Předplatit časopis Finmag

Bez obětí úspěch nepřijde, ale ta svoboda! Do podnikání musíte dát vše, říká miliardář Bouška

Michal Hron
Michal Hron
2. 5. 2024
inspirace

Svou firmu nikdy neprodám, podnikání je krásná věc, byť je to celé tak trochu o štěstí, říká majitel Vafo Group Pavel Bouška. I díky svému přístupu k podpoře podnikání v Česku bývá označován za jednoho z „nejcivilnějších“ miliardářů, sám ale dost dobře neví, čím si to zasloužil. „Asi že moje děti chodí do normální školy a že já sám se snažím žít a fungovat normálně,“ odhaduje v dalším díle podcastu pro mentoringovou platformu DoToho!

Bouška hned v začátku dnešního povídání dá najevo, že označení „miliardář“ mu není zrovna příjemné. Vzhledem k odhadované výši jeho majetku, který loni vystoupal nad hranici 15 miliard korun, mu však místo v první stovce nejbohatších lidí v Česku jen těžko někdo odpáře.

„Určitě jsem bohatý člověk, ale necítím se tak. Jen vlastním firmu, která má velkou hodnotu a mým celoživotním krédem je tuhle hodnotu dál zvětšovat,“ hodnotí pragmaticky svůj status. Onen odhadovaný majetek je tedy podle něj ukryt především ve firmě samotné. „A jelikož ji nikdy neprodám, tak je to jen taková hra."

Firmu Vafo Praha, s.r.o., dnes součást akciovky Vafo Group, která onu majetkovou hodnotu tvoří, převzal po svém otci v roce 2005. „Tehdy jsme došli k notáři, že jako jednatel firmy mám něco podepsat, a tam se ukázalo, že celou firmu přebírám,“ vzpomíná Bouška na rané doby dnes už celoevropsky významného výrobce krmiv pro zvířata značek Brit či Carnilove.

Do třiceti v čele firmy

Tehdy mu bylo nějakých 28 let. Ve firmě se ale výrazně angažoval už dřív. Pomohlo, že odjel na rok studovat na střední školu do USA a do otcova podnikání dokázal přinést znalost světového jazyka. Angažovat se prý začal, i když sám sebe popisuje v té době jako „nezodpovědného teenagera“. A to zejména v oblastech, kde přirozeně cítil, že by mohl skutečně pomoct.

„Vrátil jsem se tehdy do jiného světa, najednou jsem viděl tátu jako někoho úplně jiného, než byl, když jsem odjížděl,“ vzpomíná Bouška na dobu roční odluky od rodiny a postupné zapojování se do chodu nově vznikající firmy. „Začalo to angličtinou, pak jsem do firmy koupil první počítač, protože jsem k tomu měl logicky blíž než táta… Dělal jsem to, co člověk přirozeně uměl a uměl líp.“

DoToho! by Opero

Mentoringový program DoToho! pomáhá malým a středním podnikům posouvat jejich byznys vpřed. Je otevřen pro všechny podnikatele a podnikatelky, kteří chtějí růst a řeší, jakým směrem se vydat a na koho se obrátit.
 
V projektu se spojují přední tuzemští podnikatelé, manažeři a další experti, kteří předávají své zkušenosti a znalosti malým a středním firmám. Individuální propojení podnikatele (účastníka) a mentora umožňuje řešení konkrétních problémů a má reálné dopady na fungování podniku.
 
Projekt funguje díky podpoře partnerů: Mastercard Strive™ Česko, PRE, AMSP a Finmag. A díky stovkám mentorů a expertů, kteří účastníkům věnují svůj čas a zkušenosti pro bono.
 
Více informacií: www.dotoho.pro

Později se prý našel v obchodu, nahlédl ale například i do marketingu. Na toto období přitom dnes vzpomíná s úsměvem. „Udělal jsem první stánek na výstavě a dělali jsme první inzeráty a takovýhle věci. Moc dobrý to, upřímně, nebylo…,“ směje se. Dlouho podle něj například v devadesátkách trvalo přesvědčit obchodní partnery o kvalitě jejich produktů. „Každý tehdy daleko víc věřil dovozovému zboží.“

Právě díky postupnému zapojování do chodu firmy ovšem proběhlo její předání zcela plynule. Podobně proto nyní Bouška hledí i směrem k další generaci. „Proč je nezapojovat tam, kde tu dovednost mají? Proč je nutit najednou někde sedět a tvářit se seriózně nad tabulkami? To je podle mého názoru něco, co má přijít až později. K tomu musí dospět.“

Úspěch není zadarmo

Za úspěchem Vafo Group Bouška vidí nejen sérii odvážných rozhodnutí, ale například i trochu toho štěstí a náhody. „Převzal jsem firmu, kterou vymyslel – a celý její koncept vymyslel – můj táta. A já měl asi štěstí, že jsem ji převzal v tu správnou dobu,“ poukazuje na období vstupu České republiky do Evropské unie, od kterého letos uběhlo dvacet let.

Na druhou stranu by podle něj nebylo správné to „smáznout jen tímhle“. „Člověk musí být připravený. A otevřený novým příležitostem, protože každá doba přináší ty své,“ dodává. Tahle mantra ho ostatně dovedla i k expanzi na mezinárodní trhy. „Cítil jsem, že by mě to jinak nebavilo.“

Co je pro vás "podnikání"?

Nakonec prý ale zjistil, že ho na tom baví výrazně víc věcí. „A nejvíc mě na tom baví, že podnikání člověku pořád dává největší možnou míru svobody a sebevyjádření. To je na tom to nejhezčí a nejcennější,“ zasní se. Jedním dechem ale dodá, že to rozhodně není zadarmo.

„Člověk tomu musel věnovat hodně práce, hodně času. A není to jen to. Dává tomu i kus sebe; musí to přijmout jako trvalou součást svého života, uvědomit si, že nemá ten komfort někdy vypnout,“ poukazuje Bouška na odvrácenější stranu úspěchu. Přesto je přesvědčen, že to k tomu patří, a to včetně nepopulárních obětí. „Kolik lidí se dostane do olympijského týmu bez toho, aniž by tomu věnovali úplně všechno, a to třeba i včetně zdraví...?“ pokládá řečnickou otázku.

Nekončíme, co dál v podcastu zazní?

  • Co si myslí o well-beingu v byznysu a proč má rád sportovní paralely
  • Jak se cítil, když jako sotva třicetiletý celou firmu přebíral
  • Proč firmě v jejích začátcích „zavařil“ a jak z toho těží dodnes
  • Kdy si „nabil hubu“, aby se oklikou vrátil zpátky?
  • A byly jeho plány vždy tak ambiciózní, nebo ne...?

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byznysdotoho!inspiracePavel BouškapodcastpodnikáníPodnikavé ČeskoPraharozhovor

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo