Články na téma: gastronomie
Proč jsou české restaurace drahé aneb Gastronomie je radost, ale...
Ceny v českých restauracích jsou vysoké. Vyšší než třeba ve Španělsku či Itálii. Čím to je? A jak se bude situace vyvíjet?
Míza plná života. Český „tolkienovský“ nápoj sklízí uznání i za oceánem
O lahodném březovém nápoji psaly i Financial Times, mezi labužníky platí za tekutou delikatesu. Klimešovi z Bezděčína a jejich Euforia mají už několik let pevné místo na české kulinární mapě. Ochutnejte text z tištěného Finmagu, jehož nové číslo už pro vás kvasí.

Covid i házení klacků pod nohy. Majitel hospody U Štěpána o vynucené pauze
Štěpán Ruda se svou ženou patří k nejvýraznějším tvářím české gastronomie. Kousek od západočeské Sušice provozují už řadu let hospůdku U Štěpána, kterou proslavila hlavně účast v televizním pořadu Ano, šéfe! Loni však překvapivě oznámili, že končí. „Neviděl jsem na své práci už vůbec nic pozitivního,“ vysvětluje dnes Ruda vynucenou pauzu pro magazín Reportér.

Hospody nevymřou, ať je DPH jakákoli, věří průkopník kultury minipivovarů
Otevřít nový minipivovar v dobách covidové uzávěry zní jako bláznovství. Libor Kult, spolumajitel pivovaru Bad Flash, ale není žádný blázen. I přes nepříznivou dobu se mu povedlo s jeho pivovarem uspět. Ostatně, zúročil při tom léta v gastronomii, zkušenosti ze zahraničí i svůj přístup k podnikání. Například vyšší DPH na pivo hodnotí střízlivě: hospody podle něj ani tak nevymřou.

Dávali mu dva měsíce. Majitel vinotéky vydržel a teď prosperuje
Rozený restauratér – tak by se dal charakterizovat Ondřej Vitha, komunikativní majitel českobudějovické vinotéky a kavárny Hroznovka. Přesto si musel úspěch tvrdě vybojovat. Přestál kritickou situaci, kdy byl nucen vyplatit obchodní partnerku, poté zvládl i covid, a dnes už se o budoucnost podniku nebojí. Může si i dovolit mít o víkendu zavřeno.

Točené pivo Čechům zhořkne. Ohrožuje Fialova vláda pivní tradice?
Česko začne konsolidovat veřejné finance. Pocítí to i mnozí z těch, kteří chodí do hospody na točené pivo. Má ale cenu zachraňovat výčepy pomocí daňových výhod pro pěnivý mok?

Tradice, vášeň, slast i byznys. Neapolská pizza láká i Čechy, poplatkům navzdory
Neapolská pizza je chloubou celého italského regionu Kampánie – a také jeho ekonomickým zachráncem. V posledních letech její obliba roste i v Česku. Kde tyto podniky najdete? Vyplatí se platit poplatky za členství v Asociaci pravé neapolské pizzy? A v čem vlastně tkví její výjimečnost?

Pohřbí vláda české gastro? Vyšší DPH na pivo i stravovací služby očima expertů
Jedním z mnoha opatření pro ozdravení veřejných financí, která ve čtvrtek představila vláda, je i přesunutí čepovaného piva ze snížené do základní sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Vyšší DPH čeká navíc i celé stravovací služby. Jak to dopadne na hospody a restaurace, kterým poslední léta zrovna nepřála?

Slavná Hospůdka U Štěpána z Ano, šéfe! se vrací. Jste báječní, otevřeme, hlásí
Loni v září oznámili, že už nemohou dále a po 14 letech končí. O smutném osudu slavné Hospůdky U Štěpána ve Vojeticích u Sušice, kterou proslavila hlavně účast v pořadu Zdeňka Pohlreicha, tehdy psal kdekdo. Dnes, po několikaměsíční pauze, však majitelé sebrali znovu dostatek energie. „Znovu otevřeme,“ hlásí s nadšením nejen stále početné fanouškovské základně.

Delikatesy má v krvi, Česko zásobuje lanýži. Stojí i 180 tisíc za kilo, říká Hrubá
Zapomeňte na houby s octem. Vytříbený jazýček si žádá lanýž! Markéta Hrubá je léta vozí pro nejlepší restaurace v Česku. Původně přitom vedla obchod s italskými potravinami. Jak se z toho vyvinul vlastní lanýžový byznys?

Vindyšova továrna ožila díky patriotům. Chceme být inspirací, říkají podnikatelé
Že je tahle prodejna jiná, si mnozí všimnou už při vstupu. Namísto reklamní tabule se slevami narazí na cedulku vyzývající na vyčkání příchodu obsluhy. Ski a Bike Centrum Radotín na osobním přístupu staví už 35 let. Své úspěchy navíc vrací obci i sportovní komunitě. „Chtěli jsme udělat něco jiného,“ vysvětluje sázku na multifunkční areál spolumajitelka firmy Kateřina Princová.

Rýžové nudle, krevety a špetka fašismu. Jak Thaici dobyli svým jídlem svět
S tradičními národními pokrmy je to těžké. Některé jsou dovezené ze zahraničí, další nemají s danou zemí vlastně nic společného a jiné jsou staré jen několik desítek let. A pak jsou tu jídla, která vymysleli fašističtí autokraté. O jednom takovém si povíme – neříkejte, že nemáte rádi pad thai.

Zmastíme se letos naposled? Svatomartinské menu očima expertů
Jedenáctého listopadu Češi tradičně vyrážejí do restaurací a hospod na svatomartinské menu. Dopřejí si ale husu se zelím a „se šesti“ kvůli zdražování i letos? A jestli ano, nebude to naposled? Zeptali jsme se expertů.

Moje peníze, moje oběti. Krizi zatím zkoušíme vysedět, říká šéf Mattoni
Vedení Mattoni 1873 převzal Alessandro Pasquale před 15 lety po otci Antoniovi. Firma letos roste až dvouciferným tempem, i díky tomu může zdražování zatím pozdržet. V rozhovoru pro Finmag Pasquale mluví o utahování opasků, zelených ideálech, motýlím dědictví a mazaném otci.

Café Louvre slaví 30 let. V začátcích šlo o život, vzpomíná Spohr
Varovali ho, že kavárnu ve druhém patře, a ještě nad hampejzem, může otevřít jen blázen. Sylvio Spohr to udělal. Vy si teď můžete vybrat, jestli se za jeho dokonalým servisem vypravíte na tenisové kurty k Berounce, nebo do Café Louvre. Jeho podnik letos slaví 30. výročí.

Slavná Hospůdka U Štěpána z Ano, šéfe! končí. Už nemáme sílu, píšou majitelé
Byl to jeden z nejvýraznějších příběhů druhé série televizní show Ano, šéfe! Pošumavská Hospůdka U Štěpána ve Vojeticích u Sušice tehdy jako neznámý podnik starostova syna bojovala o přízeň zákazníků, což se po návštěvě Zdeňka Pohlreicha zcela změnilo. Teď, po 14 letech, ale končí.

Je to honička být jednička: jak dostat Michelinskou hvězdu a nezbláznit se
Vytoužené, ale i proklínané. Michelinské hvězdičky jsou nejčastěji přirovnávané k restauračním Oscarům. To, že se kvůli nim kuchaři zavírají na 14 hodin denně do kuchyně nebo páchají sebevraždy, však ukazuje, že jsou mnohem víc. A že někdy možná ani není o co stát.

Cukrářství je chemie, vaření filozofie, říká šéfkuchař Knedla
Jan Knedla procestoval svět a vařil pod taktovkou nejvyhlášenějších světových chefů. Teď si otevřel svůj podnik, kde českou kuchyni podrobil kúře pátou chutí umami – a má stále nabito.

Sommelier Jakub Přibyl: Gastronomie stále zažívá extrémní situace
Když se nevydaří vinařská sezóna, dopady pocítí dovozce, prodejce i koncoví zákazníci. A když do takového byznysu zasáhne ještě covid, je čas na improvizaci. Blýská se pro dovozce výběrových vín na lepší časy, nebo jim doba dál nepřeje? Zeptali jsme se Jakuba Přibyla, obchodního ředitele firmy Advivum.

Dražší, zato horší. Restart gastra očima expertů
Zcela oživit gastronomii se stále nedaří. Chybí nejen kvalitní personál, ale hospodští byli nuceni po několikaměsíčních lockdownech a růstu vstupních nákladů i výrazně zdražit. Výsledný efekt tak za moc nestojí, říkají v pravidelné anketní rubrice Očima expertů zástupci české gastronomie.

Těžká hodina českého piva. Uzávěra končí, ale hospodští vyhráno nemají
Mistři v pohřbívání řemeslného piva v českých zemích byli komunisté. Covid takovou sílu snad mít nebude, ale pár bolavých ran průmyslu dal. A ačkoli s dneškem padá několikaměsíční uzávěra hospod, vyhráno zdaleka není. Hledá se recept, jak dostat pijáky zpátky k čepovanému.