Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Úroky na spořicích účtech klesají. Je čas na změnu?

Jan Grusser
Jan Grusser
24. 1. 2024
Miliardy v pohybu

Na sklonku minulého roku snížila Česká národní banka (ČNB) základní úrokovou sazbu a v tomto trendu bude zřejmě pokračovat. Na to bryskně reagují banky a snižují úroky na termínovaných vkladech a spořicích účtech, které dosud nesly celkem zajímavé zhodnocení. A nepřeje jim ani aktuální vývoj inflace. Kam teď s volnými penězi?

Úroky na spořicích účtech klesají. Je čas na změnu?
Snižující se inflace zlevní úvěry, ale znevýhodní spoření (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

Nic netrvá věčně. Platí to i o poměrně vysokých úrocích, které tuzemské banky nabízely svým klientům za jejich finance uložené na spořicích účtech či termínovaných vkladech. Tato nebývalá „štědrost“ začala na konci roku 2022 a přetrvávala po celý loňský rok.

Způsobila ji reakce ČNB na vysokou inflaci, která do záporu srazila reálnou hodnotu mezd a likvidovala úspory. Bankovní rada pod vedením bývalého guvernéra Jiřího Rusnoka svižně zvyšovala základní úrokovou míru, která v polovině roku 2022 dosáhla na sedm procent.

Hon na klienty

Růst této sazby sice zdražil hypotéky a úvěry, ale na druhé straně otevřel prostor pro výrazné zvýšení úroků právě na spořicích produktech. Banky se začaly přetahovat o klienty a vábily je na vysoké úroky. Primární motiv asi nebyla touha vyplácet více na úrocích, spíš si chtěly zajistit zdroje na budoucí expanzi. A volné prostředky pochopitelně zaparkovat za oněch sedm procent u ČNB.

Ať už ale byla motivace bank jakákoliv, výsledkem bylo, že mnoho lidí i firem na tuto úrokovou vábničku slyšelo a přesunulo do těchto bankovních produktů stovky miliard korun. Ty jim pak začaly nést relativně zajímavé úrokové zisky a alespoň částečně kompenzovaly znehodnocení skrze inflaci.

Zalep.to

P2P platforma Zalep.to propojuje firmy, které chtějí prodat pohledávky, s investory. Jedná se o krátkodobou investici, kdy se investuje do faktur před splatností. Návratnost je průměrně 45 dní. Lze investovat v českých korunách i eurech. Výnos je dle ratingu odběratele 9 až 12 % p.a. Výše jednotlivých investic vychází z hodnoty faktury – od deseti tisíc po několik milionů korun. Větší faktury se rozdělují do více obchodních případů, aby do nich mohlo investovat více investorů. Každý investor si tak může vybrat výši své investice a její rizikovost. Zalep.to už profinancovalo 8 500 případů v hodnotě přes 700 milionů korun.

Masový přesun financí do spořicích produktů měl za následek pokles útrat lidí a investic firem. Zkrátka, kdo nemusel, neutrácel a neinvestoval. Na termínované vklady přesouvaly nemalé prostředky i velké podniky či odběratelé, čímž se ale zároveň posouvaly termíny splatnosti u faktur dodavatelům, vesměs menším firmám.

Krok za krokem

Nyní se však zdá, že přichází změna. Bankovní rada ČNB na svém posledním jednání v minulém roce základní úrokovou sazbu snížila. Bylo to sice jen o čtvrt procenta, ale bylo to snížení. První po roce a půl. Podle vyjádření centrálních bankéřů a odhadů analytiků lze ovšem očekávat, že nastartované snižování úroků bude pokračovat i letos.

Na tento první krok ČNB pochopitelně zareagovaly komerční banky. Svým klientům oznámily, že jim sníží úroky. Některé banky to vzaly zostra, jiné upravily své sazby směrem dolů zatím jen kosmeticky. U nich se dá předpokládat, že další kroky v tomto směru budou následovat.

Sečteno, podtrženo, mít peníze uložené na spořicích účtech a termínovaných vkladech už nebude takové terno jako loni. Bude to platit i kvůli inflaci, která sice klesá a bude dále klesat, ale k inflačnímu cíli ČNB (ve výši dvou procent) se zřejmě letos nedostane. Navíc ještě není zřejmé, jak se ve statistikách projeví přeceňování zboží a služeb kvůli daňovým změnám z konsolidačního balíčku či zdražení energií.

Je z čeho vybírat

Ve světle klesajících úroků u vkladových bankovních produktů budou střadatelé opět hledat, kam své volné finance investovat, nebo kde alespoň zabránit jejich znehodnocení. Důležitým aspektem investování je časový horizont, návratnost, míra rizika investora a likvidita peněžních prostředků. Lze nakupovat drahé kovy, podílové a indexové fondy, popřípadě akciové tituly.

Další možností je investice do faktur na specializovaných portálech. Toto řešení je prospěšné pro více stran. Investorům to přinese stále velmi pěkné zhodnocení jejich volných prostředků a některým firmám to zároveň pomůže vyřešit jejich churavějící cash-flow.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je Zalep.to

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
-3
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Jan Grusser

Jan Grusser

Po absolvování provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze působil dva roky v pojišťovny Gerling, která měla sídlo v německém Kolíně nad Rýnem. Po návratu do Čech a několika pracovních zastávkách v pojišťovnickém... Více

Související témata

BrandVoiceco se děje s miliardamifinanceinflaceinvesticeMiliardy v pohybuspořicí účtytermínované vkladyúrokové sazby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo