Předplatit časopis Finmag

Nejčtenější články

Čechy přepadla silná chuť utrácet. Tržby v maloobchodě rychle rostouaktuality

Čechy přepadla silná chuť utrácet. Tržby v maloobchodě rychle rostou

Maloobchodní tržby se v březnu reálně zvýšily meziročně o 6,1 %, meziměsíčně o 1,3 % a překonaly tak očekávání trhu. V příštích měsících by navíc podle ekonomů mělo přijít ještě další zlepšení. Spotřebitelé v Česku jsou stále víc ochotní utrácet.

Redakce Finmag.cz
My nic, to prodejci. Čínské Temu plně obnažuje mnohem širší problémMarketplace

My nic, to prodejci. Čínské Temu plně obnažuje mnohem širší problém

Internetová tržiště, anglicky marketplaces, jsou jasným trendem poslední doby. Jejich principem je přímé propojování prodejců a zákazníků za úplatu, samy platformy pak vystupují jen v roli mediátora. S tím ovšem souvisí i zásadní nedostatek celého systému: zodpovědnost za neplnění platných pravidel se tříští. A vymáhat je často ani nelze.

Michal Hron
Inspirativní setkání rodinných firem. Žďárský zámek hostí akci Family Business Weekaktuality

Inspirativní setkání rodinných firem. Žďárský zámek hostí akci Family Business Week

Už ve čtvrtek 16. května se uskuteční na zámku ve Žďáru nad Sázavou regionální setkání rodinných firem FBW Regiony 2024. Akci pořádá platforma Family Business Week ve spolupráci s Constantinem Kinským. Vedle diskuse s inspirativními osobnostmi nabídne i příležitost k navázání nových obchodních vztahů a sdílení zkušeností z podnikání.

Redakce Finmag.cz
Nemocenské pojištění OSVČ. Kalkulačka, kdy se vyplatí, podmínkyJak na podnikání

Nemocenské pojištění OSVČ. Kalkulačka, kdy se vyplatí, podmínky

Ne každý si to uvědomuje, ale OSVČ nemají automatický nárok na nemocenskou. Účast na státním nemocenském pojištění je pro ně dobrovolná, jeho platba není ani součástí populární paušální daně. Jak si nemocenskou zařídit a co z toho vlastně budete mít? Poradí náš přehled.

Bohumír Žídek
Neždímá stát, ani nevzdychá. O své podnikání se musíte postarat sami, říká šéf SonnentoruPodnikavé Česko

Neždímá stát, ani nevzdychá. O své podnikání se musíte postarat sami, říká šéf Sonnentoru

Před patnácti lety udělal jedno z nejlepších životních rozhodnutí. Smaltované cedule vyměnil za bylinky a z čejkovického Sonnentoru vytvořil jedničku na trhu, která vědomě odmítá dotace. Josef Dvořáček má jasnou vizi: s téměř půlmiliardovým obratem dosáhnout do roku 2030 uhlíkové neutrality.

Marie Urubková
Tohle už na levnou pracovní sílu nesvedete. Proč Čína válcuje Západ?komentář

Tohle už na levnou pracovní sílu nesvedete. Proč Čína válcuje Západ?

Technici versus humanisté. Tento odvěký souboj mezi dvěma směry smýšlení společnosti a hlavních vzdělávacích směrů dokáže docela dobře vysvětlit nebývalý úspěch a rozkvět Číny. A vlastně i důvod, proč západní státy, Česko nevyjímaje, nemají zrovna růžové vyhlídky.

Pavel Kohout
V bance čekají firmy na úvěr měsíce, u crowdfundingu jde o dny či týdnyBrandInsight

V bance čekají firmy na úvěr měsíce, u crowdfundingu jde o dny či týdny

Chcete vstoupit na nový trh? Stará výrobní linka už dosluhuje? Potřebné finance lze získat prostřednictvím crowdfundingu. „Šanci má jakýkoliv sektor podnikání. Financovali jsme výrobce remosek, pivovar a vítáme i gastro podniky,“ říká Vít Endler, ředitel a spolumajitel investiční platformy Fingood.

Jan Záluský
Průvodce džunglí předpisů a kontrol. Hospodářská komora vydala příručkuaktuality

Průvodce džunglí předpisů a kontrol. Hospodářská komora vydala příručku

Aktualizovaná verze příručky provede podnikatele problematikou úředních kontrol ve firmě. Shrnuje práva, povinnosti, postupy i termíny pro obě strany: kotrolovaného i kontrolujícího.

Redakce Finmag.cz
Že jsou daně krádež? Je to ještě horší, ale nic s tím nenadělátekomentář

Že jsou daně krádež? Je to ještě horší, ale nic s tím nenaděláte

Daně jsou krádež – s tímto názorem se na sociálních sítích setkáváme dnes a denně. Toto tvrzení je ovšem mylné. Daně nejsou krádež, ale něco mnohem horšího. Jde to snad ale vymyslet lépe? Pojďme se na to podívat.

Pavel Kohout
Německo sípe, bankrotů přibývá. Evropská velmoc nám ukazuje, kudy se (ne)vydatkomentář

Německo sípe, bankrotů přibývá. Evropská velmoc nám ukazuje, kudy se (ne)vydat

Ekonomický vývoj v Německu nepůsobí dobrým dojmem. Počet firemních bankrotů vzrostl v roce 2023 o 22,1 procenta. Přispěl k tomu hospodářský útlum, vysoká inflace a růst úrokových sazeb. A letos se bankrotů čeká ještě víc; čtvrtina firem se potýká s růstem objemu špatných úvěrů. Mají se snad Češi začít bát?

Pavel Kohout
Léky proti obezitě už konečně fungují. Pořádně si za ně ale připlatítečasopis

Léky proti obezitě už konečně fungují. Pořádně si za ně ale připlatíte

Zaručených rad a expertů, kteří vědí, jak shodit kila, najdete všude dost. Byznys s hubnutím funguje skvěle. Pravdou ovšem je, že většina metod zatím neměla zrovna přesvědčivé výsledky. Teď se to ale může změnit: přicházejí nové léky proti obezitě. A ukázka z textu z aktuálního tištěného Finmagu, který se spojení byznysu a medicíny obšírně věnuje.

Matouš Lázňovský
S ETF fondy opatrně. Třeba populární S&P 500 je pro investice nevhodný

S ETF fondy opatrně. Třeba populární S&P 500 je pro investice nevhodný

Nejoblíbenější akciový index S&P 500 je ve skutečnosti velmi špatně rozložený. O vývoji hodnoty indexu rozhoduje jen několik málo technologických gigantů. Například 200 firem dohromady má na hodnotu indexu stejný vliv jako vývoj akcií firmy Apple.

Jan Traxler
Pálí miliardy, obchází zákony. Čínské Temu opanovalo český internet, úřady tápouinvestigativa

Pálí miliardy, obchází zákony. Čínské Temu opanovalo český internet, úřady tápou

Jen málokoho v posledních měsících nezasáhla na českém internetu reklama na čínské internetové tržiště Temu. Agresivní kampaň, do které čínský dravec neváhá sypat desítky miliard, ale komplikuje podnikání tradičním e-shopům po celém světě. A hlasitá kritika už zaznívá i od českých firem: tržiště neplní, co oni musí, a využívá legislativních děr. Co s tím, nevědí ani samy úřady.

Michal Hron
Připravte se, minimální zálohy OSVČ vzrostou. Kolik si připlatíte a jak to ovlivní paušální daň?OSVČ

Připravte se, minimální zálohy OSVČ vzrostou. Kolik si připlatíte a jak to ovlivní paušální daň?

Minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění od 1. ledna vzrostou výrazněji, než bylo dosud zvykem. Kromě růstu odrážející vyšší průměrnou mzdu se o to postarají změny schválené v rámci vládního konsolidačního balíčku. Kolik přesně si tedy jako OSVČ od ledna připlatíte? Od kdy je třeba platit vyšší minimální zálohy na sociální pojištění? A co paušální daň? Poradíme.

Michal Hron
DIP je super produkt, lidem umožní zajistit se na stáří, říká šéfka investiční společnostipodcast

DIP je super produkt, lidem umožní zajistit se na stáří, říká šéfka investiční společnosti

Investice dokážou vydělávat zajímavé peníze i v dobách, kdy to s ekonomikou nevypadá nejlépe. Hodnocení loňského roku v podání Lucie Simpartlové, ředitelky Partners investiční společnosti, ukazuje, že se Češi konečně přestali bát. A taky že stát po letech tápání pustil do světa nástroj, který dlouhodobé investování podpoří.

Martin Vlnas
Proč školství nereflektuje potřeby byznysu? Vždyť to už jsme tu jednou měli!komentář

Proč školství nereflektuje potřeby byznysu? Vždyť to už jsme tu jednou měli!

Jak by mělo fungovat školství? Do jaké míry by mělo být vzdělávání propojeno s praxí a potřebami firem? A na jaké předměty klást hlavní důraz? Věčné otázky, na něž je obtížné najít odpověď. Konsensus snad najdeme jen v jedné věci: že dnešní školství nefunguje dobře. Ale co v tomto případě znamená „dobře“?

Pavel Kohout
Paušální daň 2024 na poslední chvíli. Jak se přihlásit, komu se vyplatí, kalkulačkapaušální daň

Paušální daň 2024 na poslední chvíli. Jak se přihlásit, komu se vyplatí, kalkulačka

Režim takzvané paušální daně doznává s novým rokem několika změn. Mění se nejen výše paušální daně, ale také způsob, jak se k ní přihlásit. Co se naopak nemění, je hraniční termín: čas máte už jen do 10. ledna. Platí to i v případě, že měníte rozhodné pásmo paušální daně. Více v našem přehledu.

Michal Hron
Důchodová reforma ve švédském stylu. Co na nás hnutí ANO po volbách chystá?komentář

Důchodová reforma ve švédském stylu. Co na nás hnutí ANO po volbách chystá?

Hnutí ANO by se při penzijní reformě chtělo inspirovat ve Švédsku. Na co se tedy můžeme těšit, pokud se mu podaří po příštích volbách realizovat své inspirace? Pochopí konečně vláda, že investice do firem je investicí do budoucnosti?

Pavel Kohout
Zdravotní pojištění OSVČ 2024. Jak se počítá, kolik si letos připlatíte a na co dát pozor?zdravotní pojištění

Zdravotní pojištění OSVČ 2024. Jak se počítá, kolik si letos připlatíte a na co dát pozor?

Jistě máte už v kalendáři poznamenáno, že minimální zálohy na zdravotní pojištění se zvyšují a novou sumu musíte zaslat na účet zdravotní pojišťovny nejpozději do 8. února. Kolik budete nově platit? A jak se vlastně výše záloh počítá? Dočtete se v našem přehledu.

Hynek Just
Služebák za sedm milionů? Proč ne, tohle Bentley poslouží skvělerecenze

Služebák za sedm milionů? Proč ne, tohle Bentley poslouží skvěle

Může být sportovní kupé – nebo přesněji „gran turismo“ – smysluplným nástrojem k práci? Nápad omezit odpočty DPH u luxusních aut byl sice zdůvodňován jinou sportovní značkou původem z italské Modeny, a nikoliv britského Crewe, ale otázka na smysluplnost daňových odpočtů tu zůstává viset.

Vojtěch Dobeš
Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. SsangYong Torres překvapí praktičností i ceníkemBrandInsight

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. SsangYong Torres překvapí praktičností i ceníkem

Jméno Torres sice evokuje španělského toreadora, nicméně patří novému modelu od automobilky SsangYong z Jižní Koreje. Její název v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné národnosti Kia či Hyundai.

Eva Srpová
3/358