Předplatit časopis Finmag

Články na téma: pivo

Pivo je alkoholický nápoj. Vyrábí se kvašením obilného sladu a z chmelu, vody a kvasinek. Jedná se o jeden z nejstarších nápojů na světě, který je zároveň nejkonzumovanějším nápojem. V historii lidstva lze pivo najít od starověkých civilizacích.

Pivo se vyrábí z rozemletého sladu, který se následně zahřívá s vodou. Poté se přefiltruje, následně vaří s chmelem a po zchlazení jsou do tekutiny přidávány kvasinky, které fermentují cukry na alkohol. Po kvašení pivo zraje. Nakonec je nápoj filtrován, případně i pasterizován, a stáčí se do lahví, plechovek nebo sudů.

Existuje několik druhů piva, dělí se podle typu použitých kvasnic, způsobu kvašení nebo způsobu přípravy. Například ležák kvasí při nižších teplotách a zraje delší dobu, výsledkem je jemně hořká chuť.

Česká republika je světově proslulá bohatou pivní kulturou a vařením piva. Podnikatelé, kteří by v oboru pivovarnictví chtěli podnikat, tak mají vhodnou příležitost vstupu na trh, avšak musí počítat četnou s konkurencí. Minipivovary se stávají stále oblíbenějšími, proto se podnikatelé mohou rozhodnout jít touto cestou a zaměřit se na výrobu v menším měřítku s důrazem na originalitu.

Další články na téma pivo najdete na Peníze.cz.

Až na prvním místě... Které firmy lijou peníze do fotbalu a co kouří Ferrari? Otestujte sekvíz

Až na prvním místě... Které firmy lijou peníze do fotbalu a co kouří Ferrari? Otestujte se

Co vůbec vede podnikatele k tomu, aby dávali peníze sportovcům? Jasně, když to jde synkovi na bruslích, dáte nějakou tisícovku místním hokejistům, ale kupovat si prvoligový klub? Někdy jde v první řadě o reklamu, někdy o ego. Vyznáte se ve spojení firem a značek se sportovci? A víte, který sportovec má od sponzorů nejvíc, i když už pověsil dres na hřebík?

Gabriel Pleska12. 10. 2024
Velký kvíz pro opravdové pivní znalce. Víte, kde se vaří pivo Rebel, Šohaj, Magor či Hejhula?kvíz
 16 732

Velký kvíz pro opravdové pivní znalce. Víte, kde se vaří pivo Rebel, Šohaj, Magor či Hejhula?

Česko je neodmyslitelně spjato s pivní kulturou. Jak někdo v zahraničí řekne, že je Čech, řeč se rychle stočí ke zlatavému moku. Málokdo ale dokáže v konverzaci obsáhnout celý ekosystém minipivovarů v Česku. Plzeň, tu zná každý, ale méně známé značky už jen lokální patrioti nebo opravdoví pivní mazáci. Patříte mezi ně? Otestujte se.

Michal Hron17. 8. 2024
Covid jako motivace a výzva. Majitelka minipivovaru o tom, jak ustát krizikomentář

Covid jako motivace a výzva. Majitelka minipivovaru o tom, jak ustát krizi

„Zakoupila jsem pojízdný výčep a vydala se vesnicemi...“ Spolumajitelka Rodinného pivovaru Švihov v komentáři pro tištěný magazín Finmag rekapituluje, co ji naučila covidová pandemie.

Anna van der Weerden6. 11. 2023
Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů
 5 358

Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů

Otevřít nový minipivovar v dobách covidové uzávěry zní jako bláznovství. Libor Kult, spolumajitel pivovaru Bad Flash, ale není žádný blázen. I přes nepříznivou dobu se mu povedlo s jeho pivovarem uspět. Ostatně, zúročil při tom léta v gastronomii, zkušenosti ze zahraničí i svůj přístup k podnikání. Například vyšší DPH na pivo hodnotí střízlivě: hospody podle něj ani tak nevymřou.

Marek Hudema7. 8. 2023
Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?
 23 219

Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?

Česko začne konsolidovat veřejné finance. Pocítí to i mnozí z těch, kteří chodí do hospody na točené pivo. Má ale cenu zachraňovat výčepy pomocí daňových výhod pro pěnivý mok?

Pavel Jégl11. 7. 2023
Pohřbí vláda české gastro? Vyšší DPH na pivo i stravovací služby očima expertů
 19 527

Pohřbí vláda české gastro? Vyšší DPH na pivo i stravovací služby očima expertů

Jedním z mnoha opatření pro ozdravení veřejných financí, která ve čtvrtek představila vláda, je i přesunutí čepovaného piva ze snížené do základní sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Vyšší DPH čeká navíc i celé stravovací služby. Jak to dopadne na hospody a restaurace, kterým poslední léta zrovna nepřála?

Michal Hron12. 5. 2023
Bioplynku krmí hnojem, krávy mlátem. „Cirkulární“ sedlák z Táborska vaří i pivo
 34 571

Bioplynku krmí hnojem, krávy mlátem. „Cirkulární“ sedlák z Táborska vaří i pivo

Sedlák. Jistě. Jenže: Martin Novák z Obory u Tábora má 500 hektarů půdy a 250 kusů dobytka, třetině domácností v obci dodává teplo, k tomu v bývalém špejcharu provozuje muzeum a galerii a ještě vaří pivo. A většinu toho dělá proto, aby něco neleželo ladem.

Jana Divinová12. 4. 2023
Pozor, chystá se reforma DPH. Úklid po Babišovi může přinést další chaos
 59 876

Pozor, chystá se reforma DPH. Úklid po Babišovi může přinést další chaos

V dani z přidané hodnoty zůstal po minulých vládách chlívek. Zbyněk Stanjura hlásá, že ho chce uklidit. Může to však skončit ještě větším nepořádkem.

Pavel Jégl17. 1. 2023
Zmastíme se letos naposled? Svatomartinské menu očima expertů
 25 772

Zmastíme se letos naposled? Svatomartinské menu očima expertů

Jedenáctého listopadu Češi tradičně vyrážejí do restaurací a hospod na svatomartinské menu. Dopřejí si ale husu se zelím a „se šesti“ kvůli zdražování i letos? A jestli ano, nebude to naposled? Zeptali jsme se expertů.

Adam Štěpánek4. 11. 2022
Tipy na čtení z webu. Finmag newsletter je ale tentokrát s příchutí papíru
 5 188

Tipy na čtení z webu. Finmag newsletter je ale tentokrát s příchutí papíru

Končím s Finmagem. A tak je tenhle soubor tipů na čtení trochu rozlučkových. Ale úplně se mě ještě chvíli nezbavíte, kluci z redakce říkali, že právě na tyhle newslettery si mě nechají.

Gabriel Pleska19. 6. 2022
Z piva se stává luxus. Namísto hojnosti hrozí nebývalé zdražování
 36 416

Z piva se stává luxus. Namísto hojnosti hrozí nebývalé zdražování

Během covidu se roční spotřeba piva v Česku razantně snížila, v prvním pandemickém roce byla od 60. let minulého století dokonce vůbec nejnižší. S oživením to ale bude složité. Očekávání hospodských, že se letos vrátí předcovidové časy, mohou zhatit rostoucí ceny energií a surovin.

Alena Géblová13. 6. 2022
Privatizace Budvaru znovu na scéně. Má stát vařit pivo?
 9 494

Privatizace Budvaru znovu na scéně. Má stát vařit pivo?

Státní podniky jsou tu proto, aby si země udržovala pod kontrolou základní strategické schopnosti. Což vaření piva rozhodně není. Ovšem i tak Budějovický Budvar dokazuje, že rozhodování o budoucnosti národních podniků není nijak jednoduché a nemělo by se řídit politickými motivy.

Ondřej Stratilík2. 9. 2021
Těžká hodina českého piva. Uzávěra končí, ale hospodští vyhráno nemají
 7 010

Těžká hodina českého piva. Uzávěra končí, ale hospodští vyhráno nemají

Mistři v pohřbívání řemeslného piva v českých zemích byli komunisté. Covid takovou sílu snad mít nebude, ale pár bolavých ran průmyslu dal. A ačkoli s dneškem padá několikaměsíční uzávěra hospod, vyhráno zdaleka není. Hledá se recept, jak dostat pijáky zpátky k čepovanému.

Ondřej Stratilík31. 5. 2021
Očima expertů: Tolerovat alkohol za volantem?
 13 805

Očima expertů: Tolerovat alkohol za volantem?

Má smysl dovolit řidičům dopřát si před jízdou kapku alkoholu, nebo jde o zbytečný risk, který by ohrozil jak řidiče samotné, tak i ostatní?

Ondřej Tůma26. 4. 2019
Pivní odysea
 5 702

Pivní odysea

Právě dnes vychází nový Finmag. Načepujeme vám při té příležitosti ochutnávku z titulního rozhovoru se sládkem Adamem Matuškou a výčepním Lukášem Svobodou. Běžné pivovary a pivní bary už je nebavily, tak zkusili rozjet něco jiného. A po pár měsících praská jejich karlínský podnik Dva kohouti ve švech. Seznamte se s pivaři 2.0.

Ondřej Tůma11. 4. 2019
Šelma v čele jordánské pivní revoluce

Šelma v čele jordánské pivní revoluce

Převážně muslimské Jordánsko konzumaci alkoholu toleruje, nedá se ale říct, že by z ní bylo nadšené. Když chtěl Yazan Karadsheh otevřít první jordánský řemeslný pivovar, získat povolení a licence mu trvalo téměř tři roky a nakonec musel pomoct přítel „s kontakty ve vládě“.

Irena Menšíková31. 8. 2017
Očima expertů: Kam vyrazit na pivo
 17 585

Očima expertů: Kam vyrazit na pivo

Máloco udělá člověku během parných letních dnů takovou radost jako dobře vychlazené čepované pivo. Odborníků na slovo vzatých se proto ptáme, kde se při cestách po Česku vyplatí zastavit „na jedno“.

Ondřej Tůma26. 8. 2016
Všichni na zákaz pití kašlou? Zakážeme ho znovu a víc
 15 741

Všichni na zákaz pití kašlou? Zakážeme ho znovu a víc

České zákony potírají opilství už teď přísně. Pokud se ty staré nezačnou vymáhat, nové nic nevyřeší.

Michal Kašpárek12. 2. 2016
Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?
 17 949

Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?

Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů a daňoví odborníci?

Ondřej Tůma5. 2. 2016
Pivo z Pepíkovy garáže
 17 748

Pivo z Pepíkovy garáže

Čechy už nebaví piva bez chuti. I proto zažíváme boom minipivovarů. Do jednoho z nich jsme se vypravili za sládkem Josefem Krýslem

Ondřej Tůma, Martin Vlnas31. 10. 2015
Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda
 15 545

Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda

„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.

Ondřej Tůma14. 2. 2015
1/2