Předplatit časopis Finmag

Zlaté české ručičky. Sedlář ze Žipotína uspěl v nekompromisní světové soutěži

Michal Hron
Michal Hron
22. 5. 2024
success story

Malou vesničku Žipotín v Olomouckém kraji na mapě sotva postřehnete, přesto nyní přitahuje pozornost největších mistrů sedlářského řemesla z celého světa. Postaral se o to Milan Heitmar, sedlář-samouk, který uspěl na světové soutěži v rámci Rocky Mountain Leather Trade Show 2024. A to rovnou dvakrát. „Je to pro mě obrovský úspěch,“ pochvaluje si český mistr.

Zlaté české ručičky. Sedlář ze Žipotína uspěl v nekompromisní světové soutěži
Český sedlář-samouk Milan Heitmar uspěl v tvrdé světové konkurenci / Zdroj: Se souhlasem Milana Heitmara

„Účastnil jsem se kategorie příslušenství pro sedla a kategorie zdobených holstrů na zbraně,“ říká Heitmar. V první zmíněné bral zlato, zatímco se svým zdobeným pouzdrem na zbraně (holstr) skončil třetí. I to je ovšem v celosvětové konkurenci plné opravdových mazáků s dekádami praxe obrovský úspěch.

„Udělal jsem projekt pommel bagu (brašny na hrušku sedla, pozn. red.), což je málo známá věc původně z Evropy, která se do USA dostala s osadníky. A jsem první Čech, který v téhle kategorii soutěž vyhrál. Je to pro mě velký úspěch,“ pochvaluje si Heitmar, který se brašnářství plně věnuje až od roku 2016.

Ocenění si váží o to víc, že se na soutěži čím dál častěji prosazují i mistři z Asie, zejména pak Japonska, kde sedlářství nabralo v posledních letech druhý dech. „Otevřela se tam obrovská scéna, která jde uměleckým směrem. A Japonci jsou naprosto precizní ve všem, co dělají.“

U výroby vítězného produktu prý Heitmar strávil šedesát hodin času. Zvolil pro něj zdobení typické pro oblast Arizony. U porotců na této pro sedláře nejprestižnější soutěži světa podle něj rozhoduje doslova každý detail. „Od nuly do sta bodů naprosto nekompromisně zhodnotí vaši práci: zpracování, jistotu provedení, nápad…“

Neúspěch jako odrazový můstek

Právě to, že zvolil dnes už pozapomenutou součást koňské výstroje, považuje Heitmar za klíčové rozhodnutí; jakožto milovník westernů a související historie výrobou pommel bagu našel směr, kterým se letos vydat. „Veškeré motivy, střihy i stavbu těch věcí si dělám sám. Nic nekopíruju,“ vyzdvihuje další z možných výhod proti tvrdé konkurenci.

„Předpokládá se, že typický pommel bag byl vyvinutý v éře kalifornské zlaté horečky, kde jej používal Wells Fargo na nalezištích zlata. Od 50. let 19. století však s ohledem na rozšíření nového typu zbraní s otočným válcem a jednotným nábojem mizí,“ píše Heitmar na svém Facebooku.

Soutěže se přitom účastnil už loni s cílem porovnat svou práci se světovou špičkou. Tehdy ale neuspěl, což ho ale – jak sám říká – „hrozně nakoplo“. Osobně se však z finančních důvodů do USA nevydává, své produkty na soutěž jen zasílá. V rukou tak ještě nemá ani konkrétní zpětnou vazbu, která je součástí hodnotících listů u každého hodnoceného produktu.

A i když je s výhrou spojena i finanční odměna, nejvíc českého sedláře těší právě úspěch samotný. „Výhra je to spíše symbolická, pro mě to není prioritní. Nejdůležitější pro mě je stále to, že to pořádá nejprestižnější sedlářský časopis na světě,“ říká umělecký sedlář, který se řemeslu naučil sám. V minulosti navíc vyhrál například i titul Moneta Živnostník roku 2022 Olomouckého kraje.

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byznyshistoriekonkurencekonkurenceschopnostMilan HeitmarOlomoucký krajpodnikáníPodnikavé Českořemeslosoutěžsuccess story

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo