Články na téma: pivo
Pivo je alkoholický nápoj. Vyrábí se kvašením obilného sladu a z chmelu, vody a kvasinek. Jedná se o jeden z nejstarších nápojů na světě, který je zároveň nejkonzumovanějším nápojem. V historii lidstva lze pivo najít od starověkých civilizacích.
Pivo se vyrábí z rozemletého sladu, který se následně zahřívá s vodou. Poté se přefiltruje, následně vaří s chmelem a po zchlazení jsou do tekutiny přidávány kvasinky, které fermentují cukry na alkohol. Po kvašení pivo zraje. Nakonec je nápoj filtrován, případně i pasterizován, a stáčí se do lahví, plechovek nebo sudů.
Existuje několik druhů piva, dělí se podle typu použitých kvasnic, způsobu kvašení nebo způsobu přípravy. Například ležák kvasí při nižších teplotách a zraje delší dobu, výsledkem je jemně hořká chuť.
Česká republika je světově proslulá bohatou pivní kulturou a vařením piva. Podnikatelé, kteří by v oboru pivovarnictví chtěli podnikat, tak mají vhodnou příležitost vstupu na trh, avšak musí počítat četnou s konkurencí. Minipivovary se stávají stále oblíbenějšími, proto se podnikatelé mohou rozhodnout jít touto cestou a zaměřit se na výrobu v menším měřítku s důrazem na originalitu.
Další články na téma pivo najdete na Peníze.cz.
Až na prvním místě... Které firmy lijou peníze do fotbalu a co kouří Ferrari? Otestujte se
Co vůbec vede podnikatele k tomu, aby dávali peníze sportovcům? Jasně, když to jde synkovi na bruslích, dáte nějakou tisícovku místním hokejistům, ale kupovat si prvoligový klub? Někdy jde v první řadě o reklamu, někdy o ego. Vyznáte se ve spojení firem a značek se sportovci? A víte, který sportovec má od sponzorů nejvíc, i když už pověsil dres na hřebík?
Velký kvíz pro opravdové pivní znalce. Víte, kde se vaří pivo Rebel, Šohaj, Magor či Hejhula?
Česko je neodmyslitelně spjato s pivní kulturou. Jak někdo v zahraničí řekne, že je Čech, řeč se rychle stočí ke zlatavému moku. Málokdo ale dokáže v konverzaci obsáhnout celý ekosystém minipivovarů v Česku. Plzeň, tu zná každý, ale méně známé značky už jen lokální patrioti nebo opravdoví pivní mazáci. Patříte mezi ně? Otestujte se.
Covid jako motivace a výzva. Majitelka minipivovaru o tom, jak ustát krizi
„Zakoupila jsem pojízdný výčep a vydala se vesnicemi...“ Spolumajitelka Rodinného pivovaru Švihov v komentáři pro tištěný magazín Finmag rekapituluje, co ji naučila covidová pandemie.
Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů
Otevřít nový minipivovar v dobách covidové uzávěry zní jako bláznovství. Libor Kult, spolumajitel pivovaru Bad Flash, ale není žádný blázen. I přes nepříznivou dobu se mu povedlo s jeho pivovarem uspět. Ostatně, zúročil při tom léta v gastronomii, zkušenosti ze zahraničí i svůj přístup k podnikání. Například vyšší DPH na pivo hodnotí střízlivě: hospody podle něj ani tak nevymřou.
Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?
Česko začne konsolidovat veřejné finance. Pocítí to i mnozí z těch, kteří chodí do hospody na točené pivo. Má ale cenu zachraňovat výčepy pomocí daňových výhod pro pěnivý mok?
Pohřbí vláda české gastro? Vyšší DPH na pivo i stravovací služby očima expertů
Jedním z mnoha opatření pro ozdravení veřejných financí, která ve čtvrtek představila vláda, je i přesunutí čepovaného piva ze snížené do základní sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Vyšší DPH čeká navíc i celé stravovací služby. Jak to dopadne na hospody a restaurace, kterým poslední léta zrovna nepřála?
Bioplynku krmí hnojem, krávy mlátem. „Cirkulární“ sedlák z Táborska vaří i pivo
Sedlák. Jistě. Jenže: Martin Novák z Obory u Tábora má 500 hektarů půdy a 250 kusů dobytka, třetině domácností v obci dodává teplo, k tomu v bývalém špejcharu provozuje muzeum a galerii a ještě vaří pivo. A většinu toho dělá proto, aby něco neleželo ladem.
