Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zdravotní pojištění OSVČ 2024. Jak se počítá, kolik si letos připlatíte a na co dát pozor?

Hynek Just
Hynek Just
1. 2. 2024
zdravotní pojištění

Jistě máte už v kalendáři poznamenáno, že minimální zálohy na zdravotní pojištění se zvyšují a novou sumu musíte zaslat na účet zdravotní pojišťovny nejpozději do 8. února. Kolik budete nově platit? A jak se vlastně výše záloh počítá? Dočtete se v našem přehledu.

Sociální pojištění OSVČ na rok 2024 už máte v pravidelných platbách pravděpodobně navýšené (letos se poprvé nové zálohy platí už v lednu), teď se podíváme, jak je to s úhradami pro zdravotní pojišťovny.

Zálohy se podnikatelům navyšují každý rok, letos je tahle nemilá povinnost ještě okořeněna řadou změn, které nám naši zákonodárci připravili v rámci konsolidačního balíčku. Shrnuli jsme je velkém přehledu změn pro podnikatele. Obecně jsme se už letošním změnám ve zdravotním a sociálním pojištění věnovali, teď si vše pro jistotu připomeneme, hlavně s ohledem na hořící termíny.

O kolik se zálohy zvyšují

Minimální záloha na zdravotní pojištění při hlavní činnosti je nově 2 968 korun, což znamená navýšení o 246 korun oproti minulému roku. Pro toho, kdo platil minimum i loni, to znamená změnit pravidelnou platbu pro pojišťovnu tak, aby záloha za leden odešla nejpozději 8. února. Kdo platí víc, než je letošní minimum, může si změnit zálohu až po podání přehledu.

Pokud máte podnikání vedené jako vedlejší činnost například při zaměstnaneckém poměru, můžete zůstat v klidu, s pojišťovnou se srovná váš zaměstnavatel.

Jinak se platbám se nevyhne ani začínající podnikatel nebo ten, kdo minulý rok skončil ve ztrátě. Zdravotní pojištění aspoň v minimální výši musí platit každý živnostník i jiné osoby samostatně výdělečně činné, pokud podnikají v rámci hlavní činnosti.

Pro hlavní i vedlejší činnosti pak platí: jestliže zálohy, které v daném roce odvedete, neodpovídají reálným ziskům, bude potřeba je po podání přehledu zdravotní pojišťovně doplatit. A naopak: kdo předtím zaplatil víc, tomu zdravotní pojišťovna přeplatek vrátí.

Jak se počítá minimální záloha

Výše minimálních záloh na zdravotní pojištění je 13,5 procenta z takzvaného minimálního vyměřovacího základu. Ten je stanovený jako polovina průměrné mzdy v národním hospodářství, kterou pro daný rok vyhlásí ministerstvo práce a sociálních věcí. Pro rok 2024 vychází vyměřovací základ na 21 984 korun (průměrná hrubá mzda je 43 967 Kč). Z tohoto výpočtu pak vyleze ona magická cifra 2968 korun nových minimálních záloh (o 246 korun víc než loni).

Zálohy na zdravotní pojištění OSVČ

 rok 2024rok 2023
Minimální měsíční záloha – hlavní činnost2 968 Kč2 722 Kč
Minimální měsíční záloha – vedlejší činnostneplatí seneplatí se

Zmíněné zálohy se netýkají podnikatelů, kteří se dobrovolně rozhodli pro paušální daň. Její aktuální částky, pravidla a kalkulačku najdete na Finmagu.

Jak výši zálohy změní podání přehledu pro pojišťovnu

Jen pozor, změnou platebního příkazu pro vaši pojišťovnu ještě všechno nekončí. Nebo aspoň nemusí. Máte klid jen do chvíle, než podáte daňové přiznání. Do měsíce po něm musíte podat taky přehled o zdanitelných příjmech OSVČ (přehled o příjmech a výdajích) zdravotní pojišťovně . A z něj vám vyjdou zálohy pro příští rok.

Pro výpočet zálohy na zdravotní pojištění je rozhodující zisk podnikatele v předchozím kalendářním roce. Polovina zisku (tedy padesát procent příjmů z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti po odečtení výdajů) je váš vyměřovací základ. Vydělte ho dvanácti (nebo počtem měsíců, kdy jste podnikali) a máte měsíční vyměřovací základ. Porovnejte ho s minimálním vyměřovacím základem: když bude ten váš vypočtený vyšší, nové zálohy na další rok se vypočítají jako 13,5 procenta z něj. Pokud vám vyjde nižší než minimální, platí pro vás minimální vyměřovací základ a dál platíte minimální zálohy.

Promo

Informace

Přiznáváte se? Využijte chytré formuláře, které vás při vyplňování samy povedou. Nebo si rovnou domluvte spolehlivého poradce:

Nově vypočtenou zálohu je nutné začít platit hned od následujícího měsíce. Takže pokud byste podali přehled třeba v únoru, musíte novou zálohu zaplatit poprvé už 8. března.

Pozor na penále

To, že není radno si s pojišťovnou zahrávat a už vůbec ne doufat, že si nezvýšených záloh „nevšimne“, jistě není třeba připomínat. Jestliže zdravotní pojišťovně platbu neodešlete (nebo pošlete nižší částku), začne vám naskakovat dluh, k němuž navíc pojišťovna připočte penále: 0,05 procenta z dlužného pojistného za každý den prodlení.

To, jestli platby probíhají správně, můžete u většiny pojišťoven snadno zkontrolovat v klientské zóně či přímo v aplikaci pro chytrý telefon. Povětšinu tu najdete i vyčíslené případné penále. Pokud zjistíte nedoplatek, stačí doposlat platbu ve stejné výši na účet, kam běžně zálohy platíte. O vrácení případného přeplatku si pak nezapomeňte říct v pravidelném ročním přehledu.

Benevolence k odchylkám v platbách se u jednotlvých pojišťoven liší, ve všeobecnosti ale platí, že při aktivní komunikaci po případném pochybení pojišťovna přimhouří oko raději než v případech notorických neplatičů. Aktivní přístup k řešení problému se zkrátka vyplácí.

Paušální daň jako alternativa

Nic z výše řečeného se netýká podnikatelů, kteří si zvolili paušální daň, pro ně platí jiná pravidla: Paušální daň. Komu se vyplatí. Kalkulačku k výpočtu paušální daně najdete zde:

Kalkulačka: vyplatí se paušální daň?

Nezdanitelné části základu daně

Slevy na dani

Změny ve výpočtu záloh OSVČ na zdravotní a sociální pojištění znamenají, že paušální daň od ledna 2024 vzrosla v prvním pásmu na 7 498 korun měsíčně (o 1 290 korun víc než loni), ve druhém pásmu na 16 745 Kč měsíčně (o 745 korun víc než dosud) a ve třetím pásmu stoupla na 27 139 Kč měsíčně (to je o 1 139 Kč víc než letos).

Do kdy je třeba podat přehled OSVČ pro pojišťovnu?

Ať jste z vašeho podnikání za rok 2023 měli nebo neměli příjem, je třeba podat Přehled OSVČ, a to v následujících termínech.

Do 8. dubna, pokud nemáte povinnost podat daňové přiznání.

Do 2. května, pokud podáváte daňové přiznání bez daňového poradce.

Do 3. června, pokud odevzdáte daňové přiznání elektronicky v období od 3. dubna do 2. května.

Do 1. srpna, pokud podáváte daňové přiznání s daňovým poradcem.

Přehled OSVČ je každopádně nutné odevzdat nejpozději do jednoho měsíce od dne uplynutí lhůty pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za příslušný kalendářní rok.

Našli jste v článku chybu? Dejte nám vědět, abychom ji mohli opravit. Děkujeme!

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Hynek Just

Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu... Více

Související témata

byznysdaň z příjmů fyzických osobdaněDaně 2024daňové přiznánífinanceOSVČpodnikáníPodnikavé ČeskoVše o...zálohyzdravotní pojištěnízdravotní pojišťovnyživnostníci
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo