Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na tisíce povinností jen pár škrtů. Vláda v boji s byrokracií žalostně selhává

Pavel Jégl
Pavel Jégl
19. 9. 2023
 8 032
komentář

Vláda předkládá antibyrokratické balíčky. Česko ale potřebuje pořádný balík, který by přebujelé administrativě komplikující byznys uštědřil rozhodující úder.

Na tisíce povinností jen pár škrtů. Vláda v boji s byrokracií žalostně selhává
Vláda představila už dva antibyrokratické balíčky. Český byznys by ale potřeboval spíš pořádný balík. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Minulé české vlády měly jedno společné: Slibovaly, že odbourají přebujelou administrativu a vytvoří příznivější prostředí pro byznys.

Skončilo to vždy u slibů.

Současná vláda Petra Fialy už vypustila dva antibyrokratické balíčky a ve spolupráci s Hospodářskou komorou chystá další opatření směřující ke snížení administrativní náročnosti podnikání.

Že by se konečně věci daly do pohybu směrem ke snazšímu podnikání? Anebo to „dopadne jako vždycky“?

Živnostník musí podle 21 základních podnikatelských zákonů plnit 1 719 povinností. Zaměstnavateli ukládá stát na 2 100 povinností.

Není to hodně, Antone Pavloviči?

Liberální institut ve svém Indexu byrokracie, který kalkuluje časovou náročnost státem uložených administrativní povinností, zjistil, že v roce 2021 byrokratická zátěž malých podniků dosáhla 272 hodin. To znamená, že v malé firmě strávil jeden zaměstnanec sedm týdnů prací pro stát, ne pro podnik nebo zákazníka.

Čísla v roce 2021 poznamenala covidová pandemie, kterou vláda nezvládala, a administrativa spojená s chaotickými nařízeními, podle nichž se vyplácely náhrady za uzavřené provozovny. Jenže ani v „lepších časech“ nebyly podniky ušetřeny administrativy. Papírováním pro stát strávily v letech 2017 až 2020 ročně od 223 do 247 hodin.

Byrokratická zátěž malých podniků

RokPočet hodin strávených byrokracií
2017247
2018233
2019226
2020223
2021272

Zdroj: Liberální institut

Za rok 2022 Index byrokracie chybí. Dá se však předpokládat, že spadl kamsi k předcovidové úrovni, ne níž – tedy tam, kde by ho chtěli podnikatelé vidět.

Naznačují to data z Právního elektronického systému pro podnikatele, který vytvořila Hospodářská komora a který mapuje regulatorní zátěž povinností podnikatelů. Živnostník musí podle 21 základních podnikatelských zákonů plnit 1 719 povinností. Zaměstnavateli ukládá stát na 2 100 povinností.

V tomto případě se patří obrátit výrok klasika: Není to hodně, Antone Pavloviči?

Copak ale může několik málo desítek náhodně vybraných opatření odbyrokratizovat byznys v Česku?

Nepotřebujeme balíčky, ale pořádný balík

Ředitel výzkumu Liberálního institutu Jan Mošovský přirovnal administrativu vyžadovanou státem, která přesahuje administrativu spojenou s běžným účetnictvím firmy, k určité formě zdanění.

Byrokracie
Shutterstock

Byrokratická čistka očima expertů. Co skutečně uleví českým podnikatelům?

Vláda schválila už dva takzvané antibyrokratické baličky, které by měly ulevit podnikatelům. Co by malé a střední podniky skutečně potřebovaly? Zeptali jsme se odborníků.

Na webu Libinst.cz o ní řekl: „Generuje náklady mrtvé váhy (objem výrobků, který měl být vyprodukován, ale nebyl) v podobě úbytku produktivity na straně zaměstnanců a podnikatelů, kteří namísto vlastní práce musí sedět nad lejstry a formuláři. To se pak promítá do užší nabídky a vyšších cen.“

Jistě, finanční úřady, sociálka, zdravotní pojišťovny, ale třeba i statistický úřad potřebují určitá data. Měly by však dostávat jen ta, která se dají zařadit do kategorie „nutné“. Kromě toho, jak připomíná Hospodářská komora, by data měla obíhat v systému, ne podnikatelé po úřadech.

Polopatě řečeno, podnikatel by měl mít čas na podnikání.

Je paradoxem, že v roce 2019 se ministerstvo průmyslu a obchodu chlubilo, jak se vládě v Česku daří prosazovat opatření omezující administrativní zátěž. Z Indexu byrokracie, ale i z anket mezi podnikateli však takový trend nevyplýval.

A nebyl patrný ani letos v létě, kdy Hospodářská komora udělala průzkum, ve kterém se 79 procent podnikatelů vyjádřilo, že jejich administrativní zátěž se zvýšila.

Covid podnikání
Dan / Midjourney

Oškubal vás za covidu stát? Máte právo na odškodnění, zvrátil rozhodnutí soud

Nejvyšší soud otevřel cestu k náhradě škody za krizová opatření v době covidu. Podnikatelé, kterých se takzvané lockdowny a další zákazy činnosti přímo dotkly, prý mají jasně dané právo na náhradu škody. NS tím zvrátil předchozí rozhodnutí soudů nižších instancí, které naopak uvedly, že nárok na náhradu škody není bezpodmíněčný, jak tvrdila žalující strana.

Fialova vláda už leccos proti rozbujelému papírování udělala ve dvou antibyrokratických balíčcích. Namátkou zrušila povinné vstupní a periodické lékařské prohlídky pro zaměstnance v nerizikových profesích, potravinářské průkazy či pravidelné revize elektrospotřebičů.

Padla také absurdní povinnost pro zaměstnavatele zasílat správě sociálního zabezpečení hlášení o ukončení pracovní neschopnosti zaměstnance, který už u něj není zaměstnaný.

Copak ale může několik málo desítek náhodně vybraných opatření odbyrokratizovat byznys v Česku?

Neměl by kabinet namísto antibyrokratických balíčků raději předložit jeden pořádný antibyrokratický balík?

Dá se však předpokládat, že ministerstva i bruselská administrativa nepřestanou vymýšlet a doručovat další směrnice, zákony či nařízení.

Ze Strakovky je vidět jen špička ledovce

Vláda řeší jen špičku ledovce, na kterou dohlédne. Naznačují to čtyři stovky návrhů, kterými chce snížit nadměrnou administrativu podnikatelů Hospodářská komora. Podle představ živnostníků a firem by se mělo změnit nebo zrušit 114 ustanovení ve 41 předpisech.

Dělá vláda dost pro potírání byrokracie?

Komora třeba navrhuje zjednodušit hlášení o zaměstnancích, které se musí rozesílat jak na správu sociálního zabezpečení, tak na finanční úřad a zdravotní pojišťovny, případně na další instituce. Cílem je jedno měsíční hlášení doručované na jedno místo. A skončit by mělo každoroční pravidelné podepisování „růžového papíru“ – prohlášení poplatníka k dani z příjmů.

Leccos teď ukazuje na to, že vláda ve spolupráci s podnikateli začíná krotit byrokracii. Dá se však předpokládat, že ministerstva i bruselská administrativa nepřestanou vymýšlet a doručovat další směrnice, zákony či nařízení.

Hádejte, co převáží: Byrokratický šiml, anebo zájmy byznysu?

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
16
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

byrokraciebyznyskomentářpodnikáníPodnikavé Českovláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo