Články na téma: motivace

Podnikání je pro růst Česka klíčové, ale mladí se vidí jinde, říká miliardář Bouškarozhovor
 11 532

Podnikání je pro růst Česka klíčové, ale mladí se vidí jinde, říká miliardář Bouška

Podnikatele a podnikavost potřebujeme, abychom byli zdravou společností. Budeme pak mít lidi, kteří jsou sebevědomí, a přispěje to i k našemu růstu. „Pokud podnikání neberete sportovně, neuspějete,“ říká v rozhovoru pro Finmag.cz majitel skupiny Vafo Group Pavel Bouška. Ten se vedle byznysu s krmivy aktivně věnuje i podpoře podnikání v Česku.

Marek Hudema16. 10. 2023
Hledáte „práci snů“? Tady máte návod, jak jí docílitJak začít podnikat

Hledáte „práci snů“? Tady máte návod, jak jí docílit

Pro peníze? Kvůli nezávislosti? Motivací, proč začít podnikat, je hodně. V rámci seriálu Jak začít podnikat se podíváme na ty nejčastější. A řekneme si, v čem spočívá koncept IKIGAI (a proč je jeho vnímání na západě a v Japonsku jiné).

Alena Šafrová Drášilová4. 10. 2023
Akciové programy pro zaměstnance brzdí nevýhodné zdanění. Změní se to?

Akciové programy pro zaměstnance brzdí nevýhodné zdanění. Změní se to?

Zaměstnanecké akciové programy, v nichž mohou lidé získat podíl na úspěchu firmy jako benefit ke své mzdě, mají být příležitostí pro firmy a motivací pro zaměstnance. Nadnárodní firmy už tento motivační nástroj používají běžně, ty české ale brzdí neutěšená legislativa. Změní se to vůbec někdy?

Simona Fialová, Irena Kolárová8. 8. 2023
Zachráníme vám lidi
 10 636

Zachráníme vám lidi

Pražský startup JuiceUP radí firmám, jak to udělat, aby jejich zaměstnanci milovali svoji práci, a tím pádem i zaměstnavatele.

Ondřej Tůma28. 11. 2018
Už nechci platit spropitné
 68 259

Už nechci platit spropitné

Spropitné komplikuje život hostům a dává mizernou zpětnou vazbu personálu i jeho vedení. Připojme se k zemím, kde obsluha dostává motivující mzdy automaticky.

Michal Kašpárek25. 5. 2018
Očima expertů: Nerovnost v příjmech – brzda, či plyn?
 13 702

Očima expertů: Nerovnost v příjmech – brzda, či plyn?

Když máš málo, snažíš se dostat víc. Postoupit aspoň o schůdek, pak o další. Polepšit si a vystoupat výš. To pohání hospodářství. Ale – co když jsou schody příliš vysoké, co když přestup od chuďasů do ligy bohatých vypadá jako absolutně nemožný? Nerezignuješ? Pátráme po tom, kdy je příjmová nerovnost motorem růstu a kdy už je demotivující.

Ondřej Tůma1. 9. 2017
Nobelova cena, ČEZ a Martin Roman
 11 038

Nobelova cena, ČEZ a Martin Roman

Dílo letošních ekonomických nobelistů má na rozdíl od prací mnoha jejich předchůdců široký praktický přesah.

Lukáš Kovanda14. 10. 2016
Čiň manažeru dobře, špatnou firmou se ti odmění
 11 536

Čiň manažeru dobře, špatnou firmou se ti odmění

Výnosy akcií firem, které jsou nejštědřejší ke svým manažerům, dlouhodobě zaostávají za průměrem. Nejlíp placení ředitelé se často příliš soustředí na krátkodobé finanční cíle a zapomínají na strategické vedení firmy.

Jan Traxler3. 10. 2016
Radka Dohnalová: Nikdo přímo neřekne, že nechce ženu ve vedení
 14 373

Radka Dohnalová: Nikdo přímo neřekne, že nechce ženu ve vedení

Ve dvaatřiceti má zkušenosti z OSN a elitní poradenské firmy McKinsey. K tomu vystudovala MBA na Harvardu, přivedla na svět tři děti a taky začla přemýšlet, kam se vlastně pořád žene. Když zjistila, že to téma netrápí jen ji, rozhodla se mu věnovat intenzivněji. Výsledkem je Atairu, společnost zabývající se autentickým leadershipem. Radka v ní společně s ostatními radí, jak se stát úspěšným lídrem a nezbláznit se z toho. „V byznysu není důležité budovat lídry, kteří jdou sami, ale lídry, kteří dokážou spolupracovat,“ říká Radka Dohnalová.

Monika Veselíková, Martin Vlnas28. 5. 2016
Škola zabíjí kreativitu
 15 783

Škola zabíjí kreativitu

Kdyby Popelka nešla na ples, nikdy by prince neuhnala. Příklad, na kterém Jan Mühlfeit s oblibou demonstruje, že pro každou pozitivní změnu ve svém životě musíme sami udělat první krok. Většina z nás má podle něj na víc, než dělá.

Ondřej Tůma, Martin Vlnas12. 12. 2015
Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí
 20 440

Barbora Rektorová: Nejhorší je dělat, co lidé chtějí

„Člověk se musí soustředit na zákazníka. Ale ne na jakéhokoli zákazníka,“ říká v druhé části našeho rozhovoru Barbora Rektorová. Restauratérům – začínajícím i těm, kteří se potřebujou zvednout ze země – mimo jiné radívá, aby personál neučili, že zákazník má vždycky pravdu. Proč?

Ondřej Tůma28. 3. 2015
Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat
 15 290

Královna suši Bára Rektorová: Dobře vařit není těžké, těžké je kvalitu prodat

„Při práci s majiteli restaurací mi došlo, že problém není, že by nevěděli, jak kvalitně vařit. Ani kvalitní zboží se ale samo neprodá, oni prodávat neumějí, a tak jim nezbývá než bojovat cenou. Kvalita jde logicky dolů,“ nabízí neotřelý pohled na kvalitu českého pohostinství Barbora Rektorová, majitelka cateringové společnosti Sushiqueen.

Ondřej Tůma21. 3. 2015
Skutečný půst: 40 dnů mimibazarové sodomy
 19 891

Skutečný půst: 40 dnů mimibazarové sodomy

Držet očistnou hladovku znamená pokračovat v konzumním životním stylu jinými prostředky. Kdo chce překonat svoje žádosti a osvobodit ducha, ať jí blafy.

Michal Kašpárek20. 3. 2015
Petr Ludwig: Čím míň věcí máme, tím jsme spokojenější
 37 188

Petr Ludwig: Čím míň věcí máme, tím jsme spokojenější

„Už Leonardo da Vinci říkal, že jednoduchost je nekonečná dokonalost. Musíme se učit říkat ne, vybírat si skutečně jen to nejpodstatnější,“ říká v pokračování našeho rozhovoru autor bestselleru Konec prokrastinace.

Ondřej Tůma28. 2. 2015
Očima expertů: Jak se motivovat a jak být lepší
 19 996

Očima expertů: Jak se motivovat a jak být lepší

Další pokračování naší pravidelné anketní rubriky se bude věnovat osobnímu rozvoji. Koučové, terapeuti, psychologové, konzultanti a úspěšní podnikatelé vám dají pár praktických rad a tipů, jak na sobě zapracovat.

Ondřej Tůma27. 2. 2015
Bude to jízda! Vítěz nad prokrastinací jde dobýt svět
 16 584

Bude to jízda! Vítěz nad prokrastinací jde dobýt svět

„Byznys pro mě nikdy nebyl na prvním místě. Musím vidět, že to má nějaký smysl. Že naše práce lidem skutečně pomáhá,“ říká v našem rozhovoru zakladatel vzdělávacího institutu GrowJob a autor bestselleru Konec prokrastinace Petr Ludwig.

Ondřej Tůma21. 2. 2015
Šéf Jiří Hlavatý: Pravomoc chce každý, s odpovědností je to horší
 12 478

Šéf Jiří Hlavatý: Pravomoc chce každý, s odpovědností je to horší

Jiří Hlavatý se necítí být podnikatelem. A přece se stal podnikatelem roku. Sám sebe vidí jako šéfa – asi není náhoda, že témuž slovu dával kdysi dávno přednost před všemi ostatními Tomáš Baťa. Jaký je příběh člověka, který dokázal postavit na nohy firmu na pokraji zhroucení a vybudovat z ní prosperující podnik?

Martin Vlnas15. 11. 2014
(J)de to přece samo
 6 567

(J)de to přece samo

Systém produktivity Made in China: Svět dobude jen ten, kdo se o to nesnaží.

Michal Kašpárek4. 9. 2014
Opouštění komfortní zóny je nová komfortní zóna
 35 294

Opouštění komfortní zóny je nová komfortní zóna

Chovat se jako blázen nebo vyložený debil vyžaduje stále méně odvahy. Největší rebelové se drží zpátky.

Michal Kašpárek20. 6. 2014
Vypěstujte si fríkštróna
 9 734

Vypěstujte si fríkštróna

Chcete se naučit myslet jako populární popekonomové? Začněte tím, že budete častěji říkat „to vážně netuším“.

Michal Kašpárek19. 6. 2014
☑ Přečíst knihu ☑ Napsat recenzi ☐ Vymyslet nadpis
 6 562

☑ Přečíst knihu ☑ Napsat recenzi ☐ Vymyslet nadpis

Na operačním sále, u grilu na hamburgery i v bombardovacím letadle dávají „čeklisty“ lidem jistotu, že na nic nezapomněli. Pořád to riskujete to bez nich?

Michal Kašpárek22. 5. 2014
1/3