Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Změny v zaměstnávání dohodářů přijdou později, odklad schválili poslanci

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
17. 4. 2024
personalistika

Většina novinek v zaměstnávání lidí na dohodu o provedení práce a o pracovní činnosti, které měly platit od července, se odsouvá. Změny v sociálním a zdravotním pojištění dohodářů přijdou až o půl roku později.

Změny v zaměstnávání dohodářů přijdou později, odklad schválili poslanci
Poslanci se dohodli, že změny v dohodách o provedení práce a o pracovní činnosti odloží (ilustrační obrázek) / Zdroj: Pleska / Midjourney

Poslanci dnes schválili novelu zákona o investičních společnostech. Do ní se v průběhu čtení ve Sněmovně dostaly pozměňovací návrhy, které upřesňují nesouvisející legislativu, totiž zaměstnávání na dohodu – jak na dohodu o pracovní činnosti, tak zejména na dohodu o provedení práce.

Úprav se tak dočkaly i některé nedávno novelizované paragrafy, které sice už platí, ale účinné měly být až od července 2024.

Odsouvají se konkrétně změny, které se dotýkají povinných pojištění a daně z příjmů dohodářů. Limity, do kterých se z dohod neodvádí pojistné na zdravotní pojištění a sociální pojištění, stejně tak jako limity, od kdy se odvádí daň z příjmů, navíc budou vypadat jinak.

Na leden 2025 se spolu s tím odsouvá i zavedení režimu oznámených dohod. Takzvaná oznámená dohoda může být jen jedna ze všech dohod, které pracovník na dohodu se svými zaměstnavateli uzavře. Limity pro placení povinných pojištění a daní budou u těchto oznámených dohod vyšší. U oznámené dohody budou limity 25 procent průměrné mzdy vyhlášené pro daný rok, u ostatních dohod 4000 korun.

Co ale zůstává: od července budou muset zaměstnavatelé všechny dohody hlásit České správě sociálního zabezpečení. Podrobnosti o tom, jak budou hlášení vypadat, pro vás chystáme.

Zákon teď míří do Senátu a pak případně k podpisu prezidenta.

Přehled změny a změny změn v dohodách jsme podrobně rozebrali zde: Změny v pracích na dohodu. Přehled novinek, které se valí na zaměstnavatele.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

daň z příjmudaň z příjmů fyzických osobdohoda o pracovní činnostidohoda o provedení práceDPČDPPpersonalistikasociální pojištěnízákoník prácezaměstnaneczaměstnánízaměstnavatelzdravotní pojištěnízměny 2024změny 2025
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo