Předplatit časopis Finmag

Články na téma: restaurace

Restaurace jsou zařízení sloužící ke stravování za úhradu. Existuje mnoho typů restaurací, od rychlých občerstvení, bufetů, bister po specializované restaurace. Restaurace často nabízí několik typů položek menu, od předkrmů, hlavních jídel až po dezerty. Personál restaurace zahrnuje číšníky, kuchaře, barmany a další.

Podnikatelé mohou založit vlastní restauraci, která odpovídá jejich vizi. Prvně ale musí vyřídit řadu právních, hygienických a provozních požadavků. K provozu restaurace je třeba mít hygienické povolení od hygienického úřadu, a pokud bude podnikatel prodávat alkohol, musí mít i licenci na prodej alkoholu. Kromě toho podnikatel musí dodržet pracovněprávní předpisy a také daňové a účetní povinnosti.

K provozu restaurace je třeba mít vhodné vybavení i prostory. Je jen na záměru podnikatele a na jeho finančních možnostech, zda restaurace bude malinká místnost s pár stoly a malou kuchyní, anebo velká restaurace, která vyžaduje několik zaměstnanců. Kvalifikovaný personál a zejména kuchaři jsou klíčem k úspěchu restaurace. A pokud podnikatel zakládá od začátku vlastní restauraci, musí myslet i na vedení personálu.

Další články na téma restaurace najdete na Peníze.cz.

Zaklekneme na kuřáky i vapery? Byl by to poslední hřebík do rakve venkovských hospodkomentář
 59 242

Zaklekneme na kuřáky i vapery? Byl by to poslední hřebík do rakve venkovských hospod

Evropská komise navrhuje zavést další regulace spojené se sérií zákazů. Cílem je chránit naše zdraví tím, že se vytvoří prostředí bez kouře i páry. Plán však může mít jiné důsledky, než bruselští „regulovčíci“ zamýšlejí. Co víc, mohl by tvrdě dopadnout na gastro, zejména na malé restaurace a venkovské hospody.

Pavel Jégl12. 11. 2024
Maso by mělo být dražší a spotřeba nižší, říká šéf Amasa LacinaBrandInsight

Maso by mělo být dražší a spotřeba nižší, říká šéf Amasa Lacina

České maso na steaky podle jejich gusta prostě neexistovalo. Tak ho začali kuchaři sítě Ambiente produkovat sami. Výrobu masa rozhodně nijak neromantizují. Koneckonců při objemech hovězího a vepřového, kterých jejich Amaso otočí ročně za 170 milionů korun, to ani moc nejde.

Adéla Pavlun13. 8. 2024
Z nuly na sto zaměstnanců. Základ jsou profesionální vztahy, říkají gastro podnikateléPodnikavé Česko

Z nuly na sto zaměstnanců. Základ jsou profesionální vztahy, říkají gastro podnikatelé

Oba jsou z Brna, oba podnikají v gastronomii. Jeden provozuje pekárny, druhý kavárny. Jejich podniky už vystoupaly ke stovce zaměstnanců a víc než 50milionovému obratu. Příběhy Rebelbean a William Thomas Bakery nabízejí řadu paralel. „Povedlo se nám trefit dobu, po lokálních věcech byl hlad,“ říkají ve dvojrozhovoru Michal Stec a Vilém Ráček.

Martina Fojtů22. 7. 2024
Pozitivní efekt hokejového šílenství: tržby obchodníků v Česku raketově vzrostlyaktuality

Pozitivní efekt hokejového šílenství: tržby obchodníků v Česku raketově vzrostly

Medailové boje na hokejovém mistrovství významně zvýšily tržby českých obchodníků. Vyplývá to z čerstvých dat analytické služby studie Mastercard Spending Pulse, podle níž se například tržby za potraviny v době konání šampionátu zvýšily o víc než pětinu. Pozitivní efekt světového klání ovšem pocítily i restaurace či obchody s oděvy.

Michal Hron25. 6. 2024
Jde to i levněji. Nemůžu dát na lístek samé holuby, říká šéfkuchař ForejtPodnikavé Česko
 18 149

Jde to i levněji. Nemůžu dát na lístek samé holuby, říká šéfkuchař Forejt

Dezerty v injekčních stříkačkách už neservíruje. Šéfkuchař Přemek Forejt sám říká, že v restauraci Entrée už se „vyklidnili“. Chuť experimentovat mu ale zůstala a olomouckému podniku se pořád daří. Bojuje jen s problémem najít lidi. „Špičková kuchyň je puzzle, kde do sebe všechno zapadá, a protože děláme ve službách, personál musí být super,“ uvědomuje si.

Marie Urubková12. 6. 2024
Český startup Choice raketově roste, získal další desítky milionů na expanzistartupy

Český startup Choice raketově roste, získal další desítky milionů na expanzi

Česká B2B platforma Choice zajišťující kompletní online nástroje pro restaurace získala další desítky milionů na svůj rozvoj. Postaraly se o to venture kapitálové fondy J&T Ventures, Reflex Capital a Presto Ventures, které v takzvané late-seed investici poslali startupu 58 milionů Kč. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Michal Hron28. 2. 2024
Proč jsou české restaurace drahé aneb Gastronomie je radost, ale...BrandVoice
 6 594

Proč jsou české restaurace drahé aneb Gastronomie je radost, ale...

Ceny v českých restauracích jsou vysoké. Vyšší než třeba ve Španělsku či Itálii. Čím to je? A jak se bude situace vyvíjet?

Jurij Kolesnik22. 11. 2023
Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?
 23 219

Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?

Česko začne konsolidovat veřejné finance. Pocítí to i mnozí z těch, kteří chodí do hospody na točené pivo. Má ale cenu zachraňovat výčepy pomocí daňových výhod pro pěnivý mok?

Pavel Jégl11. 7. 2023
Zmastíme se letos naposled? Svatomartinské menu očima expertů
 25 772

Zmastíme se letos naposled? Svatomartinské menu očima expertů

Jedenáctého listopadu Češi tradičně vyrážejí do restaurací a hospod na svatomartinské menu. Dopřejí si ale husu se zelím a „se šesti“ kvůli zdražování i letos? A jestli ano, nebude to naposled? Zeptali jsme se expertů.

Adam Štěpánek4. 11. 2022
Café Louvre slaví 30 let. V začátcích šlo o život, vzpomíná Spohr
 21 871

Café Louvre slaví 30 let. V začátcích šlo o život, vzpomíná Spohr

Varovali ho, že kavárnu ve druhém patře, a ještě nad hampejzem, může otevřít jen blázen. Sylvio Spohr to udělal. Vy si teď můžete vybrat, jestli se za jeho dokonalým servisem vypravíte na tenisové kurty k Berounce, nebo do Café Louvre. Jeho podnik letos slaví 30. výročí.

Kateřina Kubalová1. 10. 2022
Cukrářství je chemie, vaření filozofie, říká šéfkuchař Knedla

Cukrářství je chemie, vaření filozofie, říká šéfkuchař Knedla

Jan Knedla procestoval svět a vařil pod taktovkou nejvyhlášenějších světových chefů. Teď si otevřel svůj podnik, kde českou kuchyni podrobil kúře pátou chutí umami – a má stále nabito.

Stanislav Šulc23. 7. 2022
Z piva se stává luxus. Namísto hojnosti hrozí nebývalé zdražování
 36 416

Z piva se stává luxus. Namísto hojnosti hrozí nebývalé zdražování

Během covidu se roční spotřeba piva v Česku razantně snížila, v prvním pandemickém roce byla od 60. let minulého století dokonce vůbec nejnižší. S oživením to ale bude složité. Očekávání hospodských, že se letos vrátí předcovidové časy, mohou zhatit rostoucí ceny energií a surovin.

Alena Géblová13. 6. 2022
Tajné zbraně IKEA. Co stojí za úspěchem nábytkářské jedničky?
 34 175

Tajné zbraně IKEA. Co stojí za úspěchem nábytkářské jedničky?

