Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Budíček! Finanční správa burcuje „spící“ podnikatele kvůli daním

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
18. 1. 2024
 26 205
aktuality

Finanční správa ve čtvrtek rozeslala přes 30 tisíc e-mailů a SMS zpráv podnikatelům. Upozorňuje v nich „spící datovkáře“, tedy neaktivní majitele datových schránek, na povinnost podat daňové přiznání elektronicky.

Loni bylo podnikatelům z moci úřední založeno na dva miliony datových schránek. Podle provozovatele jejich systému se zhruba do 450 tisíc z nich nikdo nepřihlásil.

To je samozřejmě pro podnikatele věc riskantní: pokud si výslovně neřekne jinak, měly by s ním úřady komunikovat primárně datovou schránkou. A když něco přijde do datovky, považuje se to za deset dní za doručené, ať už zprávu někdo otevřel, nebo ne.

Další věc, která se pro podnikatele s vlastnictvím datové schránky pojí, je povinnost podávat daňová přiznání (nejen) k dani z příjmů fyzických osob elektronicky. Nemusí to být nutně prostřednictvím datovky, možností podat přiznání elektronicky je víc, finanční správa sama například doporučuje daňový portál Moje daně.

Loni, když byly pro velkou část podnikatelů datové schránky novinka, byla finanční správa shovívavá a akceptovala i daňová přiznání na papíře. Letos je ale se vstřícností konec. „Tento postup nelze opakovat, pokud tedy letos poplatník chybu ve způsobu podání daňového přiznání ani na výzvu finančního úřadu nenapraví, podle daňového řádu mu vznikne povinnost uhradit pokutu ve výši 1000 Kč,“ uvádí úřad v tiskové zprávě.

Kromě toho ale finanční správa podniká i aktivní kroky. „Naši analytici vytipovali zhruba 30 tisíc držitelů těchto datových schránek, u kterých vnímáme vysoké riziko nesplnění povinnosti podat daňové přiznání elektronicky. Jedná se o podnikající fyzické osoby, proto jsme se rozhodli je oslovit a na související rizika je upozornit,“ vysvětluje generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová dnešní smršť e-mailů a esemesek z berňáku.

Termín k podání přiznání k dani z nemovitých věcí je už ve středu 31. ledna. Pokud jde o nemovitost, kterou využíváte k podnikání, je i toto přiznání potřeba podat elektronickou cestou. Pozor, letos se přiznávání k dani z nemovitostí týká i mnoha lidí, kteří loni žádnou nemovitost nenabyli: Přiznání k dani z nemovitosti musí podat víc lidí. Co se změnilo.

Pokud jde o přiznání k dani z příjmů fyzických osob, ten, kdo ho podává elektronicky, má nejzazší termín o měsíc posunutý. Daňové přiznání tedy není potřeba podat už na začátku dubna, ale až do 2. května.

Promo

Informace

Přiznáváte se? Využijte chytré formuláře, které vás při vyplňování samy povedou. Nebo si rovnou domluvte spolehlivého poradce:

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitydaň z nemovitostidaň z nemovitých věcídaň z příjmudaň z příjmů fyzických osobdanědaňové přiznánídatové schránkyfinanční správapodnikánípodnikatelépokuta
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo