Pivo
Pivo je alkoholický nápoj. Vyrábí se kvašením obilného sladu a z chmelu, vody a kvasinek. Jedná se o jeden z nejstarších nápojů na světě, který je zároveň nejkonzumovanějším nápojem. V historii lidstva lze pivo najít od starověkých civilizacích.
Pivo se vyrábí z rozemletého sladu, který se následně zahřívá s vodou. Poté se přefiltruje, následně vaří s chmelem a po zchlazení jsou do tekutiny přidávány kvasinky, které fermentují cukry na alkohol. Po kvašení pivo zraje. Nakonec je nápoj filtrován, případně i pasterizován, a stáčí se do lahví, plechovek nebo sudů.
Existuje několik druhů piva, dělí se podle typu použitých kvasnic, způsobu kvašení nebo způsobu přípravy. Například ležák kvasí při nižších teplotách a zraje delší dobu, výsledkem je jemně hořká chuť.
Česká republika je světově proslulá bohatou pivní kulturou a vařením piva. Podnikatelé, kteří by v oboru pivovarnictví chtěli podnikat, tak mají vhodnou příležitost vstupu na trh, avšak musí počítat četnou s konkurencí. Minipivovary se stávají stále oblíbenějšími, proto se podnikatelé mohou rozhodnout jít touto cestou a zaměřit se na výrobu v menším měřítku s důrazem na originalitu.
Další články na téma pivo najdete na Peníze.cz.
Pivovary a palírny z Podnikavého Česka: ležák z Beskyd, zlínská malinovice i hanácká whisky
Za každým poctivým pivem nebo destilátem stojí nejen recept, ale často i podnikatelská odvaha, trpělivost a ochota riskovat. Česko má nejen bohatou pivní historii, ale i rostoucí komunitu podnikatelů, kteří vaří a destilují jinak než velké značky. Nejde jim o masovou produkci, ale o chuť, kvalitu a příběh, který si můžete vychutnat stejně jako jejich výrobky. Jejich příběhy jsme vám přinesli v našem seriálu Podnikavé Česko.
Kvíz: České pivo milované i zatracované. Jak dobře znáte Budějovický Budvar?
Jedněmi milované, druhými zatracované. Jedno se však pivu z Českých Budějovic upřít nedá: vzniklo díky podnikatelské revoltě a dodnes je nejen symbolem českého pivovarnictví, ale i nezdolného ducha ve stovkách soudních sporů o ochrannou známku. Otestujte se v našem kvízu, jak dobře tenhle státní podnik znáte.
Jogurt do piva nedáme. Jinak se ale v Beskydském pivovárku jen tak něčeho neleknou
Beskydský pivovárek vznikl z touhy dvou pivovarníků dělat věci po svém. Dnes má roční obrat 60 milionů, investuje desítky milionů ročně a kromě klasického ležáku nabízí i pivo s citrusy z Koreje. Rozhovor s Dušanem a Michalem Holými o krizi na začátku, soběstačnosti i expanzi bez spěchu.
Pivo, které nás proslavilo ve světě. Otestujte se, co víte o Plzeňském Prazdroji
Plzeňský Prazdroj patří ve světě mezi nejznámější české značky. Dnes se zaměříme na jeho historii i současnost. Víte, kdy poprvé vyvezl pivo do zámoří? Nebo kolik hektolitrů piva ročně prodá? Vyzkoušejte svoje znalosti v řízném kvízu.
Až na prvním místě... Které firmy lijou peníze do fotbalu a co kouří Ferrari? Otestujte se
Co vůbec vede podnikatele k tomu, aby dávali peníze sportovcům? Jasně, když to jde synkovi na bruslích, dáte nějakou tisícovku místním hokejistům, ale kupovat si prvoligový klub? Někdy jde v první řadě o reklamu, někdy o ego. Vyznáte se ve spojení firem a značek se sportovci? A víte, který sportovec má od sponzorů nejvíc, i když už pověsil dres na hřebík?
Velký kvíz pro opravdové pivní znalce. Víte, kde se vaří pivo Rebel, Šohaj, Magor či Hejhula?
Česko je neodmyslitelně spjato s pivní kulturou. Jak někdo v zahraničí řekne, že je Čech, řeč se rychle stočí ke zlatavému moku. Málokdo ale dokáže v konverzaci obsáhnout celý ekosystém minipivovarů v Česku. Plzeň, tu zná každý, ale méně známé značky už jen lokální patrioti nebo opravdoví pivní mazáci. Patříte mezi ně? Otestujte se.
Covid jako motivace a výzva. Majitelka minipivovaru o tom, jak ustát krizi
„Zakoupila jsem pojízdný výčep a vydala se vesnicemi...“ Spolumajitelka Rodinného pivovaru Švihov v komentáři pro tištěný magazín Finmag rekapituluje, co ji naučila covidová pandemie.

Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů
Otevřít nový minipivovar v dobách covidové uzávěry zní jako bláznovství. Libor Kult, spolumajitel pivovaru Bad Flash, ale není žádný blázen. I přes nepříznivou dobu se mu povedlo s jeho pivovarem uspět. Ostatně, zúročil při tom léta v gastronomii, zkušenosti ze zahraničí i svůj přístup k podnikání. Například vyšší DPH na pivo hodnotí střízlivě: hospody podle něj ani tak nevymřou.

Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?
Česko začne konsolidovat veřejné finance. Pocítí to i mnozí z těch, kteří chodí do hospody na točené pivo. Má ale cenu zachraňovat výčepy pomocí daňových výhod pro pěnivý mok?

Pohřbí vláda české gastro? Vyšší DPH na pivo i stravovací služby očima expertů
Jedním z mnoha opatření pro ozdravení veřejných financí, která ve čtvrtek představila vláda, je i přesunutí čepovaného piva ze snížené do základní sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Vyšší DPH čeká navíc i celé stravovací služby. Jak to dopadne na hospody a restaurace, kterým poslední léta zrovna nepřála?

Bioplynku krmí hnojem, krávy mlátem. „Cirkulární“ sedlák z Táborska vaří i pivo
Sedlák. Jistě. Jenže: Martin Novák z Obory u Tábora má 500 hektarů půdy a 250 kusů dobytka, třetině domácností v obci dodává teplo, k tomu v bývalém špejcharu provozuje muzeum a galerii a ještě vaří pivo. A většinu toho dělá proto, aby něco neleželo ladem.

Pozor, chystá se reforma DPH. Úklid po Babišovi může přinést další chaos
V dani z přidané hodnoty zůstal po minulých vládách chlívek. Zbyněk Stanjura hlásá, že ho chce uklidit. Může to však skončit ještě větším nepořádkem.

Zmastíme se letos naposled? Svatomartinské menu očima expertů
Jedenáctého listopadu Češi tradičně vyrážejí do restaurací a hospod na svatomartinské menu. Dopřejí si ale husu se zelím a „se šesti“ kvůli zdražování i letos? A jestli ano, nebude to naposled? Zeptali jsme se expertů.

Tipy na čtení z webu. Finmag newsletter je ale tentokrát s příchutí papíru
Končím s Finmagem. A tak je tenhle soubor tipů na čtení trochu rozlučkových. Ale úplně se mě ještě chvíli nezbavíte, kluci z redakce říkali, že právě na tyhle newslettery si mě nechají.

Z piva se stává luxus. Namísto hojnosti hrozí nebývalé zdražování
Během covidu se roční spotřeba piva v Česku razantně snížila, v prvním pandemickém roce byla od 60. let minulého století dokonce vůbec nejnižší. S oživením to ale bude složité. Očekávání hospodských, že se letos vrátí předcovidové časy, mohou zhatit rostoucí ceny energií a surovin.

Privatizace Budvaru znovu na scéně. Má stát vařit pivo?
Státní podniky jsou tu proto, aby si země udržovala pod kontrolou základní strategické schopnosti. Což vaření piva rozhodně není. Ovšem i tak Budějovický Budvar dokazuje, že rozhodování o budoucnosti národních podniků není nijak jednoduché a nemělo by se řídit politickými motivy.

Těžká hodina českého piva. Uzávěra končí, ale hospodští vyhráno nemají
Mistři v pohřbívání řemeslného piva v českých zemích byli komunisté. Covid takovou sílu snad mít nebude, ale pár bolavých ran průmyslu dal. A ačkoli s dneškem padá několikaměsíční uzávěra hospod, vyhráno zdaleka není. Hledá se recept, jak dostat pijáky zpátky k čepovanému.

Očima expertů: Tolerovat alkohol za volantem?
Má smysl dovolit řidičům dopřát si před jízdou kapku alkoholu, nebo jde o zbytečný risk, který by ohrozil jak řidiče samotné, tak i ostatní?

Pivní odysea
Právě dnes vychází nový Finmag. Načepujeme vám při té příležitosti ochutnávku z titulního rozhovoru se sládkem Adamem Matuškou a výčepním Lukášem Svobodou. Běžné pivovary a pivní bary už je nebavily, tak zkusili rozjet něco jiného. A po pár měsících praská jejich karlínský podnik Dva kohouti ve švech. Seznamte se s pivaři 2.0.

Šelma v čele jordánské pivní revoluce
Převážně muslimské Jordánsko konzumaci alkoholu toleruje, nedá se ale říct, že by z ní bylo nadšené. Když chtěl Yazan Karadsheh otevřít první jordánský řemeslný pivovar, získat povolení a licence mu trvalo téměř tři roky a nakonec musel pomoct přítel „s kontakty ve vládě“.

Očima expertů: Kam vyrazit na pivo
Máloco udělá člověku během parných letních dnů takovou radost jako dobře vychlazené čepované pivo. Odborníků na slovo vzatých se proto ptáme, kde se při cestách po Česku vyplatí zastavit „na jedno“.










