický investor může aktuální situace využít k nákupům.

Anketa: Investice. Kde zbohatnout v roce 2012?
Výhledy na rok 2012 nejsou dobré. Možností k dobrým investicím prý nebude mnoho. Vždy se ale najdou výjimky. Kde bude šance vydělat podle ekonomů Aleše Michla, Jana Traxlera, Romana Dvořáka či Lukáše Kovandy a dalších osobnosti ze světa financí?

Český restauratér dobývá Ameriku. Exkluzivní rozhovor s Tomášem Karpíškem
V prvním ze dvou dílů rozhovoru s majitelem sítě restaurací Ambiente se dozvíte, jak těžké je otevírat podnik v New Yorku, že v Americe jsou taky složitá pravidla, ale nikdo se je nepokouší obcházet, ale také proč je v Česku málo kvalitních kuchařů.

Proč jíme odpad a je nám to jedno?
V obchodních řetězcích se prodávají potraviny pochybné kvality. Podle řady odborníků jsme odpadkovým košem Západu. Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí. Hlavně že je to v akci…