Pozor, chystá se reforma DPH. Úklid po Babišovi může přinést další chaos
V dani z přidané hodnoty zůstal po minulých vládách chlívek. Zbyněk Stanjura hlásá, že ho chce uklidit. Může to však skončit ještě větším nepořádkem.
Zmastíme se letos naposled? Svatomartinské menu očima expertů
Jedenáctého listopadu Češi tradičně vyrážejí do restaurací a hospod na svatomartinské menu. Dopřejí si ale husu se zelím a „se šesti“ kvůli zdražování i letos? A jestli ano, nebude to naposled? Zeptali jsme se expertů.
Tipy na čtení z webu. Finmag newsletter je ale tentokrát s příchutí papíru
Končím s Finmagem. A tak je tenhle soubor tipů na čtení trochu rozlučkových. Ale úplně se mě ještě chvíli nezbavíte, kluci z redakce říkali, že právě na tyhle newslettery si mě nechají.
Z piva se stává luxus. Namísto hojnosti hrozí nebývalé zdražování
Během covidu se roční spotřeba piva v Česku razantně snížila, v prvním pandemickém roce byla od 60. let minulého století dokonce vůbec nejnižší. S oživením to ale bude složité. Očekávání hospodských, že se letos vrátí předcovidové časy, mohou zhatit rostoucí ceny energií a surovin.
Privatizace Budvaru znovu na scéně. Má stát vařit pivo?
Státní podniky jsou tu proto, aby si země udržovala pod kontrolou základní strategické schopnosti. Což vaření piva rozhodně není. Ovšem i tak Budějovický Budvar dokazuje, že rozhodování o budoucnosti národních podniků není nijak jednoduché a nemělo by se řídit politickými motivy.
Těžká hodina českého piva. Uzávěra končí, ale hospodští vyhráno nemají
Mistři v pohřbívání řemeslného piva v českých zemích byli komunisté. Covid takovou sílu snad mít nebude, ale pár bolavých ran průmyslu dal. A ačkoli s dneškem padá několikaměsíční uzávěra hospod, vyhráno zdaleka není. Hledá se recept, jak dostat pijáky zpátky k čepovanému.
Očima expertů: Tolerovat alkohol za volantem?
Má smysl dovolit řidičům dopřát si před jízdou kapku alkoholu, nebo jde o zbytečný risk, který by ohrozil jak řidiče samotné, tak i ostatní?
Pivní odysea
Právě dnes vychází nový Finmag. Načepujeme vám při té příležitosti ochutnávku z titulního rozhovoru se sládkem Adamem Matuškou a výčepním Lukášem Svobodou. Běžné pivovary a pivní bary už je nebavily, tak zkusili rozjet něco jiného. A po pár měsících praská jejich karlínský podnik Dva kohouti ve švech. Seznamte se s pivaři 2.0.
Šelma v čele jordánské pivní revoluce
Převážně muslimské Jordánsko konzumaci alkoholu toleruje, nedá se ale říct, že by z ní bylo nadšené. Když chtěl Yazan Karadsheh otevřít první jordánský řemeslný pivovar, získat povolení a licence mu trvalo téměř tři roky a nakonec musel pomoct přítel „s kontakty ve vládě“.
Očima expertů: Kam vyrazit na pivo
Máloco udělá člověku během parných letních dnů takovou radost jako dobře vychlazené čepované pivo. Odborníků na slovo vzatých se proto ptáme, kde se při cestách po Česku vyplatí zastavit „na jedno“.
Všichni na zákaz pití kašlou? Zakážeme ho znovu a víc
České zákony potírají opilství už teď přísně. Pokud se ty staré nezačnou vymáhat, nové nic nevyřeší.
Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?
Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů a daňoví odborníci?
Pivo z Pepíkovy garáže
Čechy už nebaví piva bez chuti. I proto zažíváme boom minipivovarů. Do jednoho z nich jsme se vypravili za sládkem Josefem Krýslem
Už dávno nejsme konzervy, říká alkoholový guru Richard Švéda
„Například u vína jsou Češi stále znalejší a mají chuť poznávat a ochutnávat nové věci. Je dobře, že se tu už nerozlišuje jen mezi bílým a červeným, krabicí a lahví,“ říká v rozhovoru generální ředitel společnosti Premier Wines & Spirits Richard Švéda.