Je jedno, jestli tento článek čtete doma, nebo v kanceláři. Rozhlédněte se kolem sebe – velmi pravděpodobně zahlédnete nějaký ten Lack, Billy, Poäng nebo alespoň Omsorg. Švédové se během posledních třiceti let nastěhovali do našich domovů. Dnes si řekneme proč.

Jakub Žofčák7. 2. 2022
Navzdory lockdownu tlačí byznys dál. K hostelu s restaurací přidali kavárnu
 8 155

Navzdory lockdownu tlačí byznys dál. K hostelu s restaurací přidali kavárnu

V létě v době uvolnění si trochu oddechli, na podzim otevřeli novou kavárnu a znovu rozjeli e-shop s vlastními produkty. I přes náročné období tvrdých vládních opatření to ale spolumajitele olomouckého hostelu Long Story Short a přidružené restaurace s pekárnou Eatery&Bakery nikdy nenapadlo vzdát. A vyplácí se to.

Natálie Dudová9. 3. 2021
Peníze místo stravenek. Očima expertů
 26 477

Peníze místo stravenek. Očima expertů

Stravenky patří mezi nejrozšířenější a nejpopulárnější zaměstnanecké benefity. Když tedy ministerstvo financí přišlo v souvislosti s novelizací zákona o daních z příjmů s nápadem na změny v systému podpory zaměstnaneckého stravování, vzbudilo to značný rozruch.

Gabriel Pleska16. 8. 2019
Óda na maso
 25 999

Óda na maso

Řezník František Kšána mluvil v podzimním Finmagu o lásce k přeštickým čuníkům, bolestivém odchodu z rodinné firmy a pohledu na zapřisáhlé vegetariány.

Ondřej Tůma3. 11. 2018
Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa
 12 828

Kuchařova cesta z hipsterských Holešovic na kraj světa

Na okraji okraje ve vsi Zdoňov v Broumovském výběžku stojí bývalá kovárna. Když do ní Lenka Wimmerová a Olga Himmelsbergerová pozvali kuchaře Otakara Humpla, učarovala mu tak, že opustil svůj vyhlášený pražský podnik a „odjel to zkusit na venkov“.

Jan Hamerský27. 10. 2018
Už nechci platit spropitné
 70 461

Už nechci platit spropitné

Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Michal Kašpárek25. 5. 2018
Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem
 11 730

Málem jsme otevřeli hospodu s Járou Rudišem

Radek Nozar je majitel dvou brněnských úspěšných hipsterských podniků, Bistra Franz a Café Morgal. V pokračování rozhovoru popisuje chmurné zkušenosti s vyučenými kuchaři i absurdity různých směrnic v gastro byznysu. A prozrazuje, jak málo chybělo k tomu, aby si v Brně otevřeli podnik spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem.

Kristýna Kašpárková15. 2. 2017
Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni
 17 476

Bistro Franz: Brzy zavřete, říkali. Zavřeli oni

Dneska na obdobný hipsterský podnik narazíte v Praze, Brně nebo Olomouci na každém rohu. Před pěti lety ale bylo Bistro Franz v Brně haluz: místo, kde vaří z lokálních, sezónních a bio surovin a denní nabídku píšou křídou na tabuli. Haluz to ostatně, jak vzpomíná majitel Radek Nozar, byla i pro zemědělce, které musel lámat, aby mu vůbec svoje výpěstky dodávali.

Kristýna Kašpárková11. 2. 2017
Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?
 17 703

Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?

Ministr financí Andrej Babiš by rád udělal v elektronické evidenci tržeb další změny. Rád by ulevil nejmenším živnostníkům a e-shopům. Svůj návrh ale netakticky oznámil přesně v době ostrého startu systému. Co si o něm myslí zástupci podnikatelů, provozovatelé systémů, ekonomové, politici a daňoví odborníci?

Ondřej Tůma2. 12. 2016
1/3